Hlavní obsah

Co o zdraví povědí prsty na nohou?

Foto: Rustle, Shutterstock.com

Foto: Rustle, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po většinu dne jsou schovány v botách, takže si je mnohdy zapomenete pořádně prohlédnout. Přesto mohou prsty na nohou o vašem zdraví mnohé vypovědět. Co může znamenat ztráta ochlupení, otok palce nebo změna barvy či tvaru nehtů?

Článek

Prsty na nohou jsou často schované v ponožkách či punčocháčích a navrch ještě i v botách. Není proto divu, že ve vlhkém prostředí vznikne třeba plíseň, která se projeví na barvě a kvalitě nehtů. Co dalšího může vzhled prstů na nohou povědět o celkovém zdraví?

1. Ztráta ochlupení

Pokud začnou chloupky na prstech vypadávat nebo zmizí úplně, může se jednat o signál onemocnění tepen. Nejčastěji jde o aterosklerózu, méně často o embolie, záněty cév či aneurysmata. Poškozené cévy snižují prokrvení v dolní části těla, chloupkům schází výživa a umírají. „Onemocnění periferních tepen může signalizovat také přicházející nedokrevnost srdce či mozku, protože stav tepen v celém organismu bývá podobný,“ vysvětluje profesorka Hana Matějovská Kubešová, přednostka Kliniky interní, geriatrie a praktického lékařství na LF MU v Brně. Ztráta ochlupení na nohou patří také mezi příznaky cukrovky 2. typu!

2. Tlusté a žluté nehty

Za zesílením, žloutnutím nebo oddělováním nehtů od kůže může stát plísňová infekce. Riziko vzniku zvyšují léky známé jako imunosupresiva, které užívají jedinci s autoimunitními chorobami, anebo celkově podávané kortikoidy. Plísně hrozí také lidem s cukrovkou nebo s výše zmíněnými nemocemi tepen.

Foto: Orawan Pattarawimonchai, Shutterstock.com

Nateklý kloub pod palcem signalizuje dnuFoto: Orawan Pattarawimonchai, Shutterstock.com

3. Velký bolavý palec

Otok, zarudnutí, horkost a prudká bolest palce na noze, nejvýrazněji na jeho dolním kloubu, to jsou hlavní příznaky dny. Vzniká z nadbytku kyseliny močové, která se usazuje v kloubech a způsobuje zánět. Příčinou nemoci je porucha metabolismu purinů, které hladinu močoviny zvyšují. Nacházejí se v potravinách, jako je červené maso, drůbež, vnitřnosti, luštěniny a tmavá čokoláda, takže když u náchylného člověka dna propukne, musí držet přísnou dietu.

„Zvýšená hladina kyseliny močové se vyskytuje i u nemocných po chemoterapii, kdy se rozpadá velký počet buněčných jader obsahujících puriny, ale i u nemocných se selháním ledvin, kdy vázne vylučování kyseliny močové jako látky obsahující dusík,“ informuje Hana Matějovská Kubešová.

4. Vroubky na nehtech

Vodorovné vroubky na nehtech mohou ukazovat na lupenku. Nehty se pak mohou také drolit, uvolňovat, zesílit nebo změnit barvu. „Mezi další typické změny u lupenky patří dolíčkování, olejové skvrnky, změny průhlednosti nehtů až jejich úplná ztráta,“ popisuje Marie Finsterlová, dermatoložka z Čáslavi. Vedle léčby onemocnění může od tohoto symptomu částečně pomoci pravidelná profesionálně prováděná pedikúra.

Foto: goffkein.pro, Shutterstock.com

Vroubkované nehty mohou ukazovat na lupenku, což je autoimunitní onemocnění, které napadá nejen kůži a nehty, ale často i kloubyFoto: goffkein.pro, Shutterstock.com

5. Ztuhlé nebo bolavé klouby

Bolest prstů na nohou může být známkou revmatoidní artritidy, degenerativního kloubního onemocnění. Obvykle se začíná projevovat právě v malých kloubech nohou či rukou a způsobuje nejen citlivost, ale i bolest během pohybu.

6. Červené nebo modré prsty

Prsty, které po vystavení chladu zmodrají, mohou signalizovat Raynaudovu chorobu, což je porucha regulace průsvitu cév zásobujících krví kůži. V důsledku toho některé části těla, zejména prsty, v chladných teplotách nebo ve stresu zmodrají a znecitliví. „Změnu barvy kůže prstů nacházíme také u pacientů s těžkou cukrovkou, těžkým onemocněním ledvin nebo u velmi silných kuřáků,“ upozorňuje Marie Finsterlová.

Reklama

Související témata:

Načítám