Hlavní obsah

Pijte čaj maté a budete štíhlí a plní energie

Foto: Alexandr Vorobev, Shutterstock.com

Foto: Alexandr Vorobev, Shutterstock.com

Reklama

Už jste někdy slyšeli o nápoji yerba maté? Jestli ne, tak zpozorněte, byla by škoda o něj přijít! Jde o zdravý trend, ať už řešíte problémy s hubnutím či nedostatkem energie, nebo si chcete celkově vylepšit zdraví a náladu.

Článek

Nápoj yerba maté, někdy označovaný také jen jako maté, pochází z listů cesmíny paraguayské, posvátného stromu jihoamerických indiánů z kmene Guaraní. Poutá pozornost svými zajímavými léčivými vlastnostmi a v Jižní Americe má obdobnou popularitu jako káva u nás.

1. Snižuje chuť k jídlu a spaluje tuky

Ve Velké Británii a ve Francii je maté uznávaný jako doplněk při hubnutí díky vysokému obsahu kofeinu a schopnosti potlačit chuť k jídlu. V jednom šálku maté je asi 70 mg kofeinu (podobně jako u kávy). Zrychluje metabolismus, zlepšuje trávení a je to termogenní nápoj, tedy zvyšuje tělesnou teplotu a tím usnadňuje spalování tuků.

Studie s placebem provedená na 44 obézních lidech ukázala, že přípravek s cesmínou paraguayskou zvyšuje pocit sytosti, další výzkumy ukázaly, že čaj maté doplněný guaranou a damiánou zpomaluje vyprazdňování žaludku.

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Nedělá vám dobře káva a chcete zhubnout? Vyzkoušejte nápoj maté. Má podobný obsah kofeinu, zrychluje metabolismus a zvyšuje pocit sytostiFoto: Pressmaster, Shutterstock.com

2. Povzbudí tělo i mozek

V zemích původu se maté konzumuje víc než káva a čaj. Díky vysokému obsahu alkaloidů kofeinu, teobrominu a teofylinu má maté výrazné stimulační a povzbuzující vlastnosti, ovšem toto povzbuzení má – na rozdíl od kávy – pomalejší nástup a výrazně déle vydrží. Nápoj také pomáhá zvyšovat koncentraci, zlepšovat kognitivní schopnosti a přispívá k osvěžení celého organismu. Prokázané účinky má i při nejrůznějších psychických a neurologických potížích, jako je deprese, úzkost či bolesti nervů.

3. Prospívá srdci a cévám

Kromě mnoha důležitých vitaminů a minerálů maté obsahuje i kvercetin, který nabízí stimulační, antioxidační a protirakovinné vlastnosti, a také kyselinu chlorogenovou. Obě tyto látky jsou spojeny s pozitivními účinky na celý kardiovaskulární systém. A díky obsahu rutinu posiluje cévní stěny a pomáhá bránit vzniku aterosklerotických plátů. Konzumace asi čtyř šálků maté denně významně snížila hladinu cholesterolu u lidí s normální nebo vysokou hladinou cholesterolu a zlepšila rovnováhu mezi špatným (LDL) a dobrým (HDL) cholesterolem.

Foto: FoodAndPhoto, Shutterstock.com

Nápoj yerba maté se tradičně podává v kalabase se speciálním brčkem. Ale chutná a prospívá i z obyčejného hrnkuFoto: FoodAndPhoto, Shutterstock.com

Všeho moc škodí

Kolik povzbuzujícího nápoje lze vypít během jednoho dne? Žádná studie nedoporučuje „ideální množství“, ale s jistotou je možné říct, že konzumace 3 až 4 šálků maté denně je více než dostačující. Nicméně mnoho Argentinců a Uruguayců pije pravidelně 1,5 až 2 litry, takže je tu určitě rezerva. Konzumaci je vhodné omezit, pokud trpíte tachykardií, podrážděností, hypertenzí nebo nespavostí a nedoporučuje se dětem ani těhotným či kojícím ženám. A nezapomínejte, že pravidelná konzumace vede k závislosti na kofeinu. Pokud se ovšem maté konzumuje s mírou, ukazuje se jako zdroj mnoha výhod.

Jak uvařit čaj yerba maté

Maté se tradičně popíjí bambusovou nebo kovovou trubičkou ze speciální nádobky z vydlabané tykve – říká se jí kalabasa. Jak správně připravit nápoj maté? 2 až 3 lžičky (cca 4 g) sušených listů vložte do kalabasy, nakloňte mírně na stranu a zalijte trochou studené vody, aby se vytvořila řídká kaše. Poté zalijte vodou teplou 70° až 80 °C. Nesmí být vroucí, aby se nezničila chuť a cenné látky. Louhujte pět minut a pak si nápoj vychutnejte brčkem bombilla, které listy přecedí. Chutná neutrálně s příjemně bylinnou příchutí.

Yerba maté má také mocné afrodiziakální účinky. Víte, co si o afrodiziakách myslí vědci?

Reklama

Načítám