Hlavní obsah
3,5
(36)
Foto: Martina Lancingerová

Foto: Martina Lancingerová

Masové kuličky zkuste projednou vyměnit za zdravou a lehčí alternativu z cukety a uvidíte, že si je oblíbíte tak, že si je uděláte i podruhé, potřetí... Skvěle poslouží samostatně třeba jako lehčí večeře anebo jako parádní příloha k masu.

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Cuketové kuličky
  • 200 g cukety
  • 2 ks housky
  • 100 ml horké vody
  • 1 ks vejce
  • 40 g sýru feta
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 100 g krupičky
  • 1 špetka soli
Lehká rajská omáčka
  • 1 ks cibule
  • 2 ks mrkve
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 plechovka rajčat
  • 2 ks bobkového listu
  • 1 lžička provensálského koření
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Cuketu nastrouhejte nahrubo, smíchejte se špetkou soli a nechte odstát. Zatím nakrájejte den staré pečivo na drobné kostičky a zalijte vlažnou vodou nebo mlékem, promíchejte a nechte 5 až 10 minut nasáknout.

02.

Než pečivo nasákne a cuketa pustí šťávu, připravte omáčku. Cibuli nakrájejte nadrobno, mrkev na kolečka. V pánvi (nejlépe takové, kterou lze vložit do trouby) rozehřejte olej a nakrájenou zeleninu smažte na středním plameni asi 3 minuty, aby cibule lehce zezlátla a mrkev uvolnila sladkou chuť. Přidejte najemno pokrájený česnek, chvilku míchejte, aby se rozvoněl, a nakonec zalijte drcenými rajčaty. Plechovku vypláchněte – stačí asi 1/3 vody – a nalijte do pánve. Přidejte koření a nechte 2 až 3 minuty zlehka probublávat. Poté stáhněte z ohně.

03.

Troubu zapněte na 200 °C. Pokud jste připravovali omáčku v pánvi, kterou nemůžete vložit do trouby, rozprostřete omáčku do zapékací mísy.

04.

Pokračujte přípravou kuliček/noků. Cuketu zbavte tekutiny – rukama ji dobře vymačkejte a pak ji vložte k nasáklému pečivu. Přidejte vejce, rozdrobený sýr feta, nakrájený tymián, špetku soli a muškátového oříšku, krupičku a promíchejte.

05.

Z hmoty vyvalujte navlhčenými dlaněmi knedlíčky (kuličky, nočky) – množství vyjde na 8 kousků. Kuličky vložte do omáčky a pečte 30 minut.

06.

Před podáváním můžete posypat čerstvými bylinkami a zakápnout olivovým olejem.

Jak co nejlépe zužitkovat cuketovou sklizeň? Vyzkoušejte 18 nejlepších cuketových receptů nasladko i naslano!

Související témata:

Načítám