Hlavní obsah
3,3
(56)
Foto: Marek Kučera

Foto: Marek Kučera

Cuketa je pro mnohé nejoblíbenější letní zelenina. Má jemnou chuť a připravíte z ní spoustu dobrot. Vyzkoušejte ji zapečenou s voňavou a šťavnatou náplní z mletého masa. Je to dokonalé letní jídlo plné bílkovin, železa a vlákniny.

15 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 2 ks cukety
  • 500 g hovězího mletého masa
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g cherry rajčat
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 3 lžíce oleje
  • 3 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1 lžička mletého římského kmínu
K dokončení
  • 4 lžíce parmazánu
Článek

Postup

01.

Cukety opláchněte, osušte a podélně překrojte. Vydlabejte dužinu a nakrájejte ji nadrobno. Cibuli nasekejte najemno, česnek na plátky a rajčátka překrojte. 

02.

Na oleji orestujte cibuli, po chvíli přidejte česnek a římský kmín a nechte provonět. Vmíchejte dužinu z cukety a vše ještě krátce opečte. Směs vyjměte z pánve, dejte stranou a na pánvi osmažte mleté maso dohněda. Vmíchejte do něj rajčatový protlak, cuketovou směs, přidejte lístky tymiánu, rajčata, osolte a opepřete podle chuti a vše podlijte trochou vody. 

03.

Směs duste pod pokličkou asi 20 minut. Podle potřeby podlévejte vodou, můžete použít i vývar. Hotovou směsí pak naplňte vydlabané cukety a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. 

04.

Cukety na plechu posypte nastrouhaným parmazánem a dejte péct. Pečte asi 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Podávejte se zeleninovým salátem a jako příloha je skvělý i kuskus s pečenou zeleninou

Tip: Náplň okořeňte, jak vám to nejvíc chutná: místo tymiánu můžete dát rozmarýn či bazalku, přidat chilli, víc česneku... I sýr dejte, jaký chcete – anebo jaký máte právě po ruce.

Máte bohatou úrodu cuket? Vyzkoušejte 18 nejlepších cuketových receptů nasladko i naslano. Nebudete litovat!

Reklama

Načítám