Článek
Postup
01.
Cukety opláchněte, osušte a podélně překrojte. Vydlabejte dužinu a nakrájejte ji nadrobno. Cibuli nasekejte najemno, česnek na plátky a rajčátka překrojte.
02.
Na oleji orestujte cibuli, po chvíli přidejte česnek a římský kmín a nechte provonět. Vmíchejte dužinu z cukety a vše ještě krátce opečte. Směs vyjměte z pánve, dejte stranou a na pánvi osmažte mleté maso dohněda. Vmíchejte do něj rajčatový protlak, cuketovou směs, přidejte lístky tymiánu, rajčata, osolte a opepřete podle chuti a vše podlijte trochou vody.
03.
Směs duste pod pokličkou asi 20 minut. Podle potřeby podlévejte vodou, můžete použít i vývar. Hotovou směsí pak naplňte vydlabané cukety a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
04.
Cukety na plechu posypte nastrouhaným parmazánem a dejte péct. Pečte asi 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Podávejte se zeleninovým salátem a jako příloha je skvělý i kuskus s pečenou zeleninou.
Tip: Náplň okořeňte, jak vám to nejvíc chutná: místo tymiánu můžete dát rozmarýn či bazalku, přidat chilli, víc česneku... I sýr dejte, jaký chcete – anebo jaký máte právě po ruce.
Máte bohatou úrodu cuket? Vyzkoušejte 18 nejlepších cuketových receptů nasladko i naslano. Nebudete litovat!