Hlavní obsah

Nejen Hobitín aneb Vymyšlená seriálová a filmová městečka: Někde by chtěl žít každý a v jiném nikdo

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco se mnohé filmy a seriály odehrávají ve skutečných městech (a někdy je mají dokonce v názvu), jiné příběhy jsou zasazené do vymyšlených obcí. Vznikají tak fiktivní vesnice, městečka či zvláštní místa, která žijí svým vlastním životem.

Článek

Kupříkladu takoví fanoušci Sexu ve městě (1998–2004) to mají jednoduché. Pokud chtějí navštívit místa, kde se natáčelo, stačí vyrazit do New Yorku a podívat se například i k bytu, kde bydlela Carrie Bradshaw. Ovšem třeba Stars Hollow z Gilmorek na mapě nenajdete. Znáte další slavná vymyšlená filmová a seriálová města?

Gilmorova děvčata: Stars Hollow

V tomto malebném městečku, jehož název znamená něco jako Hvězdná Díra, se odehrává značná část děje seriálu Gilmorova děvčata (2000–07). Tvůrci ho zasadili do Connecticutu, ale ve skutečnosti šlo o kulisy filmového studia Warner Bros. Je to typické maloměsto: všichni se znají, což může být někdy i pořádně otravné. Město bylo inspirováno skutečnými místy – třeba čtvrtí Washington Depot v connecticutském Washingtonu, která je proslulá půvabnými maloměstskými i uměleckými prvky. A zajímavé je, že se v seriálu nikdy neobjeví Alův palačinkový svět, přitom jde o místo, o kterém se dost často mluví.

Foto: Profimedia.cz

Ve Stars Hollow, domově Lorelai (Lauren Graham, 55) a Rory (Alexis Bledel, 40), se konala řada akcí. Například Podzimní festival, kdy bylo celé město vyzdobené dýněmi a slámouFoto: Profimedia.cz

Buffy, přemožitelka upírů: Sunnydale

V dalším slavném fiktivním místě, jehož název se dá přeložit jako Slunečné údolí, se odehrává děj akčního fantasy seriálu Buffy, přemožitelka upírů (1997–2003). Tvůrci se snažili vytvořit obraz typického kalifornského města, které ovšem mimořádně přitahuje upíry, démony a další reprezentanty zla. Je tu třiačtyřicet kostelů a dvanáct hřbitovů, kde se provoz skoro nezastaví a pohřby se tu konají i po setmění – a hlavně se to tam hemží nemrtvými! Seriál se natáčel na několika místech (Los Angeles, Santa Monica) a sunnydaleská střední škola byla zřízena ve městě Torrance.

Foto: Profimedia.cz

V hlavní roli vyvolené bojovnice s upíry se představila Sarah Michelle Gellar (45). Seriál nedávno oslavil pětadvacet let od premiéry prvního díluFoto: Profimedia.cz

Dobré místo

V seriálu Dobré místo (2016–20) se Eleanor dostane po smrti na místo, které je podle všeho ekvivalentem nebe a protikladem Špatného místa, kam jsou posílání hříšníci. Na Dobrém místě (v originále Good Place) všichni získají svou spřízněnou duši, mohou se cpát mraženým jogurtem, co hrdlo ráčí, a žijí v domech přesně podle svých představ. Nemají přitom žádné trápení, tedy dokud tam nepřijde Eleanor, která si své umístění zřejmě moc nezasloužila. Většinou se natáčelo v Hollywoodu ve studiích Universal, ale tvůrci se podívali i do San Marina v Kalifornii nebo na pláž v Malibu.

Foto: Profimedia.cz

Architekta Dobrého místa si zahrál Ted Danson (74), hlavní hrdinku Eleanor Kristen Bell (41)Foto: Profimedia.cz

Návrat do budoucnosti: Hill Valley

Fiktivní kalifornské městečko je dějištěm trilogie Návrat do budoucnosti (1985–90). Pokaždé však vypadá jinak, protože se divákům představuje v různých dobách. Tvůrci původně plánovali natáčet ve skutečném městě, ale změny pro různá časová období by byly natolik finančně náročné, že Hill Valley, které se dá přeložit jako Kopcovité Údolí, nakonec postavili ve studiu. Náměstí se v upravené podobě objevilo i v jiných filmech a seriálech – například v Buffy, přemožitelce upírů.

Foto: Profimedia.cz

V Hill Valley v roce 2015 se pohybovala létající auta. Hlavního hrdinu Martyho McFlye si zahrál Michael J. Fox (60)Foto: Profimedia.cz

Pán prstenů: Hobitín

Městečko vytvořené pro trilogii Pán prstenů (2001–03) se rozkládá na Novém Zélandu, kde bylo postaveno speciálně pro filmové natáčení. Zvědavým fanouškům je ovšem k dispozici i nyní a patří k jednomu z největších místních lákadel. Jde ale už o druhou verzi. Původní vesnička totiž nebyla postavena z pevných materiálů – použil se polystyren a překližka, takže byla po natáčení částečně stržena. V roce 2010 byla ovšem obnovena a postavena z pevnějších materiálů, a to kvůli filmování snímku Hobit: Neočekávaná cesta (2012). A dnes slouží jako turistická atrakce.

Foto: Profimedia.cz

Hobitín je skutečné malebné městečko a má kouzelnou atmosféruFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám