Hlavní obsah

Geniální sedmikráska: Proti štípancům i zápachu z pusy, pro lepší trávení i krásnější pleť a vlasy

Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žlutobílé kvítky sedmikrásek jsou nejen roztomilou ozdobou vašeho trávníku, ale i bylinkou pro zdraví i krásu. Připravte si z nich oplach na vlasy, čaj ulevující průduškám i pleťové tonikum.

Článek

Příroda zná recept na většinu neduhů. Mezi léčitelky s širokým spektrem účinků na lidský organismus patří i obyčejná sedmikráska. Její výhodou je, že natrhat si čerstvé květy můžete po většinu roku, protože dokáže odolávat i nízkým teplotám, vykvétá klidně již v únoru a vídat ji můžete až do začátku listopadu.

Proti hmyzímu bodnutí

Sedmikrásku chudobku najdete v zahradách, městských parcích, kolem cest i na loukách. To se může hodit, pokud se na výletě či při venkovním sportování poraníte nebo vás na pikniku něco poštípe. „Šťáva z rozmačkaných listů sedmikrásky je vhodná pro urychlení léčby drobných poranění na kůži,“ radí bylinkářka Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje. Rozdrcený list přiložte i na kůži podrážděnou hmyzím štípnutím a nechte chvilku působit, ustoupí zarudnutí i nepříjemné pálení a svědění.

Foto: Flower_Garden, Shutterstock.com

Sedmikrásky mohou kvést od února až do listopaduFoto: Flower_Garden, Shutterstock.com

Sedmikráska na talíři

Ze rostlinky se využívají listy i květy. Ideální je konzumovat je čerstvé, největší sílu mají od dubna do srpna. Jíst je můžete jen tak samotné, hodí se ale i jako ozdoba a oživení řady jídel. „Čerstvě natrhané květy sedmikrásek mohou být zpestřením zeleninových salátů či polévek. Nerozvinutá poupata sedmikrásek lze naložit do octa podobně jako kapary,“ doporučuje Jarmila Podhorná.

Kvítky sbírejte nejlépe mezi polednem a jednou hodinou odpoledne. „Květy musí být mladé, ale zároveň plně rozvinuté, jinak mají hořkou pachuť. Na zdobení jídel je trhejte bez stonku, pouze hlavičky květů,“ radí Olga Ceralová, cukrářka z Dortisimo.cz. Barevné kvítky se využívají nejen jako jedlé květy na ozdobení dortů, ale i do zmrzlin či na jednohubky, sedmikrásky přisypte třeba i ke guacamole. 

Podporují trávení

Sedmikrásky jsou také přínosnou složkou jídelníčku a působí preventivně proti mnoha obtížím: pomáhají posílit imunitu, svědčí srdci, podporují zdravé trávení. Uleví ale i při akutních potížích. Pomáhají při zácpě i průjmu, dezinfikují ústní dutinu, a dokonce pomáhají potlačit zápach z úst. Při nechutenství znovu navrací chuť k jídlu a pomáhají také při potížích se žlučníkem.

Foto: S_Photo, Shutterstock.com

Ze sedmikrásek rozhodně neztloustneteFoto: S_Photo, Shutterstock.com

Sedmikráska, bylinka pro ženy

Květy jsou přínosné zvláště pro ženy: pomáhají mírnit menstruační křeče, ale i migrény, které nejsou během menstruace neobvyklé. Zkuste čerstvé květy nebo si připravte čaj. Lžičku čerstvých květů nebo mix květů a listů stačí zalít čtvrt litrem vroucí vody a nechat deset minut louhovat, pak přeceďte, můžete dosladit medem. Oceníte je i v menopauze, podporují totiž vstřebávání vápníku z potravy, což je důležitá prevence osteoporózy. Vápník je důležitý i v těhotenství a pro kojící ženy.

Pomáhají při astmatu 

Rozkousat kvítky sedmikrásy zkuste i při zahlenění nebo chorobách dýchacích cest, uleví vám. Pití sedmikráskového čaje, případně jeho využití coby kloktadla, pomáhá také při astmatu a suchém dráždivém kašli, tlumí rovněž horečku a celkově pomáhá bojovat se zánětem v těle.

Účinný detox

Květy a listy sedmikrásky mají přirozeně detoxikační a dezinfekční účinek. Mohou pomoci přetíženým ledvinám a játrům, zpomalují množení cizorodých organismů v těle, ulevují i při bolestech zubů.

Foto: Pavel Jonas, Shutterstock.com

Sedmikrásky umí pročistit těloFoto: Pavel Jonas, Shutterstock.com

Bylinka krásy

Sedmikráskový nálev nemusíte využít jen jako čaj k pití. Využijete ho jako oplach na vlasy, kterým dodá sílu, či jako lázeň pro nehty, které čistí a zpevňuje.

Rádi se opalujete? Do nálevu namočte hadřík a máte hojivý obklad na pleť podrážděnou sluncem, poštípáním hmyzem nebo kopřivami, využívá se ale i při ekzémech. Sedmikráska navíc rozjasňuje a zesvětluje, můžete nálev využívat jako pleťové tonikum proti pigmentovým skvrnám, které krásně rozjasní pleť a šetrně ji vyčistí.

Reklama

Související témata:

Načítám