Hlavní obsah

Podzimní sklizeň: Jemný koláč s hruškami a ořechy

Hodnocení:
(198)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
45 minut
Náročnost
střední

Na přelomu října a listopadu už podzim naplno přebral vládu a k tomu se váže trochu menší pestrost čerstvých surovin. Nicméně stále jsou k dispozici klasické dary podzimu: hrušky a ořechy – ať už vlašské, nebo lískové. Stačí přidat šálek silné kávy a vynikající koláč je na světě!

Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Na těsto
  • 60 g měkkého másla
  • 120 g cukru
  • 1 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 150 g hladké mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 30 ml silného espressa
  • 150 g zakysané smetany
Na hrušky
  • 2 oloupané hrušky
  • 2 lžíce citronové šťávy
Na drobenku
  • 40 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 40 g třtinového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 hrnku sekaných ořechů
Na formu
  • tuk na vymazání
  • polohrubá mouka na vysypání
Článek

Postup

Krok 1: Všechny ingredience na těsto vyndejte z lednice a nechte ohřát na pokojovou teplotu – ze studených surovin by se těsto srazilo.

Krok 2: Hrušky zbavte jádřinců, nakrájejte na plátky nebo kousky a promíchejte s trochou citronové šťávy. Troubu zapněte na 180 °C.

Krok 3: Máslo, mouku, cukr a skořici na drobenku dejte do mísy a pořádně propracujte, až vznikne hezky sypká hmota. K té vmíchejte nahrubo nasekané ořechy – použít můžete vlašské, lískové, mandle nebo jejich směs, záleží, co máte rádi a co máte zrovna po ruce. 

Krok 4: Máslo na těsto vyšlehejte s cukrem do hladké, nadýchané hmoty. Pak všlehejte vejce a vanilku, až je hmota hladká a jednolitá. Mouku prosejte s práškem do pečiva a solí.

Krok 5: Do vyšlehaného másla s vejcem zlehka po částech vmíchejte prosetou mouku, střídavě s ní přidejte i espresso a zakysanou smetanu. Výsledné těsto má spíš těžkou, hutnou konzistenci, je ale krásně hladké.

Krok 6: Formu vymažte tukem a vysypte moukou. Na dno rozetřete těsto, na něj rozložte ochucené hrušky. Nakonec posypejte vrstvou ořechové drobenky. Vložte do trouby a pečte asi 45 minut dozlatova.

Hrušky jsou skvělé nejen nasladko. K masu si můžete připravit hruškové čatní nebo rukolový salát s hruškami. Vynikající je pečené vepřové s nivou a hruškami.

A jestli vám chutná káva v těstě, upečte si jednoduchý kávový dort s kefírem a drobenkou.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek