Hlavní obsah

Jste stále unaveni? Může za tím být anémie

Foto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

Foto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte v poslední době pocit, jako byste měli vybité baterky? Může to být důsledek chladného jara a toho, že jste ještě nenachytali dost sluníčka, ale třeba za tím může být i anémie.

Článek

Déletrvající únava, ale i celková slabost a nenálada mohou signalizovat, že trpíte anémií, tedy chudokrevností. Jde o poruchu krvetvorby, která způsobí, že červené krvinky nejsou schopny přenášet potřebné množství kyslíku, což snižuje výkon orgánů a celého těla. Jak anémii poznat a proč ji co nejdřív konzultovat s lékařem?

Příznaky chudokrevnosti

Mezi hlavní příznaky anémie patří únava, celková slabost, psychická nepohoda, nechutenství a třeba i bledá kůže. Lidé trpící chudokrevností mohou mít častěji závrať, bolesti hlavy nebo pociťují náhlé bušení srdce. Pozorovat lze i dušnost, lomivost nehtů, padání vlasů, objevují se prasklé koutky nebo častější infekce. Zmíněné příznaky ale provázejí i jiné choroby a případnou anémii odhalí až rozbor krve.

Co ukáže rozbor krve

V krevním vzorku se primárně zjišťuje koncentrace červeného krevního barviva hemoglobinu. Je součástí červených krvinek a právě ono je nosičem kyslíku. Je-li jeho množství nižší než 120 g/l u žen a 135 g/l u mužů, pak je anémie pravděpodobná a musí se zjistit její příčina a nastavit léčebný plán.

Foto: Shidlovski, Shutterstock.com

Zda je příčinou vašich potíží anémie, to prokáže rozbor krveFoto: Shidlovski, Shutterstock.com

Příčiny anémie

Podle příčin vzniku lze chudokrevnost rozdělit do několika skupin. Následující druhy jsou nejčastější, ovšem nikoli jediné. Jen odborné vyšetření prokáže původ a určí nejlepší druh léčby.

1. Nedostatek železa

Nejčastější druh chudokrevnosti je sideropenická anémie. „Dlouhodobý deficit železa vede k nedostatku tvorby hemoglobinu a následnému snížení velikosti a počtu červených krvinek,“ vysvětluje MUDr. Marek Antoš z laboratoře Synlab. Tělo získává železo hlavně z červeného masa a jater, ryb, luštěnin, vajec, mléka a zelené zeleniny. Tuto anémii může způsobit i větší ztráta krve či menstruační krvácení. Léčí se dodáním železa, někdy i formou doplňků stravy.

2. Nedostatek vitaminu B12 a B9

Další typ anémie vzniká v důsledku nedostatku vitaminu B12, který je nezbytný pro dostatečnou tvorbu červených krvinek. Tělo důležitou látku získává z masa, vajec, ryb a mléka. V rostlinné stravě se nevyskytuje, proto jsou anémií tohoto typu nejčastěji ohroženi vegani. Stejný druh chudokrevnosti může vzniknout i při nedostatku kyseliny listové (= vitaminu B9).

3. Chronická onemocnění

Chudokrevnost může doprovázet i některá chronická onemocnění, jako je revmatoidní artritida, selhání ledvin a jater, chronické infekce, zhoubné nádory nebo zánětlivá střevní onemocnění. „Při nevysvětlitelné anémii je třeba vždy zkontrolovat i ledviny. Zvlášť důležité je to u lidí, kteří mají zároveň diabetes nebo vysoký krevní tlak. Ledviny produkují hormon erytropoetin, který v kostní dřeni iniciuje krvetvorbu. Pokud ledviny nefungují správně, v těle tento hormon chybí a vzniká anémie,“ upozorňuje Roman Štilec, primář dialyzačního střediska Fresenius NephroCare v Pardubicích. Léčba anémie způsobené selháním ledvin se někdy řeší podáváním erytropoetinu.

Foto: Ekaterina Markelova, Shutterstock.com

Přírodním zdrojem železa je červené maso, ale i luštěniny, ořechy, vejce nebo některé druhy zeleninyFoto: Ekaterina Markelova, Shutterstock.com

Prevence anémie

Základem ochrany před chudokrevností je pestrý jídelníček, který by měl obsahovat zdroje železa, tedy maso, ryby, mořské plody, vejce, luštěniny a zeleninu. Pro vstřebávání železa je důležitý i dostatek vitaminů C, E a B12 a kyseliny listové. Vegani by měli chodit na preventivní odběry a hladinu železa hlídat, protože špenát, brokolice a další jsou sice na železo bohaté, ale obsahují i organické kyseliny, které brání jeho vstupu do těla, a nedostatek vitaminu B12 jeho vstřebávání dále snižuje.

Načítám