Hlavní obsah

Klasický hot dog v domácí žemli s pikantními okurkami

Hodnocení:
(14)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
střední

Plný plech s domácími bulkami na hot dogy používám jako tajnou zbraň na oklamání nepřítele při velkém grilování s dětmi. Jakmile je přinesu, slétnou se všechny od nejmenších po puberťáky, obloží si je podle chuti a s plnými bříšky zase zmizí. Zbytek grilování pak probíhá ve větším klidu.

Ingredience pro:
16 kusů
Na bulky
  • 700 g hladké mouky
  • 150 ml mléka
  • 30 g droždí
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 130 ml vody
  • 2 lžíce oleje
  • 70 g másla
  • 1 vejce
  • 1.5 lžičky soli
Na dokončení
  • 1 vejce na potření
  • 1 lžíce sezamových semínek
Na pikantní okurky
  • 6 nakládaných okurek
  • 2 cibulky s natí
  • 4 lžičky hořčice
Na dokončení
  • 16 nožiček párku
  • 4 rajčata
  • 1 kečup
  • 1 hořčice
Článek

Domácí výroba pečiva na hot dog vyžaduje trochu plánování a času, určitě se ale vyplatí. Suroviny na 16 kousků stojí asi 50 až 55 korun, obejdete se bez konzervantů, žemle má dokonalou chuť a správně vláčnou a přitom dostatečně pevnou střídku.

Postup

Krok 1: Zahřejte mléko na teplotu těla, přidejte cukr a rozdrobené droždí a nechte 10-15 minut vzejít kvásek. Mezitím do mísy robota prosejte mouku. V mouce udělejte důlek, přidejte vzešlý kvásek, vodu, olej, vejce, změklé máslo a na okraj nasypejte i sůl. Zapněte hnětací hák a vypracujte hladké a pružné volnější těsto, bude potřebovat alespoň 10 minut hnětení. Z vypracovaného těsta vytvořte kouli, lehce ji poprašte moukou a nechte ho pod utěrkou kynout 60 až 90 minut.

Krok 2: Vykynuté těsto vyklopte na vál a rozdělte na 16 stejně velkých kousků. Každý krátce propracujte a zformujte do bochánku. Nechte je pod utěrkou chvíli odpočinout, postačí 10 minut. Poté každý kousek rozválejte na oválnou placku a srolujte jako koberec. Srolované bulky dávejte na větší plech s vyšším okrajem vyložený papírem na pečení, nechte mezi nimi vždy asi dvoucentimetrové rozestupy. Nechte je ještě 20 minut kynout pod utěrkou a zatím rozpalte troubu na 190 °C.

Krok 3: Vykynuté bulky pomašlujte rozkvedlaným vajíčkem a posypejte sezamovými semínky. Vložte do trouby a pečte 25 až 30 minut, až bulky hezky naskočí a zezlátnou. Upečené nechte chvíli stát, pak je z plechu přeložte na mřížku, volně přes ně přehoďte utěrku a nechte vychladnout.

Tip: Díky utěrce se povrch bulek zlehka zapaří a bude měkký a vláčný. Bulky přitom ale musejí být položené na mřížce, jinak se bude pára kondenzovat na plechu a pečivo se rozmočí.

Krok 4: Na náplň nakrájejte nadrobno nakládané okurky a jarní cibulku. Přidejte k nim hořčici (podle chuti i pikantnější dijonskou) a promíchejte.

Tip: Domácím hot dogům sluší něco kyselého a křupavého. Místo okurek můžete použít i bleskovou nakládanou červenou cibuli.

Krok 5: Sestavte hot dogy: bulky nařízněte, ale nedokrojte. Obložte čerstvou zeleninou (hodí se plátek rajčete, okurky nebo pár listů salátu), přidejte dobrý párek, lžíci pikantních okurek a kečup či hořčici podle chuti.

Tip: Párek ohřejte běžným způsobem nebo ho krátce opečte na grilu. Můžete ho také nahradit lehce ogrilovanou bílou klobáskou.

Jestli chcete být opravdu styloví, použijte jemnou domácí hořčici, skvělou a rychlou domácí BBQ omáčku, úžasnou domácí cuketovou hořčici anebo babiččin domácí kečup s rajčaty a paprikou. A samozřejmě nakládané americké okurky.

ynezorPumanzeSaNyknalC
10. 6. 2022

Reklama

Sdílejte článek