Hlavní obsah
4,4
(14)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Aktualizováno

Plný plech s domácími bulkami na hot dogy jako tajná zbraň na oklamání nepřítele při velkém grilování s dětmi. Jakmile je přinesete, slétnou se všechny od nejmenších po puberťáky, obloží si je podle chuti a s plnými bříšky zase zmizí. Zbytek grilování pak probíhá ve větším klidu.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
16 kusů
Bulky
  • 700 g hladké mouky
  • 150 ml mléka
  • 30 g droždí
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 130 ml vody
  • 2 lžíce oleje
  • 70 g másla
  • 1 ks vejce
  • 1,5 lžičky soli
K dokončení
  • 1 ks vejce
  • 1 lžíce sezamových semínek
Pikantní okurky
  • 6 ks kyselých okurek
  • 2 ks jarní cibulky
  • 4 lžičky hořčice
K podávání
  • 16 nožiček párku
  • 4 ks rajčat
  • 200 g kečupu
  • 100 g hořčice
Článek

Postup

01.

Zahřejte mléko na teplotu těla, přidejte cukr a rozdrobené droždí a nechte 10-15 minut vzejít kvásek. Mezitím do mísy robota prosejte mouku. V mouce udělejte důlek, přidejte vzešlý kvásek, vodu, olej, vejce, změklé máslo a na okraj nasypejte i sůl. Zapněte hnětací hák a vypracujte hladké a pružné volnější těsto, bude potřebovat alespoň 10 minut hnětení. Z vypracovaného těsta vytvořte kouli, lehce ji poprašte moukou a nechte ho pod utěrkou kynout 60 až 90 minut.

02.

Vykynuté těsto vyklopte na vál a rozdělte na 16 stejně velkých kousků. Každý krátce propracujte a zformujte do bochánku. Nechte je pod utěrkou chvíli odpočinout, postačí 10 minut. Poté každý kousek rozválejte na oválnou placku a srolujte jako koberec. Srolované bulky dávejte na větší plech s vyšším okrajem vyložený papírem na pečení, nechte mezi nimi vždy asi dvoucentimetrové rozestupy. Nechte je ještě 20 minut kynout pod utěrkou a zatím rozpalte troubu na 190 °C.

03.

Vykynuté bulky pomašlujte rozkvedlaným vajíčkem a posypejte sezamovými semínky. Vložte do trouby a pečte 25 až 30 minut, až bulky hezky naskočí a zezlátnou. Upečené nechte chvíli stát, pak je z plechu přeložte na mřížku, volně přes ně přehoďte utěrku a nechte vychladnout.

Tip: Díky utěrce se povrch bulek zlehka zapaří a bude měkký a vláčný. Bulky přitom ale musejí být položené na mřížce, jinak se bude pára kondenzovat na plechu a pečivo se rozmočí.

04.

Na náplň nakrájejte nadrobno nakládané okurky a jarní cibulku. Přidejte k nim hořčici (podle chuti i pikantnější dijonskou) a promíchejte.

Tip: Domácím hot dogům sluší něco kyselého a křupavého. Místo okurek můžete použít i bleskovou nakládanou červenou cibuli.

05.

Sestavte hot dogy: bulky nařízněte, ale nedokrojte. Obložte čerstvou zeleninou (hodí se plátek rajčete, okurky nebo pár listů salátu), přidejte dobrý párek, lžíci pikantních okurek a kečup či hořčici podle chuti.

Tip: Párek ohřejte běžným způsobem nebo ho krátce opečte na grilu. Můžete ho také nahradit lehce ogrilovanou bílou klobáskou.

Jestli chcete být opravdu styloví, použijte jemnou domácí hořčici, skvělou a rychlou domácí BBQ omáčku, úžasnou domácí cuketovou hořčici anebo babiččin domácí kečup s rajčaty a paprikou. A samozřejmě nakládané americké okurky.

Reklama

Související témata:

Načítám