Hlavní obsah

Štvou vás v zimě lupy? Myjte si vlasy denně, ale ne šamponem proti lupům!

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svědivá pokožka hlavy, zasněžená ramena a nevzhledné šupinky ve vlasech. To všechno zažívají každý den lidé trpící lupy. Vliv na jejich vznik má roční období a špatná péče.

Článek

Vzpomínáte si na legendární scénu ze seriálu Přátelé, kdy se Chandler při setkání se svým tchánem ptá, jestli venku sněží? Ten mu odpoví, že ne. Za jeho bílý poprašek na kabátu mohou lupy. Není to výmysl scenáristů, mnoho z nás se s tímto problémem setkává zcela běžně – a dostává se tím do trapné situace. Naštěstí to není problém, který by se nedal vyřešit.

Dva základní druhy lupů – suché a mastné

Nejsou lupy jako lupy. Ty výše zmíněné, které padají na ramena, jsou bílé a malé a označují se jako suché. Mohou být způsobené třeba teplotním šokem, kdy přicházíte z tepla do zimy a pokožka na to reaguje. I proto se s nimi potýká nejvíc lidí v zimě. Naproti tomu mastné lupy ulpívají ve vlasech a jsou známkou seboroické dermatitidy. Ta se sice nedá léčit, ale její projevy se dají po poradě s dermatologem vyřešit nebo zmírnit.

Je problém v šamponu? Změňte ho!

„Jednou z příčin může být nevhodný šampon, který pokožku přesušuje. Skalp, tedy vlasová část hlavy, je citlivější než kůže na obličeji,“ líčí Jakub Čejchan z pražského Red salonu a pokračuje: „Další souvislost se šamponem je jeho nedůkladné vymytí. Když někde zůstane jen jeho stopové množství, pokožka začne být podrážděná a může se začít odlupovat.“ V drogeriích a lékárnách najdete šampony, které jsou přímo určené k boji s lupy. Aby se nejednalo jen o reklamní tah, ale produkt byl skutečně účinný, čtěte složení. Měl by obsahovat jednu z následujících složek: pyrithion zinku, kyselinu salicylovou, síru, sulfid selenu, ketokonazol nebo kamenouhelný dehet.

Jak často použít šampon proti lupům?

Pokud máte jemné, přirozeně rovné vlasy nebo mastnou pokožku hlavy, myjte si vlasy často. „Rád bych tímto zbořil mýtus, že časté umývání vlasům škodí. Není to tak,“ tvrdí odborník. „Při lupech u těchto vlasů je nutné mýt je denně a šampon proti lupům použít dvakrát týdně,“ upřesňuje. Hrubé nebo kudrnaté vlasy myjte méně často, v případě potřeby, a používejte šampon proti lupům přibližně jednou týdně. Po použití šamponu proti lupům můžete vlasy šamponovat a kondicionovat pomocí běžných přípravků.

Chyba může být ve způsobu mytí

Pokud nejsou lupy zapříčiněné zdravotními komplikacemi a ani žádný šampon nepomáhá, může být na vině i špatný styl mytí. Jak na to správně? „Bříšky prstů mechanicky čistěte vlasovou pokožku - napěňte, opláchněte, znovu napěňte a nechte 1 minutu působit. Poté šampon důkladně vymyjte. Do délky aplikujte kondicionér nebo masku, šetrně vlasy pročešte, důkladně opláchněte a následně vlasovou pokožku profoukněte fénem - z přiměřené vzdálenosti asi 30 centimetrů, aby nedošlo k narušení vlasů,“ popisuje tricholog (vědní obor kosmetika + dermatologie) Lukáš Rossbach.

Po každém mytí vlasy vyfénujte

Ráno kolikrát nezbývá na mytí vlasů čas. Může se tak snadno stát, že si je umyjete večer a uléháte pak s vlhkou hřívou. To je základní chyba, která může vést ke svědivé pokožce hlavy a tvorbě lupů. „Hned po umytí je nutné vysušit pokožku fénem. Jinak se vlasy začnou zapařovat a tvoří se bakterie,“ radí Jakub Čejchan. Mytí neodkládejte, i když se v tomto období nosí čepice a jiné pokrývky hlavy. Fénování vám nezabere víc než 10 minut. Suchý šampon, který by měl občasné mytí vlasů nahradit, používejte skutečně jen v krajních případech. Ulpívá totiž na pokožce a zanáší ji, je to vyložený ráj pro lupy a jejich tvorbu!

Chraňte pokožku hlavy před sluncem

Některé šampony proti lupům, například ty, které obsahují uhelný dehet, mohou způsobit, že pokožka hlavy bude citlivější na škodlivé sluneční UV záření. Chraňte ji proto stejně, jako to děláte s pletí – i v zimě, kdy je slunce schované za mraky. Noste pokrývku hlavy a vyzkoušet můžete i opalovací krém s vysokou ochranou ve spreji.

Načítám