Hlavní obsah

Lákají vás tapety s květinovým vzorem? Zapomeňte na papír, radši jen jedna stěna a moc nekombinujte

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je vám v přírodě krásně a nejradši byste v ní trávili všechen svůj čas? Zařiďte si podle toho domácnost a vytvořte si v interiéru zákoutí, které na vás bude působit podobně příjemně. Jak dostat přírodu domů? Pořiďte si tapety s květinovými motivy. Jak to udělat stylově a vkusně?

Článek

Chcete vnést do interiéru přírodní atmosféru a moderního ducha? Nechte rozkvést stěny. Jak na to? Květiny si na zeď můžete sami namalovat nebo si vybrat z širokého množství obkladů a tapet. V nabídce přírodních motivů si určitě vyberete, na své si přijdou milovníci lesů, lučního kvítí i zelené džungle v bytě.

Aby však byl váš domov co nejútulnější, musíte vědět, na co se při dekorování zdí zaměřit. Při volbě přírodou inspirovaného vzoru vás totiž čeká několik úskalí. Na co je potřeba dát pozor?

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Pokud jste kreativní a máte dostatek trpělivosti, můžete si stěny vyzdobit vlastnoručně namalovanými květyFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

1. Zkreslené představy

Před nákupem myslete na to, že přírodní vzory bývají výrazné a na skutečné stěně budou působit úplně jinak než na malém vzorku či na obrázku na internetu. Zkuste si je proto představit v reálné velikosti na místě, které jste pro ně určili, případně si je prohlédněte v kamenném obchodě.

2. Okoukají se

Některé přírodní motivy či vzory se celkem snadno omrzí. Skvělou volbou „pro začátečníky“ jsou obrazy a plakáty: nejsou nákladné a dají se kdykoliv sundat či vyměnit. Navíc nezaberou místo a hodí se i do menších místností. Vyzkoušíte, jak se vám s vybraným motivem žije, a když se osvědčí, užijete ho na větších plochách. Anebo vyzkoušíte něco jiného.

3. Nevhodná velikost květů

Z přírodních motivů vás nejvíc lákají květiny? Pak se musíte rozhodnout, jakou velkost zvolíte. Drobné kvítky si lidé často spojují s nostalgickým květovaným nádobím a hodí se zejména do vesnického, vintage či provensálského stylu. Vzory s většími květy pasují do moderních interiérů, které hledí spíše do budoucna.

4. Divoké kombinace

Tapetu s přírodním motivem je nutné vhodně sladit se zbytkem interiéru. Zdá se vám kombinace různých motivů a velikostí (například na čalounech či závěsech) lákavá? Vyhněte se jí! V přírodě vypadají krásně, ale v interiéru mohou působit neladně a chaoticky. Raději si vyberte jeden konkrétní vzor a toho se držte.

5. Příliš mnoho barev

Motivy květin, ale třeba i listů či stromů bývají různobarevné, proto s dalšími odstíny v interiéru šetřete. Tapety doplňte světlými nenápadnými barvami, jako je bílá a krémová, šedá či slonovinová, anebo užijte některý světlý odstín z tapety a místnost jím doplňte.

Velké květy vypadají dobře i v kontrastu s tmavšími tóny, zejména když mají temné pozadí. Takovou tapetu klidně doplňte černou, tmavěmodrou nebo tmavězelenou výmalbou.

Barevné kombinace využijete i při vytváření specifické atmosféry. Přejete si romantický a vyloženě ženský interiér? Doplňte květiny bílou a pastely. Chcete-li se podobnému nádechu vyhnout, ozdobte kvítím jen část zdi a zmírněte je tmavými barvami a chladnými kovy.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Květinami ozdobte jen jednu stěnu, případně její část, a zbytek nechte neutrální. K velkým vzorům se přitom hodí i tmavé odstínyFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

6. Moc velké plochy

Nepřehánějte to ani s množstvím. Květiny bývají výrazné a stačí, když jimi vyzdobíte jen jednu stěnu. O něco odvážnější můžete být se světlými a jemnými vzory, ani s nimi to ale nepřehánějte – je vhodné nechat alespoň dvě zdi neutrální. Velké množství opakujících se vzorů může působit stísněně a jen těžko se dá doplnit jinými než bílými dekoracemi. Tento efekt zmírníte, když nepotapetujete celé stěny, ale květinami vyzdobíte třeba jen jejich spodní polovinu.

7. Neladící materiály a styly

Květiny si rozumějí zejména se světlým až bílým dřevem, sklem, kovem, mosazí a zlatem. Sladit je můžete i s kamenem a betonovou stěrkou, jejichž hrubost vybalancuje jemnost kvítí.

V potaz berte i styl. Do vesnických se hodí zejména luční či jarní kvítka, příliš sem nezapadnou cizokrajné rostliny, vzory z džungle ani pouštní kaktusy. V provensálské domácnosti naplno využijte motiv levandule. V minimalistických stylech se nemusíte tolik omezovat a sáhněte klidně i po exotice.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Při výběru tapety zkontrolujte, zda vám bude sedět její materiál. Za obecně nejrozumnější volbu se považují odolné vliesové tapetyFoto: New Africa, Shutterstock.com

Jak správně vybrat tapetu na zeď

Rozhodli jste se pro rozkvetlou stěnu a vybíráte tapetu? Nezáleží jen na vzoru, ale i na materiálu. Klasickým papírovým tapetám se pokud možno vyhněte: nerozumějí si s vlhkem, snadno se odřou a jejich nanášení je dost zdlouhavý proces.

Nejoblíbenější jsou vliesové tapety, které se snadno nalepují i udržují a nevadí jim ani vlhkost v koupelně či v kuchyni. Podobně jsou na tom vinylové tapety – lze je nalepit i na nerovný povrch a mají poměrně dobré tepelně izolační vlastnosti.

Pro astmatiky a alergiky jsou výborné sklovláknité tapety. Kromě vlhka jim nevadí ani nerovnosti na stěnách a zvyšují protipožární odolnost místnosti.

Láká vás kreativní využití skutečné přírody v interiéru? Pořiďte si vertikální zahrady a zelené stěny.

Reklama

Načítám