Hlavní obsah

Léto ve skleničce: Zavařené lečo! S postupem krok za krokem hravě a rychle

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Schovejte si kousek léta do skleničky! Využijte sezony paprik a rajčat a zavařte si voňavé zeleninové lečo – právě teď je totiž ten nejlepší čas, kdy se do něj pustit, a připravit si tak i zásoby na zimu!

Článek

Uvařte si velký hrnec čerstvého leča, dokud je letní zelenina ještě v kondici! Kdy jindy než teď totiž dostanete za dobrou cenu polní papriky a rajčata, která mají na rozdíl od těch zimních opravdovou vůni a chuť. Co nesníte, můžete si jako já zavařit na zimu, kdy vám tahle barevná směs přijde určitě k chuti – ať už jako základ dalších jídel, nebo jen tak s vajíčkem a čerstvým chlebem.

U samotného vaření je pak důležité zeleninu přidávat postupně podle toho, kolik vyžaduje času – cibule potřebuje nejvíc, paprika o něco méně a rajčatům stačí deset minut. Já rajčata loupu, protože není nic horšího než vodnatá omáčka plná slupek…

Zavařené lečo ve skleničce

Na 4–5 velkých sklenic potřebujete: 3 velké cibule, slunečnicový olej nebo sádlo, 8 letních paprik, 8 rajčat, sůl, rajčatový protlak (140 g; lze vynechat)

Foto: Greta Blumajerová

Já dávám jednu papriku na jedno velké rajče, ale poměr zeleniny můžete klidně obměnit podle své chuti (a úrody zahrádky)Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Zeleninu restujte postupně – nejprve nechte změknout cibuli a až poté přidejte paprikyFoto: Greta Blumajerová

Postup: Sklenice i víčka omyjte saponátem a ve dřezu prolijte vroucí vodou. Pracujte s nimi opatrně, abyste se nedotkli vnitřku a okrajů. Cibuli pokrájejte na kostky (nemusí být úplně najemno) a nechte zesklovatět na dostatečném množství tuku. Osolte. Mezitím si na proužky pokrájejte papriky, přidejte k cibuli a 10 minut za občasného míchání restujte, až také změknou.

Z rajčat vyřízněte zbytek po stopce a opačný konec nakrojte nožíkem do kříže. V míse přelijte vroucí vodou a nechte je asi pět minut ponořená. Poté je propláchněte studenou vodou a oloupejte – díky spaření to půjde opravdu snadno. Rajčata pak pokrájejte na osminky a ty ještě na třetiny, přidejte k paprikám, opět osolte a pod pokličkou duste dalších deset minut, až je zelenina hezky měkká, ale přitom stále drží tvar. Ochutnejte a případně dosolte. Já do leča přidávám ještě trochu protlaku – hezky ho zahustí a dodá mu lepší barvu.

Foto: Greta Blumajerová

Rajčata jsou lepší bez slupky – odstraňte zbytek po stopce, opačný konec nařízněte do kříže a spařte vroucí vodou. Po ochlazení vám pak půjdou krásně oloupatFoto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Pokrájejte rajčata na menší kousky a přidejte k cibulovo-paprikovému základuFoto: Greta Blumajerová

Směs (nebo alespoň tu část, co nesníte) pak plňte do vyčištěných sklenic, zavíčkujte a sterilujte ponořené v hrnci s horkou vodou 20 minut při 85 °C. Druhá varianta je dát sklenice na plechu s trochou vody do trouby vyhřáté na 60 °C, teplotu zvýšit na 85 °C a nechat je v ní asi 40 minut.

Foto: Greta Blumajerová

Teď už je jen na vás, jestli si lečo dáte s vajíčkem, opečenou uzeninou nebo jen čerstvým chlebemFoto: Greta Blumajerová

Takto připravené lečo budete mít kdykoli po ruce a je už jen na vás, jestli do něj na pánvičce vmícháte vajíčka a čerstvě mletý pepř, dáte si ho s opečenou uzeninou nebo použijete jako základ dalších jídel.

Tip: Ke klasickým polním paprikám přidejte i pár pálivých papriček nebo na kostky pokrájenou cuketu. Na samotný závěr můžete lečo dochutit i mletou paprikou a čerstvě mletým pepřem.

Reklama

Načítám