Hlavní obsah
3,3
(31)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Máte rádi čokopiškoty s ovocným želé? Upečte jejich maxiverzi! Obří sušenka snadno zastane roli překvapivého letního dortu a při jídle se chvíli budete cítit jako Gulliver v krajině obrů. V sezoně bude nejlepší želé ze zralých meruněk.

20 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
22 cm průměr formy
Korpus
  • 3 ks vejce
  • 120 g cukru krupice
  • 3 lžíce oleje
  • 120 g hladké mouky
  • 1 lžička citronové kůry
Meruňkové želé
  • 400 g meruněk
  • 1 dl vody
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 10 g želatiny
Čokoládová poleva
  • 150 g čokolády na vaření
  • 40 g kakaového másla
Na dokončení
  • 5 lžic bezinkového sirupu
  • 2 lžíce meruňkové marmelády
Článek

Postup

01.

Dortovou formu velmi zlehka vymažte máslem a vyložte papírem na pečení (díky máslu papír krásně přilne na stěny formy) a předehřejte troubu na 180 °C. Na korpus oddělte žloutky od bílků. Bílky vložte do velké čisté mísy a začněte šlehat. Až se vytvoří bílá pěna, postupně přidávejte cukr a dál šlehejte, až vznikne hustý a lesklý pevný sníh.

02.

Ke sněhu přidejte nastrouhanou citronovou kůru a po jednom teď do něj zašlehejte žloutky. Až se zapracují, přidejte olej a ten už jenom krátce zašlehejte, postačí pár sekund. Nakonec ruční balonovou metličkou vmíchejte velmi zlehka i prosátou mouku.

03.

Těsto přelijte do připravené formy a pečte asi 30 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá. Upečený korpus nechte chvíli odpočinout, poté vyjměte z formy a na mřížce nechte zcela vychladnout.

04.

Na meruňkové želé budete potřebovat kulatou misku, která má asi o 3 až 4 cm menší průměr než dortová forma (postačí hluboký talíř nebo salátová mísa, ale můžete se podívat do sbírky plastových krabiček). Vyložte ji potravinářskou fólií a nechte chvíli stranou.

05.

Umyté zralé meruňky nakrájejte na menší kousky, vložte je do rendlíku, podlijte trochou vody, přidejte cukr (množství dolaďte podle chuti plodů a vašich preferencí) a krátce je pod pokličkou na mírném ohni poduste. Mezitím namočte želatinu podle návodu na obalu v troše studené vody.

06.

Až se začnou meruňky rozpadat (mělo by jim stačit 10 až 15 minut mírného varu), odstavte je a propasírujte přes cedník. Pár lžic pyré odeberte, přidejte k nim nabobtnanou a vyždímanou želatinu a krátce zahřívejte a míchejte, až se rozpustí (pozor, nesmí se vařit). Přidejte je ke zbytku pyré a ještě dobře promíchejte. Vlijte do připravené mísy a nechte v chladu pár hodin ztuhnout (ideálně do druhého dne).

07.

Ve vodní lázni rozpusťte nalámanou čokoládu. Povolte ji kakaovým máslem a vymíchejte hladkou polevu. Nechte krátce zchladnout a mezitím sestavte dort.

08.

Z korpusu seřízněte vyboulený vršek a povrch důkladně pokapejte sirupem, doprostřed rozetřete dvě lžíce meruňkové zavařeniny. Z mísy opatrně vyklopte ztuhlé želé a položte ho doprostřed korpusu. Povrch přelijte rozpuštěnou čokoládou, pomocí vidličky vytvořte ozdobné vlnovky a nechte čokoládu v chladu ztuhnout. Krájejte horkým suchým nožem jako dort.

Tip: Místo bezinkového sirupu můžete na zvlhčení korpusu použít jednoduchý cukrový rozvar nebo šťávu z kompotu (ideálně meruňkového). Pokud chystáte dort pro dospělé, můžete přidat i lžíci dobré meruňkovice.

Maxi a miniverze klasických jídel mají vždy úspěch, ať jsou sladké, nebo slané. Zkuste hostům nabídnout mini laskonky, mini Pavlovy nebo mini pizzy, přesvědčíte se sami.

Související témata:

Načítám