Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Martina Baťhová (Lancingerová)

Foto: Martina Baťhová (Lancingerová)

Jídelníček během chladných měsíců je přirozeně trochu sytější než strava v létě. Odlehčete tělu klasikou ve zdravější verzi, na které si pochutnáte stejně – a možná i víc.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1/2 kapusty
  • 1 houska
  • 70 ml mléka
  • 500 g míchaného mletého masa
  • 1 vejce
  • 1 lžíce strouhanky
  • 1 hrst listové petržele
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 2 lžičky majoránky
  • sůl a pepř
Článek

Postup

01.

Polovinu kapusty (asi 250 g) překrájejte na menší kusy. Vložte do vroucí osolené vody a pár minut vařte doměkka. Sceďte a propláchněte studenou vodou. Nechte v cedníku okapat a pak tekutinu vymačkejte. Poté kapustu nakrájejte na drobné kousky.

Tip: Ze zbylé kapusty udělejte rychlou kapustovou polévku s bramborem.

02.

Housku nakrájejte na malé kostičky a v misce pokropte zahřátým mlékem. Prsty zlehka promíchejte a nechte tekutinu nasát – zhruba 5 minut.

03.

Maso, kapustu, nasátou housku, vejce, strouhanku, nasekanou petrželku, prolisovaný česnek, kmín, majoránku, sůl a pepř dobře promíchejte. Z hmoty tvořte menší ploché karbanátky. Pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem.

04.

Pečte nejprve 5 minut na 230 °C. Poté teplotu ztlumte na 200 °C a pečte 20 minut.

Tip: Karbanátky podávejte například s nejlepší bramborovou kaší, pečenými bramborami se sýrem anebo čerstvým kefírovým chlebem.

Foto: Martina Baťhová (Lancingerová)

Pečené karbanátky jsou vláčné a voňavé a nejsou nasáklé tukemFoto: Martina Baťhová (Lancingerová)

Reklama