Článek
Máte úrodu cuket ze zahrádky? Proměňte je ve šťavnatý nákyp! Toto jídlo můžete servírovat teplé i studené, a navíc ho připravíte nejen v pekáči, ale třeba i v remosce na chalupě. Nákyp připravte ze tří středních cuket, nebo pěti malých, měly by dohromady mít 600-800 gramů. Do těsta lze přidat třeba i nasekané vlašské ořechy a podávat se dá třeba se zakysanou smetanou.
Postup
01.
Formu vymažte máslem a vysypejte trochou strouhanky. Cukety očistěte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Vložte je do cedníku, nechejte vykapat a pak z nich ještě ručně vymačkejte přebytečnou vodu. Vymačkanou cuketu vložte do velké mísy.
Tip: Nákyp připravte ze tří středních nebo pěti malých cuket, měly by dohromady mít 600–800 gramů.
02.
Očistěný pórek a uzené maso (může být krkovice či kýta) nakrájejte na drobné kousky a česnek nasekejte. V pánvi rozehřejte máslo a nechte na něm rozvonět česnek, pak přidejte pórek a uzené a lehce osmahněte. Stáhněte z ohně.
03.
Vejce promíchejte v hrnku nebo misce se solí a mletým kořením. K vymačkané cuketě přidejte sýr, vločky, prášek do pečiva a nasekané lístky majoránky. Pak vmíchejte ochucená vejce a zchladlou směs z pánve. Cuketovou směs rozprostřete po celé ploše připravené formy a povrch uhlaďte stěrkou.
04.
Vložte do trouby rozehřáté na 180 °C a pečte asi 45 až 55 minut, až nákyp zpevní a bude dozlatova. Po upečení ho nechte chvíli stát a krájejte až po chvíli. Prochladlý nákyp bude ještě pevnější.
Cukety, kam se podíváš
Cukety jsou stále dostupné, zkuste je využít naplno.
- Polévky: Cuketový krém | À la koprovka | Minestrone|
- Naslano: Hranolky | Pizza s nivou | Halušky | Špagety s kuličkami
- Nasladko: Ovesná kaše | Buchta s polevou | Perník
- Pod víčkem: Nakládané à la matjesy | Hořčice| Čatní