Hlavní obsah

Recepty na nejlepší vanilkové rohlíčky: tradiční, hrníčkové, luxusní, zdravé i se sádlem

Foto: grafvision, Shutterstock.com

Foto: grafvision, Shutterstock.com

Vanilkové rohlíčky jsou symbolem českých Vánoc – jemné, křehké a přitom tak dobré! Prohlédněte si přehled nejlepších receptů – od klasiky až po moderní variace, a přidáme i pár praktických tipů, jak správně skladovat vanilkový lusk a jak si doma vyrobit poctivý vanilkový cukr.

Článek

Vanilkové rohlíčky patří mezi stálice, které se rok co rok objevují na vánočním stole. A není divu – jen málokteré vánoční cukroví dokáže vyvolat tak silný pocit domova a pohody. Existuje spousta způsobů, jak je připravit: s ořechy i bez nich, s dozlatova opečenými mandlemi, s pořádnou porcí másla nebo s přidanou smetanou pro extra křehkost.

Nejlepší recepty na vanilkové rohlíčky

Většina rodin má svůj osvědčený recept, jak vanilkové rohlíčky dělala babička nebo maminka, ale možná právě hledáte ten svůj anebo třeba chcete vyzkoušet něco trochu jiného. Tady je přehled výborných osvědčených receptů, které nezklamou:

Jak skladovat vanilkový lusk

Vanilkový lusk není levný, takže je dobré se s ním naučit zacházet, abyste mu neublížili. Je totiž citlivý: potřebuje temno, suchostálou teplotu. Uchovávejte ho tedy v dobře uzavíratelné skleničce, ideálně při pokojové teplotě a mimo dosah světla.

Nikdy ho nedávejte do lednice, kde rychle vysychá a může plesnivět. Pokud už je lusk tvrdší, uzavřete ho na pár dnů do skleničky spolu s trochou cukru – zvláční a navíc tím jako „vedlejší produkt“ vytvoříte i svůj vlastní vanilkový cukr.

Načítám