Hlavní obsah
3,3
(31)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Milujete klasiku v podobě poctivé domácí sekané a hedvábné bramborové kaše? Vylepšete si ji domácím pestem ze sušených rajčat. Je provoněné česnekem a rozmarýnem a dodá tradiční dobrotě moderní šmrnc.

20 min.
Příprava
1 hod., 5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Na sekanou
  • 400 g hovězího mletého masa
  • 400 g vepřového mletého masa
  • 1 ks cibule
  • 1 ks vejce
  • 100 g anglické slaniny
  • 6 lžic strouhanky
  • 100 g ementálu
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
Na pesto
  • 100 g sušených rajčat v oleji
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g parmazánu
  • 3 snítky čerstvé bazalky
  • 50 ml olivového oleje
  • 1 lžíce mandlí
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Cibuli nakrájejte nadrobno a slaninu na kostičky. V pánvi rozehřejte trochu oleje a opečte cibuli. Po chvíli přidejte slaninu a osmažte dozlatova. Přebytečný tuk slijte. 

02.

Do mísy vložte oba druhy masa a přidejte vychladlou směs z pánve. Pak dejte k masu vejce, strouhanku a nastrouhaný sýr. Důkladně promíchejte a ještě podle chuti osolte a opepřete. 

03.

Z hotové masové směsi vytvarujte šišku a přendejte ji do chlebíčkové formy vyložené pečicím papírem. Navrchu sekanou potřete olejem, vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte dozlatova, trvá to asi hodinku.

04.

Zatímco se sekaná peče, připravte pesto. Do mixéru vložte pokrájená sušená rajčata, přidejte olej, česnek, lístky bazalky, špetku pepře a soli a mandle. Důkladně rozmixujte. Jak vyrobit domácí sušená rajčata?

05.

Olej do pesta můžete použít olivový nebo ten, ve kterém byla naložená rajčata. Do hotové rajčatové směsi vmíchejte jemně nastrouhaný parmazán.

06.

Upečenou sekanou podávejte se lžící rajčatového pesta a bramborovou kaší. Jak udělat nejlepší bramborovou kaši?

Tip: Jestli nemáte rádi sušená rajčata, nevadí. Udělejte si pesto z mladých kopřiv nebo rukolové pesto se slunečnicovými semínky. Výtečné je i pesto z pečené červené řepy s dýňovými semínky!

Zbyl vám kousek sekačky od oběda? Udělejte si vynikající a originální salát ze studené sekané. Nebudete litovat!

Reklama

Související témata:

Načítám