Hlavní obsah
3,7
(19)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Aktualizováno

Tyto poháry jsou elegantní způsob, jak zužitkovat všechny ty nesnědené polámané sušenky, které najdete po výletě naspodu batohu. Našlehaný tvaroh, čokoláda a drobné ovoce je ale tak dobré, jemné a osvěžující, že i když vám žádné sušenky nezůstanou, tak se vyplatí balíček koupit.

15 min.
Příprava
5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 skleničky
Budete potřebovat
  • 100 g sušenky
  • 250 g tvarohu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 80 g čokolády na vaření
  • 1 hrst rybízu
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Článek

Postup

01.

V malém rendlíku přiveďte k varu 120 ml smetany. Odstavte, přidejte nalámanou čokoládu, nechte půl minuty odstát a poté rozmíchejte na hladkou a lesklou polevu.

02.

Sušenky nahrubo nadrťte: vložte je do větší mísy a rozmačkejte dnem sklenice nebo paličkou z hmoždíře. Můžete je také vložit do pevnějšího sáčku a párkrát přejet válečkem.

03.

V míse prošlehejte tvaroh s cukrem, až se hezky spojí. Přidejte lžičku vanilkového extraktu a zbytek smetany a vyšlehejte jemný a nadýchaný krém (nemusí být úplně tuhý, sklenička mu dá tvar a v lednici zpevní).

04.

Na dno skleniček rozdělte polovinu sušenkové drtě a zakápněte ji polovinou připravené čokolády. Na sušenky rozdělte asi třetinu našlehaného tvarohu a přidejte vrstvu omytých, osušených a obraných kuliček rybízu. Na rybíz rozdělte další třetinu krému a posypejte ho zbytkem sušenek. Na ně patří poslední třetina tvarohového krému. Povrch uhlaďte a zalijte zbytkem rozpuštěné čokolády.

Tip: Kombinace navinulého rybízu a čokolády je skvělá, ale ve skleničkách bude fungovat jakékoliv drobné ovoce, které zrovna zraje na zahrádce či v lese.

05.

Poháry nechte chvíli rozležet v lednici (vydrží v ní ale klidně i dva dny) a před podáváním ozdobte čerstvým ovocem, jedlými květy či svěžími lístky máty.

Tip: Surovinami v rozpisu naplníte tři poctivé skleničky s objemem 290 ml. Když použijete menší nádoby, můžete z nich vyrobit 5–6 opravdu elegantních menších dezertů.

Tvaroh je surovina, kterou schvalují i přísní odborníci na výživu. A v kuchyni se s ním dá kouzlit! Jaké by to bylo léto bez tvarohových knedlíků a dobré tvarohové pomazánky. A znáte nudle s tvarohem naslano?

Reklama

Související témata:

Načítám