Hlavní obsah

Unikátní film, který nemá v Česku obdoby, i muzea otevřená v noci: tipy na víkend

Foto: KarepaStock, Shutterstock.com

Foto: KarepaStock, Shutterstock.com

Počasí jako za odměnu, po celém Česku se konají akce plné dobrého jídla, pití, kultury anebo adrenalinu... A my z toho máme velkou radost, až skoro ani nevíme, co doporučovat dřív!

Článek

Květen předvádí svá nejlepší kouzla a konečně se konají i tradiční akce, které měly i dva roky pauzu. Pravidelné tipy proti nudě (nejen) na víkend jsou tu a vy můžete vybírat, zda vás nalákají muzea zdarma, chřest od odborníků nebo film, který v Česku nemá obdoby.

Celé Česko: Muzejní noc

V pátek ve 14:00 v Českém Těšíně odstartuje již 18. ročník Festivalu muzejních nocí. Koná se až do 11. června a je velmi pravděpodobné, že některou z 592 zúčastněných institucí ve 175 městech máte poblíž. Tak vyrazte: vždy v sobotu a v neděli budou otevřena jiná muzea. Na která se těšit právě teď?

Pardubicích se v pátek večer můžete projet historickým trolejbusem, ve Znojmě zase zažijete středověk hravou a zábavnou formou na hradě nebo v minoritském klášteře. A ve Zlíně se naskytne jedinečná příležitost: navštívit Památník Tomáše Bati, který bude i speciálně nasvícen.

Foto: pamatnikbata.eu

Návštěvníkům Muzejní noci otevře své dveře unikátní Památník Tomáše BatiFoto: pamatnikbata.eu

Jeseníky: Pivovarská čtvrtka

Krásně světlo a teplo je dlouho do večera a to úplně láká k výletu. Pivovarskou čtvrtku znáte? Tradiční pochod nádhernou krajinou Jeseníků organizuje hanušovický pivovar Holba a v sobotu 21. května se koná už po dvaadvacáté. Myslíte, že bude překonán loňský rekord 4 227 účastníků?

Nezáleží na věku ani kondici – náročnost trasy i místo startu jsou na vás. Začíná se v Hanušovicích, Šumperku, Králíkách či Velkých Losinách mezi 8:00 a 10:30, délka trasy je 11 až 22 km a je třeba se předem zaregistrovat.

Foto: Pavlína Boráková, sumpersky.denik.cz

Zažijte krásný den v přírodě a udělejte i něco pro své zdravíFoto: Pavlína Boráková, sumpersky.denik.cz

Ivančice: Slavnosti chřestu a vína

Chřest má sezonu právě teď, víno ji má celoročně… Vyrazte na víkend do Ivančic na Slavnosti chřestu a vína, ochutnejte chřestová menu v regionálních restauracích, okoštujte výrobky dvaceti moravských vinařství, užijte si kuchařské show, zjistěte, s jakým vínem chutná chřest nejlépe, navštivte řemeslný a potravinový trh a pak si dopřejte kulturní program pro malé i velké. A pozor! V neděli můžete na slavnosti přijet parním vlakem z Brna.

Foto: slavnostichrestu.cz

Když dostane chřest správnou péči, jedná se o opravdovou delikatesuFoto: slavnostichrestu.cz

Praha: Coolife fest

Freestyle show, která v Česku nemá obdoby? Přijďte v sobotu 21. května na smíchovskou náplavku v Praze a dostanete nálož adrenalinu. Těšit se můžete na exhibice legend českého freeskiingu, snowboardingu a dalších zábavných disciplín, kde absence pudu sebezáchovy dovolí skákat výš a rychleji, i na mistrovství ČR v minirampě na pontonu uprostřed Vltavy! Doprovodný program bude zahrnovat originální workshopy, filmy i přednášky a také koncert oceňovaného rappera Paulieho Garanda (34).

Foto: FTV Prima

Vyrazte do Prahy za adrenalinem a cool zábavouFoto: FTV Prima

Film: Kam motýli nelétají

Film Kam motýli nelétají měl před pár dny premiéru a je unikátní v tom, že se natáčel 27 dní v těžko přístupných moravských jeskyních. Ty se staly pastí pro dva mladé muže: studenta Daniela, který žije s rozhádanými rodiči, nemá žádné přátele a vlastně ani smysl života, a jeho učitele Adama, homosexuála, který si úzkostlivě střeží soukromí. Oba jsou zvyklí žít ve své bublině, ale během snahy uniknout z nedobrovolné izolace a totální tmy poznají jeden druhého a zjistí, kam až jsou v boji o život ochotni zajít.

Ve snímku se kromě hlavních postav, které ztvárňují Daniel Krejčík (27) a Jiří Vojta (35), objeví i Klára Melíšková (50), Martin Myšička (52) nebo Jaroslav Dušek (61).

Foto: Martin Stolař / MAFRA / Profimedia

Roman Němec (53) se ujal nejen režie, ale napsal k filmu i scénářFoto: Martin Stolař / MAFRA / Profimedia

Knížka: Ježek Bodlinka

Krásně ilustrovaný příběh Terezy Anteneové je o statečnosti, síle přátelství a umění pomáhat. Malý ježek se cítí sám, má jednu nožičku kratší a slabší a ostatní ježci si s ním nechtějí hrát. Babička mu poradí, aby se vydal najít si kamarády do světa, jenže začíná zima a Bodlinka se bojí. Najde nové přátele?

Kromě pěkného příběhu najdete na každé stránce psychologické a koučovací otázky, které mohou inspirovat k povídání s dětmi během čtení. Můžete probrat, jaké je to žít s postižením a jak se k znevýhodněným chovat. A zároveň můžete společně promyslet, jak udělat okolo vašeho bydlení prostředí přátelské pro ježky, protože jich ubývá.

Foto: Archiv nakladatelství

Ježek Bodlinka, Tereza Anteneová, nakladatelství Fragment, 72 stranFoto: Archiv nakladatelství

Reklama

Související témata: