Hlavní obsah

Zahradničení v prosinci? Tohle ještě stihnete

Foto: Carmina_Photography, Shutterstock.com

Foto: Carmina_Photography, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dny jsou krátké. A zima je dlouhá. Jestli se vám stýská po zahradě, pořádně se oblečte a pusťte se do práce. I v prosinci můžete na záhonech udělat kus práce – rýt, shrabat listí nebo sázet.

Článek

Pokud na vás padl stesk po hezkých dnech na zahradě, zkuste si je připomenout. Ani zima vás nemusí odradit od užitečné práce. Pokud zrovna nemrzne a nepadá sníh, můžete dodělat podzimní práce a záhony si úhledně připravit na další sezonu.

Rýt se může i v prosinci

Záleží na tom, jaká je zima. Ale pokud prosinec připomíná spíš listopad, to znamená, že teplota neklesá pod nulu, nebojte se vzít do ruky rýč. Možná že na záhonech zase vyrašil neodbytný plevel. Zbavte se ho. Záhony zryjte a uhrabte. Zapravit můžete i hnojivo. Nejlepší je koňský nebo kravský hnůj. Použít můžete i granulovaný, který se přes zimu v půdě rozloží, a ta bude na jaře plná síly. Zarýt můžete také dříve vzrostlé zelené hnojení, zapravit kompost anebo záhony mulčovat.

Zálivka během suché zimy

Pokud je sucho (a navíc ještě teplo mezi 4 až 10 stupni), některé rostliny mohou strádat. Proto pamatujte na dostatečnou zálivku. Vodu potřebují hlavně stále zelené keře. Nejvíce suchem trpí azalky nebo rododendrony. Zavlažit zlehka můžete i bylinkovou zahrádku, hlavně mátu a meduňku. A nezapomeňte s vodou ani na zimní zeleninu, kterou pěstujete, například kapustu, salát, špenát, černý kořen, pastinák nebo polníček.

Foto: Amanda J Jackson, Shutterstock.com

Zimní zeleninu je potřeba občas zalítFoto: Amanda J Jackson, Shutterstock.com

Česnek ještě stihnete

Pokud jste zaspali s výsadbou česneku, tak ještě není nic ztraceno. Pokud není země zmrzlá na beton, můžete stroužky česneku vysázet. Nezapomeňte ho předtím namořit, aby v půdě neuhnil. Pozdější výsadba má dokonce i své výhody – česnek bývá v dobré kondici, protože stroužky v chladné půdě už tolik neohrožují houby a plísně, jež jsou problematické při vyšších teplotách.

Pečujte o zimní zeleninu

Nezapomeňte se postarat o zimní zeleninu, jako je například zimní kapusta, špenát, zelí, listová zelenina, pórek nebo sibiřská cibule či kadeřavá petrželka. Tyhle vitaminy z vaší zahrady sice vydrží hodně, ale v případě holomrazů je chraňte přikrývkou – použít můžete obyčejnou bílou netkanou textilii, případně slámu.

Foto: GolF2532, Shutterstock.com

Až bude mrznout, pokryjte záhonky látkou nebo slámouFoto: GolF2532, Shutterstock.com

Shrabte poslední listí

Za posledních pár dnů spadalo zase trochu listí, tak ho shrabte a nechte ho zetlít v kompostu, kde se promění na výživu. Nebo ho použijte jako mulčovací vrstvu v záhonech. Posbírejte i popadané větévky a další rostlinné zbytky, které nemají na zahradě co dělat.

Udělejte si pořádek v kumbálu

Ať už máte prachobyčejný kumbál nebo pěkný zahradnický domek, udělejte si v něm pořádek. Z náčiní, jako jsou hrábě, rýče a motyky, odstraňte zeminu. Kovové části natřete olejem, prospěje jim to a nebudou chytat rez. Nabruste nůžky i pilky. Uspořádejte si semínka, která jste na sklonku podzimu posbírali.

Zkontrolovat můžete také sklizeň uloženou ve sklepě i v ošatkách. Proberte cibuli. Zjistěte, zda jsou brambory v dobré kondici a jestli vám v písku nehnije mrkev.

Reklama

Související témata:

Načítám