Hlavní obsah

Co vařit o víkendu? Poctivé polévky se sušenými houbami, hlavní jídla z brambor a trochu voňavé exotiky

Foto: amberto4ka, Shutterstock.com

Foto: amberto4ka, Shutterstock.com

Odlehčete o víkendu jídelníček a zkuste se alespoň jeden den obejít bez masa. Nemusíte se bát, že budete strádat a mít hlad: naše recepty jsou dostatečně syté a určitě si na nich pochutnáte.

Článek

Víkendová zimní rána bývají chladná, a tak si můžete dopřát teplou a zdravou snídani. Do tohoto období se skvěle hodí obilné kaše. Zahřejí, nastartují trávení a příjemně zasytí. Víte, že jsou skvělé i naslano?

Tradiční česká kuchyně: V hlavní roli sušené houby a brambory

Kulajda a kyselo patří mezi klenoty české kuchyně. Do obou patří pořádná hrst sušených hub, které si chutí s masem nezadají. Obě jsou husté tak, že v nich stojí lžíce, a poctivá porce nahradí i hlavní chod. Pokud na něm ovšem trváte, zvolte něco lehčího třeba z brambor.

Na tradiční recepty se můžete spolehnout, i když si na husté polévky nepotrpíte a raději si dáte nějakou omáčku.

Lehčí menu pro děti: polévka z červené čočky dodá bílkoviny, mák vápník

Kombinace sytější polévky a lehkého sladkého hlavního chodu bude vyhovovat menším dětem. Červenou čočku nemusíte namáčet, a když večer předem uvaříte brambory na šulánky, kompletní oběd bude na stole za slabou třičtvrtěhodinku. Anebo udělejte šulánky z tvarohu – příprava bude ještě rychlejší.

Voňavé menu plné luštěnin pro milovníky exotiky

Ostřejší jídla typu kari jsou úžasná! Variabilní a voňavá, zářivě barevná a nesmírně chutná. Pokud zvolíte luštěninové varianty a přidáte k nim misku rýže (nebo pšeničné placky), po mase se vám rozhodně stýskat nebude.

Máte někdy pocit, že vaříte pořád dokolečka stejná jídla? Nejste v tom sami! Možná se vám tak bude před víkendem hodit pár nápadů a ověřených receptů na polévky, hlavní jídla s masem či bez masa, a to pro děti i celou rodinu.

Načítám