Hlavní obsah

Pažitku nedávat k mikrovlnce, bazalku nezalévat přes listy! Bylinky, jež lze doma pěstovat i v zimě

Foto: Marian Weyo, Shutterstock.com

Foto: Marian Weyo, Shutterstock.com

Reklama

Potřebujete v zimě dochutit jídlo čerstvými bylinkami? Zajít do supermarketu a koupit si rostlinky v květináči je jednoduché. Jenže ty moc dlouho nevydrží a za pár dní jsou často zralé na vyhazov. Mnohem lepší je vypěstovat si vlastní – třeba na lince či na parapetu.

Článek

Bylinky mají v kuchyni nezastupitelné místo a jejich používání má množství pozitiv. Posilují imunitu, zlepšují zažívání, pomáhají s hubnutím a dokážou ulevit od bolesti. Většina navíc příjemně voní a také zkrášlí každou místnost. A výborná zpráva je, že nebývají příliš náročné na pěstování a doma se jim bude dařit po celý rok. Co budete potřebovat a jaké druhy jsou nejlepší volba?

Jak vybrat květináč a namíchat substrát

Bylinky lze pěstovat ze semínek, jestli si ale chcete začátky trochu ulehčit, pořiďte si sazeničky na farmářských trzích a v zahradnictví. Ideální doba na výsev i koupi sazeniček je samozřejmě jaro, pokud ale doma žádné rostlinky nemáte, vysévat se dají celoročně.

Dařit se jim bude v hliněných květináčích či truhlících, v nichž budou dýchat mnohem lépe než v plastových květnících. Aby měly dostatek místa pro růst, zasaďte je do větší nádoby. Substrát lze použít již koupený, nebo si namíchejte domácí substrát ze zeminy, kompostu a písku, a to v poměru 1 : 1 : 1. Ingredience nezapomeňte řádně promíchat.

Správné umístění i zálivka

A kam s nimi? Většina bylinek miluje teplo a světlo, dařit se jim tedy bude hlavně u okna, které se moc často neotevírá, aby rostlinky nebyly v průvanu a neofoukly. Potřebovat budou také dostatečnou zálivku, přičemž některé, například bazalka, jsou o něco žíznivější. Zohledněte to při jejich mixování v truhlících: druhy lačnící po vodě nemíchejte s těmi, které jsou na příjem tekutin spíše skromnější, například středomořské druhy.

Foto: Paul Maguire, Shutterstock.com

Rostlinkám dopřejte dostatek místa, líbit se jim bude hlavně v hliněných květináčích, ale je důležité vybrat správnou velikostFoto: Paul Maguire, Shutterstock.com

1. Bazalka

Tato voňavá bylinka zlepšuje kvalitu spánku, je protizánětlivá, ulevuje při nadýmání a patří mezi nejlepší bylinky na snížení tlaku. Nejvíc se jí bude líbit na slunném a teplém stanovišti. Bazalka potřebuje dobře živenou půdu a dostatek vody, při zalévání však buďte opatrní, aby se voda nedostala na listy.

2. Máta

Voňavá rostlinka posiluje paměť, zlepšuje stav pokožky a dobře funguje proti nadýmání i jiným trávicím problémům. Navíc působí jako skvělý antioxidant, který účinně posiluje imunitu. Máta ocení spíš nepřímé světlo či polostín. Při zalévání si dejte pozor na přelití, a jestli máte v plánu dlouhodobější pěstování, jednou měsíčně jí dopřejte hnojivo na bylinky.

Foto: Olga Miltsova, Shutterstock.com

Bylinkám se bude dařit na slunném místě, vhodný je třeba parapetFoto: Olga Miltsova, Shutterstock.com

3. Rozmarýn

Od této byliny můžete čekat blahodárné účinky na paměť i schopnost soustředit se, pomoc proti stresu a zmírnění únavy. Rozmarýn napomáhá v prevenci nádorů, zánětů a problémů s krevním oběhem. S jeho pěstováním si nemusíte dělat těžkou hlavu: zvládne intenzivní slunce i polostín a žízeň dostává, až když mu půda vyschne. Žádné další živiny ke spokojenosti nepotřebuje.

4. Meduňka

Patří mezi účinné bylinky proti stresu a nespavosti. Kromě toho ulevuje při bolestech hlavy i menstruačních křečích, uklidňuje, prospívá trávení a pomáhá při astmatu. Libuje si na slunných a teplých stanovištích, zvládne ale i polostín. Kořeny se mohou pořádně rozrůst, dejte ji proto raději do hlubší nádoby.

5. Petržel

Díky její schopnosti čistit dech oceníte tuto bylinu zejména před cestou do společnosti. Petržel je skvělá proti otokům, dále pomůže při problémech s trávením a vysokým tlakem. Výborně působí i při vnějším použití – dokáže totiž čistit pleť a prospívá vlasům. Na pěstování je o něco náročnější a je nutné ji chránit proti průvanu, nedostatku světla i častým klimatickým změnám. Bude vám vděčná za zálivku odstátou vodou a přírodní hnojiva.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Bylinky pěstované v kuchyni budete mít stále po ruceFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

6. Pažitka

Zelené listy podporují trávení a správnou funkci močových cest, mají protizánětlivé účinky a pravidelné používání působí preventivně proti mrtvici, infarktu a krevním sraženinám. Rostlince se bude dařit hlavně na slunných místech, nemá ráda časté teplotní změny – nebude se jí tedy příliš líbit u mikrovlnky, trouby nebo ledničky. Jak se starat o pažitku, aby se zelenala?

Reklama

Načítám