Hlavní obsah

Dovolená je rizikem pro vaše střeva! 8 rad, jak se vyhnout infekcím, průjmům a zažívacím potížím

Foto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

Foto: Nicoleta Ionescu, Shutterstock.com

Aby se letní dovolená vydařila podle vašich představ a vytoužené dny volna a odpočinku vám nepokazily trávicí problémy, je dobré vědět, čemu se raději vyhnout a jak se chovat. Tady je osm šikovných a velmi jednoduchých tipů, kterým se vyplatí věnovat pozornost.

Článek

Změna prostředí, horké a vlhké počasí, nedostatečná hygiena, exotická kuchyně i odlišné zvyklosti ve stravování během dovolené nebo jiná voda, to vše představuje pro organismus zvýšenou zátěž. Potrápit vás proto mohou nejrůznější trávicí obtíže, střevní infekce, nevolnosti, křeče v břiše, nadýmání, průjem nebo naopak zácpa, pálení žáhyzvracení.

V dovolenkové destinaci, ať již u moře, na venkově nebo v horách, se můžete setkat se specifickými viry a bakteriemi, které mohou způsobit nepříjemné zdravotní problémy, rizikem jsou také potraviny, jež se v teple rychle kazí či na ně není váš žaludek zvyklý, nebo nápoje, u kterých nevíte, z jaké vody byly vyrobeny. Dobrou zprávou je, že když znáte základní preventivní opatření, je možné potížím s trávením předcházet. Prozradíme osm jednoduchých pravidel.

1. Probiotika jako prevence

Není na škodu věnovat před odjezdem na dovolenou zvýšenou péči svému imunitnímu systému, jehož bezproblémové fungování ovlivňuje vaše střevní mikroflóra. Do jídelníčku zařaďte kysané mléčné výrobky, jako jsou kefíry či acidofilní mléka a fermentované potraviny (typu kimči, kysané zelí, kombucha), které obsahují prospěšné bakterie, zvažte také každodenní užívání probiotik v tabletách, udrží střevní mikrobiotu v dobré kondici.

„Nejlepší jsou probiotika s více kmeny, která mají širší spektrum účinků. Ideální jsou také probiotika s obsahem prebiotik, jež podporují růst a aktivitu prospěšných bakterií ve střevech. Při výběru je dobré poradit se s lékárníkem,“ vysvětluje Martina Šímová, předsedkyně představenstva České a slovenské asociace pro speciální potraviny.

2. Nepodceňujte pitný režim

Dostatečná hydratace je zásadní pro udržení trávicího systému pod kontrolou. V teplých letních dnech ztrácí tělo mnohem více vody, zejména zvýšeným pocením, dehydratace tak může nastat poměrně rychle a vést k zácpě, ale také k pomalé stolici.

Nezapomínejte proto hodně pít, ideálně průběžně během dne, a pozor na sycené limonády a slazené nápoje, ty mají tendenci zhoršovat nadýmání a podporují kyselost. Nejvhodnější je neperlivá voda pokojové teploty, do které lze přidat pár plátků citronu a okurky, neslazený ovocný čaj, případně kokosová voda.

3. Řízek a vepřové raději ne

V létě se zpomaluje metabolismus, veškerá energie se soustředí zejména na termoregulaci a udržení těla v chladu a těžká, mastná a smažená jídla se hůře a déle tráví. Následkem mohou být zažívací potíže, plynatost nebo pálení žáhy. Přejděte na lehčí jídla s velkým množstvím vlákniny, jako jsou zeleninové saláty, čerstvé ovoce, celozrnné výrobky a pokrmy na bázi tvarohu, maso je vhodnější dušené či grilované než smažené v oleji.

Foto: Maridav, Shutterstock.com

Opatrnost se vyplatí, pokud jde o konzumaci syrového masa, neomyté zeleniny, nepasterizovaných sýrů i mořských plodů Foto: Maridav, Shutterstock.com

4. Vyhněte se syrovým a nepasterizovaným potravinám

Buďte velmi opatrní, pokud jde o konzumaci syrového masa, například oblíbeného tataráku, tepelně neošetřených mléčných výrobků, plísňových a nepasterizovaných sýrů a nedostatečně tepelně upravených vajec i mořských plodů. Pozor také na majonézy, dresinky a omáčky k masu.

5. Omývejte ovoce a zeleninu

Rybíz či salát ze zahrady, borůvky z lesa i broskve nebo jablka ze supermarketu, veškeré ovoce, které se neloupe a jí i se slupkou, je vždy potřeba důkladně opláchnout. Pokud ovoce a zeleninu řádně nemyjete, můžete se nakazit nejrůznějšími patogeny, které způsobují průjem nebo žaludeční infekce. Zejména v létě, kdy se bakterie množí rychleji, je toto riziko násobně vyšší.

6. Nejezte pozdě večer

Nejen složení jídelníčku, ale také stravovací návyky jsou během dovolené mnohdy poněkud rozdílné od běžného režimu všedních dní. Nepravidelnost v jídle, přejídání nebo „dopřávání si“ v pozdějších večerních hodinách, na které není organismus zvyklý, se vám může vymstít v podobě bolesti žaludku, nadýmání, překyselení, nebo dokonce žlučníkové koliky. Jezte každý den přibližně ve stejnou dobu, dopřejte si vydatnou snídani, lehký oběd a středně velkou večeři.

7. Odpusťte si pouliční stánky

Lákavá klobása, hamburger, smažák v housce nebo asijské nudle… kdo by odolal, když během výletu narazíte na kiosek s rychlým občerstvením. Myslete na to, že v létě stoupá riziko otravy jídlem, která je mnohdy důsledkem konzumace potravin „pochybného původu“ (tedy těch, jež se mohly zkazit kvůli nesprávné manipulaci, skladování nebo přípravě). Když už vás honí mlsná, vyhněte se jídlu, které nevypadá čerstvě, všímejte si hygienického stavu a čistoty provozu a zázemí stánku.

Foto: frantic00, Shutterstock.com

Hot dog nebo klobása ze stánku? Všímejte si čistoty provozu a hygienyFoto: frantic00, Shutterstock.com

8. První pomoc na cestu

Pokud trpíte vy nebo vaši blízcí cestovní nevolností, nezapomeňte si přibalit do dovolenkové lékárničky vhodný přípravek, který uleví při akutní nevolnosti nebo působí jako prevence případných potíží.

„Kinetóza neboli nemoc z pohybu vás může postihnout v autě, autobuse, v letadle i na lodi nebo výletním člunu. Projevuje se nevolností, zvracením, bolestí hlavy a studeným potem. Na tuto nemoc jsou náchylnější děti. Pro jistotu proto na dovolenou přibalte tabletky nebo žvýkačky, které kinetózu zmírní,“ doporučuje lékař Milan Prokop, konzultant Vojenské zdravotní pojišťovny.

Načítám