Hlavní obsah

Bábovka, perník a chleba z pytlíku: Jsou lepší než domácí?

Foto: Michaela Brandl, Shutterstock.com

Foto: Michaela Brandl, Shutterstock.com

Reklama

Sáhnete občas po hotové směsi na pečení, abyste rychle nachystali perník, bábovku nebo chléb? Porovnali jsme je s domácími variantami a víme, zda děláte chybu a měli byste od toho upustit, nebo to není až takový problém.

Článek

Vždy jen domácí pečivo, anebo občasný „pytlík“ nezaškodí? Právě na to jsme hledali odpovědi při porovnání ceny a složení hotových směsí na pečení. Jak to dopadlo?

1. Perník nikdy nezklame

Perník je velmi oblíbený moučník nejen pro svou chuť, ale i variabilitu a jednoduchost. Lze ho udělat s ořechy nebo cuketou, ovocem, promazat marmeládou nebo polít čokoládou... A možné je i upéct perník z hotové směsi.

Foto: Archiv firmy

Perník Dr. Oetker, 540 g, v e-shopu Košík za 48,90 Kč. Složení: pšeničná mouka, cukr, dextróza, kypřicí látky (dihydrogendifosforečnan sodný, hydrogenuhličitan sodný), koření: skořice, anýz, hřebíček, koriandr a fenykl v různém poměru, karamelový prášek, lupinová mouka, sušené odtučněné mléko, jedlá sůl, stabilizátor (karboxymethylcelulóza). Přidáte olej a voduFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Perník Vitana, 550 g, v e-shopu iTesco za 44,90 Kč. Složení: pšeničná mouka, cukr, glukóza, kypřicí prášek do perníku (kypřicí látky difosforečnan disodný, hydrogenuhličitan sodný, směs koření), sladový extrakt, emulgátor (mono- a diglyceridy mastných kyselin), barviva (E 150c, kyselina karmínová, riboflavin), aromatická látka ethylvanilin. Přidáte vejce, 12 lžic oleje a voduFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv redakce

Základní domácí hrnkový perník vyjde kolem 50 Kč. Potřebujete: 3 hrnky hladké mouky, 1 hrnek cukru, 1 hrnek oleje, 2 hrnky mléka, 2 vajíčka, kypřicí prášek do perníku, 2 lžíce kakaa Foto: Archiv redakce

Výsledek srovnání: Cenově je to plichta – směsi i domácí výrobky vycházejí váhově i cenově velmi srovnatelně. K ceně směsí je třeba připočíst ještě asi 6 Kč za olej a u Vitany ještě asi 3 Kč za vejce.

Z hlediska použití přídatných látek je lepší perník Dr. Oetker, Vitana může odradit použitím diskutovaných červených barviv. Pozor ale – bývají někdy i v kupovaných džemech, takže si je ohlídejte i v něm, pokud ho přidáváte do domácího perníku.

Chuťově jsou kupované perníky docela povedené a díky oleji jsou vláčné.

2. Bábovky na nedělní stůl

Bábovka je moučník, který symbolizuje nedělní odpolední pohodu u kávy či čaje. Existuje spousta variant: kokosová, jahodová nebo pomerančová. Vždy by měla být vláčná, nadýchaná, lehoučká... Ošidíte své hosty, když ji uděláte z předem koupené směsi?

Foto: Archiv firmy

Směs na bábovku Dr. Oetker, 600 g, v Globusu za 46,90 Kč. Složení: pšeničná mouka, cukr, dextróza, kypřicí látky (dihydrogendifosforečnan sodný, hydrogenuhličitan sodný), lupinová mouka, sušené odtučněné mléko, jedlá sůl, aroma, stabilizátor (karboxymethylcelulóza), barvivo (kurkumin). Přidáte vodu a 12 lžic olejeFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Sypká směs na bábovku ve sklenici, 610 g, v e-shopu Fat Brothers za 180 Kč. Složení: hladká mouka, třtinový cukr, kakao, mléčná čokoláda, lyofilizované višně, sůl, jedlá soda, mléčná čokoláda (kakaová hmota a kakaové máslo, cukr, sušené mléko, sójový lecitin, vanilkový extrakt). Přidáte 4 vejce, 150 g bílého jogurtu a 110 g máslaFoto: Archiv firmy

Foto: Greta Blumajerová

Voňavou a vláčnou domácí bábovku vyrobíte za cenu kolem 65 Kč. Potřebujete: 6 vajec, 300 g cukru krupice, 180 g másla, 250 ml plnotučného mléka, 1 vanilkový cukr, 450 g polohrubé mouky, 1 sáček prášku do pečiva, 3 lžíce kakaaFoto: Greta Blumajerová

Výsledek srovnání: Cena bábovky ve skle je bezkonkurenčně nejvyšší a ještě dost surovin musíte přidat, z přídatných látek obsahuje jen emulgátor sójový lecitin, jinak jsou suroviny srovnatelné s domácími. Za uvedené peníze dostanete bábovku klasické velikosti.

Nejlevnější je bábovka Dr. Oetker, které v podstatě nelze moc vytknout ani ve složení. Bábovka Fat Brothers byla asi chuťově nejzajímavější, domácí byla krásně vláčná a voňavá po másle, ale i ta od Dr. Oetkera byla pěkně vláčná a chuť rozhodně neurazila.

3. Upeč třeba chleba

Pečení domácího kváskového chleba je v poslední době moderní. Šlápnete vedle, když na to použijete již namíchané chlebové směsi? V obchodech jich najdete spoustu a můžete si vybrat, zda sáhnete po chlebu tmavém, světlém, celozrnném, nebo třeba dýňovém. Pro srovnání jsme vybrali chleby z pšeničné a žitné mouky.

Foto: Archiv firmy

Směs na chleba Labeta, 450 g (444 g směsi a 6 g sušeného droždí) koupíte v e-shopu Labeta za 35,42 Kč. Složení: pšeničná mouka 44 %, žitná mouka 24 %, žitná mouka celozrnná 22 %, jedlá sůl, kmín drcený, pšeničný lepek, sušené droždí (pekařské droždí, emulgátor: sorbitanmonostearát), cukr, řepná vláknina. Přidá se jen vodaFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Žitný chléb Küchenmeister, 500 g, v e-shopu Domo elektro za 29 Kč. Složení: pšeničná mouka 45 %, žitná mouka 47 %, sušené kvasnice, sůl s jodem, sladový extrakt, sladová moučka, hroznový cukr, kyselina citronová, jablečná a listová, sušený žitný kvásek. Přidá se vlažná vodaFoto: Archiv firmy

Foto: Jakub Jurdič

Domácí chléb o hmotnosti kolem 600 g vyjde do 25 Kč, pokud budete péct ze základních surovin, v bio kvalitě vyjdou do 50 Kč. Budete potřebovat: 25 g žitného kvásku, 150 g žitné chlebové mouky, 200 g pšeničné chlebové mouky, 300 ml vody, 1/2 lžíce kmínu, 1/4 lžíce mořské soliFoto: Jakub Jurdič

Výsledek srovnání: Výsledné chleby jsou srovnatelné velikostí a nejlevněji vyjde domácí. Při porovnání kupovaných směsí vede složením žitný chléb Küchenmeister, protože si vystačil jen s přírodními konzervanty, jako je kyselina citronová a kyselina jablečná. Chuť chleba vyhovuje každému jiná, ale domácí u nás zvítězil.

Přídatné látky v hotových směsích

Hlavním důvodem, proč mají potraviny z pytlíku špatnou pověst, jsou přídatné látky, lidově zvané éčka. Výrobci to vědí, proto už většinou suroviny ve složení neoznačují kódem E s číslem, ale vypisují jejich názvy. Může se tedy stát, že jednu ingredienci najdete v různých složeních popsanou různě: třeba hydrogenuhličitan sodný se může skrývat i pod označením E 450 a jde o tradiční jedlou sodu. Ne všechna éčka jsou tedy problém – a naopak ne všechny slovy vypsané složky jsou naprosto v pořádku. Z porovnávaných směsí jsme proto vybrali několik položek, které se vyplatí znát.

Bezpečné látky

Aby se do potravin dostávaly jen zdravotně bezpečné látky, se přísně kontroluje. Ovšem nikdo nemůže předem otestovat všechny jejich kombinace ani to, že se jejich množství sčítá (pokud denně konzumujete víc potravin, kde se nacházejí). Právě proto v současnosti vede trend doma vyrobených a čerstvých potravin.

  • Dihydrogendifosforečnan sodný a hydrogenuhličitan sodný - E 450, kypřidla, hydrogenuhličitan sodný je jedlá soda.
  • Karboxymethylcelulóza - E 466, zahušťovadlo, zvětšuje objem a prodlužuje trvanlivost.
  • Mono- a diglyceridy mastných kyselin - E 471, nejčastěji využívané stabilizátory a emulgátory.
  • Riboflavin - E 101, vitamin B2, používá se jako přírodní barvivo.
  • Ethylvanilin - uměle vyrobená náhražka pravé vanilky, dává se např. do vanilkového cukru.
  • Kurkumin - E 100, přírodní barvivo z oddenků rostlin rodu kurkuma.
  • Dextróza - hroznový cukr
  • Amoniakový karamel - E 150c, barvivo, karamely z různých druhů cukrů, za přijatelnou denní dávku je považováno 200 mg na 1 kg tělesné váhy.

Problematické látky

I když byly všechny přídatné látky schváleny pro potřeby potravinářského průmyslu, může se stát, že se časem objeví podezření na souvislosti mezi jejich vyšší konzumací a nějakou chorobou nebo zdravotní obtíží. Dvě takové jsme našli i v námi porovnávaných směsích:

  • Kyselina karmínová - E 120, jinak také košenila, červené barvivo z tělíček hmyzu je podezíráno z toho, že může být karcinogen, a je považováno za alergen a jeden ze spouštěčů dětské hyperaktivity.
  • Sorbitolmonostearát - E 491, emulgátor a stabilizátor, smí se přidávat do omezeného počtu potravin v omezeném množství. Ve vysokých dávkách působil potíže pokusným zvířatům.

Domácí, nebo z pytlíku?

Jestli jste čekali, že budeme výrobce hotových směsí na pečení pranýřovat, asi budete zklamaní. Doma vyrobená bábovka, perník i chléb jsou vždy lepší, zvlášť když chcete mít přehled o složení toho, co jíte. Pokud ale sáhnete občas po směsi na pečení, rozhodně nemusíte mít pocit, že jste udělali něco špatného.

Reklama

Načítám