Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Vepřové závitky jsou klasika, která nikdy nezklame. A když je naplníte směsí voňavých hub, cibule a hrubozrnné hořčice, vznikne výborné domácí jídlo, které navíc na talíři krásně vypadá.

25 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Závitky
  • 500 g čerstvých hub
  • 900 g vepřové kýty
  • 1 špetka soli a pepře
  • 4 lžičky hrubozrnné hořčice
  • 1 ks cibule
  • 10 lžic hladké mouky na obalování
  • 2 ks vajec na obalování
  • 10 lžic strouhanky na obalování
  • 10 ml oleje na smažení
Omáčka
  • 2 lžíce másla
  • 250 ml vývaru
  • 3 ks stroužku česneku
  • 4 snítky tymiánu
  • 90 ml suchého bílého vína
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 špetka soli a pepře
  • 1 lžička citronové šťávy
Článek

Hledáte recept, který voní po domově, ale zároveň nabídne zajímavý chuťový mix? Pak udělejte vepřové závitky plněné směsí hub, sladké cibule a pikantní hrubozrnné hořčice. A dá se připravit i ze sušených hub!

Postup

01.

Čerstvé očištěné houby nakrájejte na menší kousky nebo plátky, v pánvi rozehřejte asi lžíci oleje a krátce na něm houby orestujte. Zbavíte je tak přebytečné vody. Po orestování dejte houby prozatím stranou.

Budete-li používat sušené houby, stačí jich cca 60 gramů: zalijte je horkou vodou tak, aby byly zcela ponořené. Asi po 30 minutách je sceďte a houbovou vodu (mělo by jí být asi 250 ml) uchovejte na omáčku.

Zhruba polovinu připravených hub použijete do náplně, zbytek do omáčky. Do náplně je můžete pokrájet na ještě menší kousky. Tento poměr lze upravit podle toho, kolik náplně do masa použijete.

02.

Z vepřové kýty nakrájejte čtyři plátky silné asi 3 cm. Z boku je prokrojte tak, aby se plátek dal rozevřít a vznikl tvar motýla (nesmíte plátky proříznout úplně). Každý plát masa pak přes fólii rozklepejte. Z obou stran osolte, opepřete a tu stranu, která bude při zabalení závitku uvnitř, potřete hořčicí. Připravte si suroviny na trojobal.

03.

Na náplň nakrájejte větší cibuli a polovinu smíchejte zhruba s polovinou připravených hub. Tuto směs rozprostřete rovnoměrně na masové plátky pomazané hořčicí – rozdělte ji tak, aby na všech bylo zhruba stejné množství. (Druhou polovinu cibule schovejte na přípravu omáčky.)

04.

Po nanesení náplně maso zamotejte do závitku a pokuste se ho utáhnout prsty tak, aby drželo, ale ne moc, aby náplň nevytékala. Použijte párátka na zpevnění a udržení tvaru závitků. Závitky obalte v trojobalu.

05.

Pekáček vyložte pečicím papírem a obalené závitky na něj položte. Postříkejte olejem, vložte do vyhřáté trouby a pečte při 180–190 °C (s horkovzduchem) přibližně 35 minut dozlatova. Během pečení maso otočte a znovu postříkejte olejem, aby se strouhanka dobře opekla. (Závitky můžete rovněž osmažit ze všech stran v pánvi na dostatečném množství oleje).

06.

Zatímco se závitky pečou, připravte omáčku. V pánvi rozehřejte jednu lžíci másla a osmahněte na ní dosklovata odloženou polovinu nakrájené cibule. Pokrájejte česnek a nechte ho v pánvi rozvonět. Pak přidejte druhou polovinu připravených hub a snítky tymiánu. Přelijte vínem a zahřívejte, aby se odpařil alkohol.

07.

Zhruba po pěti minutách směs na pánvi zalijte vývarem (nebo vodou ze sušených hub) a asi 3–minuty povařte. Přilijte smetanu, osolte, opepřete a chvilku provařte. Vyjměte snítky tymiánu, zakápněte citronovou šťávou a vmíchejte zbylou lžíci másla pro bohatší chuť omáčky.

08.

Vepřové závitky vyndejte z trouby a rozdělte na talíře. Přelijte houbovou omáčkou a podávejte s oblíbenou přílohou – hodí se například vařené brambory s máslem a čerstvou pažitkou. Před podáváním můžete závitky rozkrojit, aby vynikla náplň.

Načítám