Hlavní obsah

Jak si užít volno? Za orlojem, ve Švýcarsku anebo na vrcholu!

Foto: Ivoha, Shutterstock.com

Foto: Ivoha, Shutterstock.com

Reklama

S jarem a sluníčkem to už začíná vypadat maličko stabilněji, takže se mohou začít plánovat krásné výlety do zajímavých koutů naší republiky. Pár takových jsme pro vás našli. Některé tipy jsou čistě velikonoční a jiné se hodí skoro po celý rok.

Článek

Jestli jste s rodinnými výlety čekali na stabilnější počasí, pak snad už můžete začít vybírat, kam se ve dnech volna vypravit. Ale nebojte, stále máme variantu i pro klasické aprílové počasí a také připomínku Velikonoc.

Orloj v Kryštofově Údolí

Orloj nemají jen v Praze nebo v Olomouci. Jeden najdete už od roku 2008 i v Kryštofově Údolí u Liberce. Je osazen 22 figurami, osmnáct se jich pohybuje a mají i své patrony – známé osobnosti, jako je Jiřina Bohdalová (90), Martin Dejdar (57), Jiří Lábus (72) nebo Marcela Augustová (56). Vedle orloje můžete v obci navštívit i muzeum betlémů, expozici kostýmů prvorepublikových hvězd nebo tu, která je věnovaná místnímu slavnému viaduktu a železnici či hornictví.

Foto: Profimedia.cz

Když se chcete podívat na orloj, nemusíte do Prahy ani do Olomouce, jeden mají i v Kryštofově Údolí kousek od LiberceFoto: Profimedia.cz

Velikonoce v hornickém i zámeckém stylu

Velikonoce se blíží, tak je ideální čas se na ně naladit a připomenout si tradiční zvyky. Možností je mnoho:

Hornickém muzeu Příbram v Březových Horách láká akce nazvaná Velikonoce v hornickém domku, která připomene tradiční zvyky. Malí i velcí návštěvníci se mohou zapojit třeba do pletení pomlázek, zdobení vajíček voskem nebo paličkování. Přijít můžete 9.–10. dubna a 14.–17. dubna od 10 do 17 hodin.

Do velikonočních a jarních dekorací se zahalí i zámek Lešná u Valašského Meziříčí, a to od 9. do 17. dubna, zároveň je tu k vidění expozice bankovek z celého světa. Velikonoční výstavu najdete od 8. do 10. dubna v zámku Ploskovice a na interaktivní prohlídku a pomlázku k princezně se můžete objednat na zámku Stránov. Od 13. do 15. dubna můžete zavítat i na velké Velikonoční slavnosti v Jablonci nad Nisou.

Foto: Profimedia.cz

Velikonoce už se blíží, tak je čas oživit klasické tradice, které s nimi souvisejíFoto: Profimedia.cz

Na skok do Švýcarska

Chcete vyrazit do přírody? Vypravte se do Českého Švýcarska. Turistická sezona nabídne samozřejmě unikát v podobě Pravčické brány, vedle ležící zámeček Sokolí hnízdo nebo obhlídky skalních útvarů Edmundovy soutěsky, ale i novou trasu Hřebenovky, která navazuje na tradici Modré hřebenovky z počátku minulého století. Jeden z jejích úseků vede od zrekonstruovaného nádraží Jedlová přes hrad Tolštejn, Jedlovou a Jiřetín pod Jedlovou až do Krásné Lípy. Víc se o regionu a možnostech výletů dočtete na stránkách pro turisty.

Foto: Eliška Hudcová

České Švýcarsko nabízí krásné vyhlídky – v dáli na obzoru je Mariina, která leží v blízkosti JetřichovicFoto: Eliška Hudcová

Zachráněné poklady

V Rytířském sále Vlastivědného muzea v Šumperku můžete až do 19. června navštívit výstavu Zachráněné poklady. Jedná se o exponáty, které by zůstaly lidským očím skryty, kdyby nebylo detektoringu – hledání kovů s pomocí detektoru. Nálezy mohou být bezcenné, ale také velmi vzácné a vystavované předměty pocházejí právě z takových nálezů. Jde hlavně o bronzové a železné zbraně, šperky, nástroje, součásti oděvů a mince. Na výstavě se také dozvíte, jak se na hledání detektorem dívají zákony.

Foto: Muzeum Šumperk

Díky lidem, které baví procházet krajinu s detektorem kovů a objevovat skryté poklady, vznikla i unikátní výstavaFoto: Muzeum Šumperk

Zdolejte letos 32 vrcholů

Máte rádi výzvy nebo potřebujete motivaci k pohybu? Můžete se připojit k dobročinnému projektu 32 vrcholů Beskyd – každý ročník je věnován jednomu potřebnému člověku či organizaci. Po registraci máte čas do konce roku, abyste na určené vrcholy (které leží u nás, v Polsku a na Slovensku) vystoupali, zapsali si datum a čas a udělali foto skvělého výhledu, které pak můžete sdílet ve skupině na sociální síti. Na konci roku získáte diplom. Když si koupíte speciální registrační balíček, podpoříte chlapečka Matyho, který má dětskou mozkovou obrnu.

Foto: Ivoha, Shutterstock.com

Díky sympatické turistické výzvě poznáte krásné výhledy z mnoha lákavých beskydských vrcholůFoto: Ivoha, Shutterstock.com

100 her pro každou příležitost

Chcete děti motivovat, aby odložily mobily i ve dnech, kdy se zatáhne a nikomu se nebude chtít ven? S odpoledním rodinným programem vám pomůže knížka plná her, na které nepotřebujete nic jiného než trochu času a chuti se bavit. A tipy využijete i na cestách v autě, ve vlaku nebo v letadle.

Foto: Archiv firmy

100 her pro každou příležitost, Ivan Brett, 272 stran, nakladatelství Kazda, 279 KčFoto: Archiv firmy

Moje bylinková zahrádka

Patří hodně vašeho volného času zahradničení, anebo jste zatím začátečníci a teprve se chcete pustit do díla? V každém případě by se vám mohla hodit tato knížka, která vás provede pěstováním bylinek. A sáhnout po ní mohou i ti, kdo mají zahrádku jen na parapetu nebo na balkoně městského bytu, a inspiraci v ní najdou také rodiče či prarodiče, kteří chtějí založit zahrádku pro děti či vnoučata.

Foto: Archiv nakladatelství

Moje bylinková zahrádka, Christine Weidenweber, nakladatelství Jan Vašut, 160 stran, 399 KčFoto: Archiv nakladatelství

Kam vyrazit v roce 2022, ať už prahnete po dávce historie, po krásné přírodě, nebo po poznání? 10 tipů na parádní výlety po Česku: Útulny, Visutý most i Permonium...

Reklama

Načítám