Hlavní obsah

Kdo by se měl vyhnout masu a komu vadí pečivo aneb Funguje dieta podle krevních skupin?

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Foto: 4 PM production, Shutterstock.com

Už jste zkusili snad všechno a kila navíc pořád nejdou dolů? Zajděte si na odběr krve. Vaše krevní skupina je totiž možná při hubnutí zcela zásadní. Dieta podle krevních skupin slibuje zdravé a snadné shazování díky vyčlenění určitých potravin z jídelníčku.

Článek

Oblíbenou a známou stravu podle krevních skupin představil v roce 1996 americký lékař Peter J. D’Adamo. Tento naturopat tvrdí, že každá krevní skupina má původ v jiné historické epoše. Lidé se v každé době stravovali převládajícím druhem jídla – někdy jedli více masa, jindy zase konzumovali převážně rostlinnou stravu. Měli byste proto zjistit, ke komu máte „nejblíže“, a jíst podle toho, jak se živili lidé v konkrétní době. Peter J. D’Adamo proto sestavil doporučený jídelníček pro každou skupinu – lidi rozděluje na lovce, pěstitele a kočovníky. Kdo jste vy?

Systém podle krve

Podle této teorie každá krevní skupina obsahuje specifický antigen, který svým způsobem reaguje na různé bílkoviny ze skupiny lektinů obsažených ve stravě. Co jednomu vyhovuje, může druhému uškodit. Podstatou systému je proto strava, která obsahuje ty lektiny, jež se hodí právě k vaší krevní skupině – dieta určuje, jaké potraviny jsou pro konkrétní skupinu vhodné, neutrální a škodlivé, na kalorický příjem však nemyslí. Ten je přitom během snižování váhy také velmi důležitý.

Co krevní skupina ovlivňuje

Je vědecky doloženo, že nositelé krevních skupin mohou mít vyšší nebo nižší riziko některých onemocnění. Například lidé s krevní skupinou 0 mají větší náchylnost ke vzniku žaludečních vředů a naopak mívají méně často problémy se srdcem a cévami. Neexistují však studie, které by prokázaly, že jsou tato rizika více či méně ovlivněná jakoukoliv dietou.

Nicméně – jestli vás to láká, za vyzkoušení to stojí. „Hlavní výhodou dodržování stravy podle krevních skupin je, že člověk začne více přemýšlet o tom, co jí, a začne si hlídat kvalitu potravin i pravidelnost jídla. Díky tomu se mu může zlepšit zažívání, ustoupit chutě na sladké a mohou se zlepšit i zdravotní ukazatele. Z hlediska hubnutí však bez dalších opatření nelze ani u této diety očekávat závratné výsledky,“ říká Pavlína Dostalíková z Institutu zdravého životního stylu – NutriCentrum.

Foto: Scanrail1, Shutterstock.com

Na základě vyšetření krve zjistíte, do které skupiny patříte, a podle toho byste se měli stravovatFoto: Scanrail1, Shutterstock.com

Pěstitelé se skupinou A

Skupina A vznikla podle Petera J. D’Adama před 25 000 až 15 000 lety. Její nositelé byli prý původně zemědělci a první vegetariáni. Lidé s áčkem by se proto měli živit především potravinami rostlinného původu, protože s živočišnými si jejich trávicí trakt neumí dobře poradit.

Jídelníček pro krevní skupinu A je velmi blízký vegetariánské stravě – důvodem má být u těchto lidí malé množství žaludečních kyselin, které podporují trávení. Pro lepší trávení by se tedy „pěstitelé“ měli vyhnout červenému masu, některým mléčným výrobkům a uzeninám. Ideálním sportem pro ně jsou relaxační a dechová cvičení, vhodná je třeba jóga.

Vhodné potraviny pro krevní skupinu A

  • Kysané mléčné výrobky -
  • Ořechy, semínka, bylinky, koření povzbuzující imunitní systém (zázvor, česnek, kurkuma) -
  • Luštěniny -
  • Ryby s výjimkou mořských plodů, drůbeží maso -
  • Sója, tofu -
  • Pohanka, amarant -
  • Zelenina, ovoce -
  • Červené víno, zelený čaj, káva bez kofeinu -

Skupina B? Kočovníci, pozor na lepek

Lidé s krevní skupinou B se údajně objevili před 15 000 až 10 000 lety. Původně byli kočovníky, takže mohou jíst plodiny z různých konců světa a jejich trávicí systém je silný.

Máte-li béčko, pak se masu vyhýbat nemusíte a kromě masných výrobků jezte i ty mléčné. Také vám prý budou prospívat vejce, houby a veškerá zelená zelenina, například zelí. Raději vynechte potraviny s větším obsahem lepku a sóji. Pro béčkaře je vhodný pohyb s mírnou zátěží, jako je třeba chůze nebo plavání.

Vhodné potraviny pro krevní skupinu B

  • Brambory, rýže -
  • Zelí, houby, křen, zázvor -
  • Oves, špalda -
  • Mléčné výrobky -
  • Ovoce -
  • Skopové, králičí, krůtí, jehněčí, bažantí, losos, treska -
Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Pro každou krevní skupinu jsou doporučené určité ideální a naopak i nevhodné potravinyFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Skupina AB: vzácné spojení

Krevní skupina AB je známá také jako „současná“. Je totiž stará méně než tisíc let a je velmi vzácná. Díky dvěma antigenům A i B je podobná jak skupině A, tak B.

Tito lidé nemají v dietě žádné jméno, ve většině případů jim vyhovuje jídlo z obou předchozích skupin. Jsou ale i výjimky: prospívá jim spíše strava založená na rýži než na těstovinách, nesvědčí jim ani pohanka nebo kukuřice a konzumovat obilí a těstoviny by měli maximálně třikrát týdně v poměrně malém množství (přibližně jeden šálek). Nevhodné jsou také nakládané nebo kyselé potraviny a červené maso.

Vhodné potraviny pro krevní skupinu AB

  • Vejce a luštěniny -
  • Mořské plody -
  • Krůtí, bažantí, králičí, jehněčí, skopové -
  • Kysané mléčné výrobky -
  • Oves, proso, sója -
  • Vlažná voda s citronem, bylinné čaje, zelený čaj -
  • Zelenina a ovoce -

Lovci se skupinou nula

Krevní skupina 0 je podle Petera J. D’Adama nejstarší. Vznikla prý před 40 000 lety, a je proto založená převážně na masové stravě. Organismus těchto lovců totiž zvládá strávit bílkoviny i tuky nejlépe ze všech. Na druhou stranu je jejich metabolismus nejpomalejší, takže mají větší tendenci k přibírání. Lovcům nesvědčí ořechy, mléko ani obiloviny.

Vhodné potraviny pro krevní skupinu 0

  • Vnitřnosti (játra, srdce) -
  • Listová zelenina a rajčata -
  • Kozí mléko a sýry -
  • Rýže, luštěniny -
  • Červené maso (hovězí, jehněčí, skopové, zvěřina), tučné ryby a mořské plody -
Foto: StockphotoVideo, Shutterstock.com

Doporučené jídelníčky mají lidem usnadnit trávení a pomoci jim tak zhubnoutFoto: StockphotoVideo, Shutterstock.com

A co na to odborníci?

Podle lékařů jde spíš o dobrý marketingový tah než o účinnou dietu – některé kliniky totiž nabízejí komplexní analýzu s rozborem krve za velké sumy peněz. Odborníci jsou přesvědčení, že tento systém přitom není nic jiného než chytře promyšlený způsob, jak „schovat“ běžné redukční stravování. Jestliže lidé vyřadí uzeniny a potraviny s vyšším obsahem lepku nebo nezdravých tuků, začnou přirozeně hubnout.

„Dodržování této diety tělu nijak neuškodí. Snazší ale je upravit celkově jídelníček ve zdravém stylu, aby se tak dalo stravovat celoživotně. Nikde není dokázané, že lidé se stejnou krevní skupinou mají stejnou reakci na určité potraviny. Pokud si budete chtít zjistit, jaké potraviny konkrétně vašemu tělu nedělají dobře, je lepší nechat si udělat test na intoleranci potravin přímo pro vás,“ myslí si Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse.

„Kdybych měla zhodnotit, zda výživa dle krevních skupin stojí na reálném biochemickém základě, tak se bohužel musím klonit k ostatním odborníkům, kteří tyto argumenty neuznávají. Paradoxem je, že reakce na výživu dle krevních skupin bývají velmi pozitivní a opravdu tento způsob stravování lidem může sednout. Rozhodně bych to ale nebrala jako dogma, kterým by se člověk měl řídit,“ zakončuje RNDr. Michaela Bebová, certifikovaná poradkyně pro sportovní výživu.

Věříte, že má tato dieta reálný vědecký základ? Zkoušeli jste ji?

Reklama