Hlavní obsah
4,5
(11)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Medové kuřecí kousky se špetkou chilli, nadýchaná cuketová rýže s kukuřicí a jemná avokádová salsa tvoří perfektní trojku pro večeři ve stylu Tex-Mex. Nezbývá, než abyste dali mrazit led na Margaritu...

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Špízy
  • 800 g kuřecích prsou
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce medu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 špetka chilli
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Cuketová rýže
  • 3/4 hrnku rýže
  • 2 ks cukety
  • 1 hrnek kukuřice
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička soli
  • 1 ks limetky
  • 1 hrst čerstvého koriandru
Avokádová salsa
  • 1 ks avokáda
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 1/2 ks limetky
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 1 stroužek česneku
Článek

Postup

01.

Maso je nejlepší naložit do marinády  den předem, aby hezky zkřehlo a ochutilo se. Nic ale nezkazíte ani třiceti minutami. Pokrájejte ho na kousky a naložte do směsi oleje, medu, prolisovaného česneku, papriky, římského kmínu a dle chuti přidejte mleté chilli, sůl a čerstvě mletý pepř.

02.

Teď se pusťte do rýže: 3/4 hrnku neuvařené rýže propláchněte a v osolené vodě uvařte, jak jste zvyklí. Cukety najemno nastrouhejte a v utěrce z nich vymačkejte co nejvíc tekutiny – jinak by byly příliš vodnaté. Vmíchejte k rýži spolu s kukuřicí (rozmrazenou či z plechovky), máslem a trochou soli hned, jak se rýže dovaří, a nechte 5 minut odpočinout pod pokličkou. Poté vmíchejte šťávu a kůru z 1 limety a nasekaný koriandr, pokud ho máte rádi.

03.

Kousky masa pak napíchejte na grilovací jehly nebo předem namočené špejle (díky nasáknutí vodou se nebudou tolik pálit) a z obou stran grilujte v troubě, na grilovací pánvi či kontaktním grilu (nebo upečte v troubě).

04.

Zralé avokádo rozmixujte s trochou soli, čerstvě mletého pepře, šťávou z poloviny limetky a kysanou smetanou na hladký krém. Podávejte spolu s cuketovou rýží a špízy.

Jak jste na tom s chilli, přidáváte ho do téměř každého jídla, nebo vás pálí pomalu i pepř?

Reklama

Načítám