Hlavní obsah

Nejen čas sklizně, ale i výsevu! Teď je ještě čas dát do země ředkvičky, salát i mrkev

Foto: Ryzhkov Oleksandr, Shutterstock.com

Foto: Ryzhkov Oleksandr, Shutterstock.com

Reklama

Když sklidíte saláty a další brzkou letní zeleninu, záhony jsou najednou smutně prázdné. Nenechte je zahálet. Vysejte novou várku listové zeleniny a plodiny, které si užijete napřesrok.

Článek

Na přelomu července a srpna je na zeleninové zahrádce veselo. Můžete si pochutnávat na hrášku, karotce, špenátu i hlávkovém salátu, na ředkvi a ředkvičkách. Na volná místa hned dosévejte novou zeleninu. Ještě vám vyroste.

Mrkev k uskladnění

Ještě pořád můžete vysévat například mrkev, černou ředkev, červenou řepu, ale i listovou zeleninu. Zatímco raná karotka, kterou jste vyseli brzy z jara, se hodí k přímé spotřebě, mrkev pro uskladnění v písku vám ještě s přehledem vyroste. Vyberte pro ni kyprou a vzdušnou půdu, odstraňte případný plevel a kořeny, udělejte asi dva centimetry hluboké řádky, mezi nimiž necháte nějakých patnáct centimetrů mezeru. Mrkev vysejte a zalijte.

Podobně můžete vysévat i červenou řepu určenou ke skladování. Zrovna řepa i mrkev jsou nenáročné plodiny, půdu rozhodně nepřihnojujte, rostliny si vystačí se živinami, které v ní jsou. Obě plodiny ale uvítají slunné stanoviště. Rychle roste také černá ředkev, kterou můžete pěstovat hned vedle červené řepy.

Foto: Ryzhkov Oleksandr, Shutterstock.com

Na přelomu července a srpna by měla jít do země mrkev, kterou pak dáte k uskladnění a budete ji chroupat celou zimuFoto: Ryzhkov Oleksandr, Shutterstock.com

Salát, špenát a ředkvičky

Pokud v létě toužíte po ryze jarní zelenině, zkuste si vypěstovat saláty, ředkvičky nebo špenát. Sáhněte ale po odrůdách určených pro teplejší počasí. Například klasické ředkvičky by pravděpodobně dřevnatěly a praskaly. Špenát a saláty by zase vybíhaly rychle do květu a nebyly by moc dobré.

Z letních odrůd ředkviček můžete sáhnout například po Tercii, ze salátu po Dětenické atrakci, ze špenátu je vhodný San Marco. Klasickému špenátu se podobá také Čtyřboč, který zvládne i tropické teploty.

V létě vám bude dobře růst také rukola, ačkoli dlouhé dny a vysoké teploty přispívají k tomu, že rostliny rychleji vykvétají a pak už nejsou tak dobré. Proto ji vysévejte postupně v týdenních nebo dvoutýdenních rozestupech a hned sklízejte (je to asi čtyři týdny po výsevu).

Hrášek, kopr a fazolky

I další druhy zeleniny se vyplatí vysévat ve zhruba čtrnáctidenních intervalech, abyste si zajistili průběžnou sklizeň a vždycky měli něco křupavého na talíři. Takto můžete pěstovat třeba hrášek nebo fazole.

K výsevu v průběhu celého léta vybízí i bylinky, například kopr nebo koriandr. Kopr se hodí nejen do klasické omáčky, ale potřebovat ho budete i při zavařování okurek.

Bez koriandru se zase neobejde asijská kuchyně. Bylinky můžete nechat vykvést a dozrát a sesbírat si semínka, která použijete jako koření nebo k výsevu v další sezoně.

Foto: Jurga Jot, Shutterstock.com

Kopr vzejde zhruba za tři týdnyFoto: Jurga Jot, Shutterstock.com

Zelí, kapusta a cibule

V polovině prázdnin je také čas na výsev pekingského zelí (mezi čínským a pekingským zelím je rozdíl). Potřebuje dusík, proto se mu bude dařit na záhoně, kde jste předtím pěstovali hrášek nebo fazole. Zelí má krátkou vegetační dobu, vyroste vám za tři měsíce. Rozhodně mu dávejte hodně pít, potřebuje vodu, aby mělo křupavé listy.

Zasít můžete i ozimou cibuli. Vyberte pro ni vzdušnou půdu, ve které rostly saláty nebo karotka. Sejte do hloubky asi dvou centimetrů, mezi řádky nechte asi dvacet centimetrů. Cibuli budete sklízet napřesrok.

Vysévat můžete také ozimou kapustu. Ta bude ráda za nakypřené záhony obohacené o kompost. Klidně ji vysejte hustěji, stejně ji později, až budou sazečky, budete muset rozesadit do sponu zhruba 40 x 40 centimetrů. Kapustu chraňte před drobnými brouky dřepčíky, stačí ji překrývat bílou netkanou textilií.

Vypěstovat si můžete i exotičtější plodiny. V průběhu srpna vysejte fenykl, který sklidíte napřesrok, stejně jako černý kořen.

Reklama

Související témata:

Načítám