Hlavní obsah

Potraviny, které umí zhoršit migrénu, chřipku i angínu

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jídelníček a zdraví spolu velmi úzce souvisejí. Které potraviny byste měli konzumovat spíše výjimečně, zřejmě tušíte. Není ale od věci vzdát se řady dalších, pokud máte pocit, že na vás něco leze anebo trpíte nějakými zdravotními problémy.

Článek

Zřejmě vás nepřekvapí, že bílá mouka, přemíra soli, tučné potraviny a polotovary plné konzervantů si se zdravým životním stylem právě nerozumějí. Existují ale i potraviny, které byste neměli na jídelníčku mít, jestliže právě bojujete s chřipkou, trpíte na migrény nebo se cítíte jakkoli oslabení. Obecně se doporučuje jíst jídla lehká, dobře stravitelná a tělu prospěšná obsahem živin. Pozor naopak na pokrmy, které mohou nemoc dokonce zhoršit.

Když nestíháte vařit: Jaké polotovary vám neublíží?

1. Migrény: víno a čokoláda

Trpíte na úporné bolesti hlavy? Chce to najít jejich spouštěč. Vedle pachů a zvuků to bývají často i různé potraviny. Najít tu svou bývá běh na dlouhou trať, můžete ale zkusit vyřazovat ty, které stojí za migrénami nejčastěji. V prvé řadě je to alkohol, především pozor na červené víno. Zkuste dávat přednost čerstvým potravinám, bolesti hlavy totiž vyvolávají mnohé složky konzervovaných potravin a polotovarů, jako je glutamát, dusičnany nebo aspartam. Potíže mohou přivolat i potraviny s obsahem tyraminu: marinované maso, uzeniny, zralé sýry, přezrálé ovoce či čokoláda.

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Víno obsahuje kromě nebezpečného etanolu také látky vyvolávající migrénuFoto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

2. Bolení v krku: chipsy a arašídy

Sezona chřipek a nachlazení je na spadnutí. Když vás začíná škrábat v krku, vyřaďte vše, co by hrdlo zbytečně dráždilo hrubou strukturou. Jedná se především o různé křupavé, často solené pochutiny, jako jsou chipsy nebo oříšky, ale i toasty a topinky. Krk dráždí sůl sama o sobě, ostré suché potraviny tento proces ještě zvýší. Krku nesvědčí ani kyselina citronová, kterou najdete například v citrusech a džusech.

3. Chřipka: sladké limonády

Tělo oslabené virózou si žádá spíše čistou vodu nebo čaje. Zkuste se obejít bez cukru a zcela se vyhněte slazeným limonádám. Obsahem různých konzervantů podlomený organismus zbytečně přetěžují, cukr pak může vést k dehydrataci. Lidské tělo má totiž tendenci udržovat si stabilní hladinu cukru v krvi, a pokud tělu dodáváte sladkého příliš, pokouší se přemíry glukózy zbavit, a to močí. Vysušené sliznice se pak hůře hojí a jsou háklivější k poškození, cukr navíc zhoršuje zánět.

Horký čaj a káva? Už nikdy! 3 důvody, proč je to nebezpečné.

4. Špatné trávení: alkohol

Alkohol před jídlem, nebo naopak po něm pro lepší trávení je velmi oblíbený. Máte-li ale nemocný žaludek, oslabená játra či podrážděná střeva, může to potíže zhoršit a přivodit akutní bolesti. Alkohol totiž podporuje tvorbu žaludečních šťáv, které mohou vyvolávat překyselení a pálení žáhy, dlouhodobě pak naleptáváním žaludeční stěny napomáhá ke vzniku vředů.

5. Pálení žáhy: tučná jídla

Vepřo knedlo nebo smažák nejsou to pravé, pokud trpíte na reflux a pálení žáhy. Smažené a tučné pokrmy totiž dráždí žaludeční sliznici, zvyšují produkci žaludečních šťáv a žluči a způsobují jejich navracení do jícnu, který naleptávají. Pozor i na přemíru ostrého koření, octa a kofeinu, přejídání a velké porce pozdě na noc.

Foto: Mateusz Gzik, Shutterstock.com

Smažené jídlo nesvědčí figuře a je také obrovskou zátěží pro zažíváníFoto: Mateusz Gzik, Shutterstock.com

6. Střevní potíže: káva

Kofein v nápojích může být pro zažívání nepříjemně dráždivý. Citlivějším jedincům způsobuje bolesti žaludku a podporuje peristaltiku střev – někdy ale mohou být zvýšené pohyby nežádoucí. Oblíbeného černého moku se vzdejte především při průjmových onemocněních, které by mohly po kávě ještě zesílit. Kofein vadí i proto, že podporuje odvodnění a při průjmech hrozí nebezpečná dehydratace. Opatrní buďte i se silnými čaji nebo energetickými nápoji, i ty obsahují kofein.

7. Kvasinkové infekce: sladkosti

Cukr dokáže škodit při celé řadě onemocnění, zhoršuje střevní potíže, bolesti hlavy, ale také kvasinkové infekce. Pro kvasinky jsou doslova palivem zejména jednoduché cukry, tedy běžný cukr, různé sušenky a sladkosti nebo bílé pečivo.

S některými potravinami naopak proti nemocem a neduhům zabojujete. Vsaďte na osvědčené antioxidanty!

Reklama

Načítám