Hlavní obsah

Proč dát šanci řapíkatému celeru

Foto: Voyagerix, Shutterstock.com

Foto: Voyagerix, Shutterstock.com

Pro svou osvěžující chuť je ideálním letním občerstvením. Skvěle chutná za syrova v salátech a pomáhá zahnat mlsnou, která chodí nepozvána a dovede natropit spoustu neplechy. Kromě skvělé chuti ale řapíkatý celer nabízí i mnoho dalších benefitů, díky nimž tělu mimořádně prospívá. O co se jedná?

Článek

Výhodou řapíkatého celeru je jeho nízká kalorická hodnota s vysokým přínosem tělu prospěšných látek.

„Podporuje metabolické procesy v organismu, obsahuje vysoké množství vlákniny a dodává pocit sytosti. Proto ho s klidem můžete zařadit i do redukčního jídelníčku,“ říká výživová poradkyně Jiřina Mačková.

Řapíkatý celer také pomáhá při trávení a upravuje vyprazdňování střev. Působí močopudně, vyplavuje z těla toxiny, hlavně při spalování tuků. Čistící účinek má na játra, ledviny a kůži. Zpevňuje vlasy a nehty.

Zdroj hořčíku, železa i vápníku

Tato všestranná zelenina obsahuje velké množství hořčíku a železa, vyživuje všechny buňky v těle a poskytuje optimální množství sodíku, který zlepšuje průtok krve. Navíc je řapíkatý celer bohatý na vápník, který je dobrý pro posílení kostí. Anorganický vápník nacházející se v průmyslově zpracovaných a upravených potravinách, celer pomáhá převádět do formy organické, která je pro tělo lépe využitelná.

„Celer také obsahuje látku apigenin. U tohoto flavonoidu testy prokázaly, že brání růstu nádorů. Další významnou složkou jsou ftalidy – tyto sloučeniny pravděpodobně pomáhají snížit krevní tlak,“ říká Radka Pamětická, koučka zdravého životního stylu.

Foto: Daria Kulkova, Shutterstock.com

Všestranná zelenina, která pomůže s hubnutím, očistou i zlepšením tráveníFoto: Daria Kulkova, Shutterstock.com

Prevence cukrovky i hemodoidů

Pro všechny tyto důvody je rozumné zařadit celer do jídelníčku, kde si ho můžete dopřát klidně denně. Při časté konzumaci, ve spojení s dalšími zdravými potravinami, bude přispívat k tomu, aby organismus pracoval co nejlépe a pomůže také s ochranou před chorobami jako je cukrovka, artritida, křečové žíly, problémy se srdcem, s ledvinami, se žlučníkem nebo s hemoroidy.

To vše je dáno i tím, že řapíkatý celer má vysoký obsah nerozpustné vlákniny. „Nerozpustná vláknina člověka více zasytí, protože při průchodu zažívacím traktem absorbuje vodu a zvětší svůj objem. Tím podporuje správné fungování trávícího systému,“ vysvětluje Radka Pamětická.

Foto: Voyagerix, Shutterstock.com

Podle některých studií může bránit růstu nádorů a snižovat krevní tlakFoto: Voyagerix, Shutterstock.com

Nejen pro kojící maminky

Řapíkatý celer v jídelníčku ocení i maminky, které vlivem kojení přicházejí o železo a vápník, což jsou mikroživiny, jež celer pomáhá také doplnit ženám po menstruaci. Kromě toho řapíkatý celer také zlepšuje stav pokožky a to právě díky jeho schopnosti vyživovat buňky, což dodá svěží tón a mladistvý vzhled i pleti. A působí zároveň jako určitá prevence nezdravého vzhledu způsobeného stresem a únavou.

Co s celerem v kuchyni

Nejvíce výhod získáte jeho konzumací v syrovém stavu. „Při tepelné úpravě volte šetrný způsob, nejlépe vaření v páře nebo rychlé orestování na malém množství oleje, abyste zabránili ztrátám cenných živin,“ doporučuje Jiřina Mačková.

Čerstvý řapíkatý celer můžete vychutnat v salátech. Použít se dá i jako posyp na chlebíčky místo pórku a skvěle si rozumí i s cizrnovým hummusem, kde ho můžete použít místo tyčinek a tuto chutnou pastu si jím nabírat a jíst takto obě pochutiny společně. Využijete jej i při přípravě zeleninových polévek. Skutečně výborně chutná řapíkatý celer v různých druzích smoothie, třeba s okurkou a kiwi nebo s mrkví, citronem a medem či s pomerančem a ananasem.

Kdo by si měl dát pozor

Pokud trpíte alergiemi nebo ekzémem, může vám celer skvěle pomoci, ale i uškodit. „Právě jeho vysoký podíl minerálních látek může alergické reakce vyvolat. Pokud jste citlivější na sodík, může vám alergii nebo ekzém zhoršit,“ vysvětluje Jiřina Mačková.

Reklama