Hlavní obsah

Proti nudě: Dýně, strašidla a černá díra

Foto: safaripark.cz

Foto: safaripark.cz

Reklama

Příští týden už se ponese ve znamení blížící se Památky zesnulých neboli Dušiček. A někteří možná budou i zdobit halloweenské dýně. Zveme vás tedy na akce spojené s těmito významnými dny a máme pro vás i pár dalších tipů.

Článek

Dokud počasí přeje, je dobré vyrazit do podzimní, krásně zbarvené přírody. Kromě procházky do lesa můžete vyrazit i na výlet do zoo. A jestli budete mít volno, zrovna když to s počasím nebude právě ideální, pak pro vás máme i pár tipů na akce pod střechou – a některé už mají dušičkovou náladu.

Týden duchů a hrátky s dýněmi

Plánujete návštěvu Safari Parku ve Dvoře Králové? Přibalte si lžíci a nůž. Od 23. do 31. října tu totiž probíhá Týden duchů, během kterého si můžete vydlabat dýni, vydat se na odpolední komentovanou prohlídku s ohnivými loučemi anebo se setkat s africkým duchem či strašidly. Pokud vás láká výroba dekorací z dýní a různá strašidelná zábava, vyrazte i do Botanické zahrady Praha, kde tento víkend probíhají Dýňové hrátky a 31. října pak Halloween. Dýňování proběhne v sobotu i na zámku Nelahozeves, na strašidelnou zoo se v sobotu promění Zoopark Zájezd a příští víkend i zlínská zoo.

Foto: safaripark.cz

Jestli jste uvažovali o podzimní návštěvě Safari Parku, je teď nejlepší čas: můžete pomoci s jeho výzdobouFoto: safaripark.cz

Historické hodiny ve Šluknově

Od soboty mohou milovníci starožitností zajet do šluknovského zámku nejen na prohlídku krásných interiérů nebo zahrady, ale i na výstavu historických hodin. Pocházejí ze soukromé sbírky a exponáty byly vyrobené od roku 1740 do konce 19. století. Výstava potrvá do 19. prosince, vstupné pro dospělé je 50 Kč, děti mají vstup zdarma. A když se ukáže slunce, můžete se pustit na krátkou příjemnou procházku do přírody: nedaleko je Kunratická naučná stezka.

Foto: Profimedia.cz

Milovníci krásných hodin a historických interiérů by se měli zajet podívat do šluknovského zámkuFoto: Profimedia.cz

IQlandia v Kotvě

V prostorách pražského obchodního domu Kotva se 20. října otevřelo vědomostní centrum IQlandia. Na rozloze 400 m² najdete na 40 stanovišť, kde se lze dozvědět víc o černé díře, vyzkoušet sedátko fakíra, podívat se na svět očima různých živočichů nebo si zahrát na harfu, která má světelné struny. Vstupenku lze koupit on-line i na místě a součástí je i vstup na interaktivní výstavu Svět pohádek Boženy Němcové. Vstupné pro dospělého je 190 Kč a pro dítě 145 Kč, rodinné 500 Kč.

Foto: iqlandia.cz

V pražské IQlandii můžete zjistit spoustu zajímavých věcí nejen o tom, jak funguje svět kolem nás, ale i jak pracují lidské smyslyFoto: iqlandia.cz

Výstava knižních kabátků

Říká se: nesuď knihu podle obalu. Ale po zhlédnutí nové výstavy Moderní knižní obálky z muzejní knihovny to už možná nikdy neřeknete. V historické budově Národního muzea v Praze trvá do 9. ledna 2022 a nabízí knižní obálky významných českých výtvarníků, například Ondřeje Sekory, Josefa Lady či Cyrila Boudy. A nejsou tu jen samotné obálky, ale návštěvníci se seznámí s tiskařskými a grafickými řemeslnými postupy před nástupem digitalizace. Možná tu objevíte i přebaly knih, které máte doma, nebo si je pamatujete z povinné četby.

Foto: archiv Národního muzea

V Národním muzeu je k vidění výstava, která představí knižní obálky navržené předními českými výtvarníky 20. stoletíFoto: archiv Národního muzea

Famózní pečení

Když počasí nepřeje, je nejlepší doba zůstat doma a zahřát se – třeba u trouby. A jestli zrovna nevíte, co upéct, mrkněte do nové knihy cukrářky Mirky van Gils Slavíkové. Famózní 2 nabízí na 176 stranách 65 originálních receptů z celého světa. Naučíte se připravit španělské churros, francouzské eclairs i chodsko-plzeňské koláče a také briošky nebo voňavý chléb. Nechybějí ani základní krémy a těsta, jejichž výroba je popsána tak, aby se vám vždy povedly. Díky krátkým textům, které uvádějí každou kapitolu, nahlédnete i do soukromí autorky.

Foto: Archiv firmy

Druhá kuchařka cukrářky Mirky van Gils Slavíkové nabízí 65 originálních receptů a koupíte ji například v Alze za 339 KčFoto: Archiv firmy

O smrti beze strachu

Na závěr pro vás máme nezvyklou, ale velmi užitečnou pozvánku na akci Poradny Vigvam, která se specializuje na bezplatnou pomoc lidem a rodinám při ztrátě blízkého člověka. Den s Vigvamem se koná 23. října od 14:30 do 19:00 a bude se mluvit o smrti a o truchlení. Akce začíná Dušičkovou stezkou pro děti na Ladronce a končí promítáním animovaného filmu Duše (2020) v kině Dlabačov na pražském Břevnově. Účastí podpoříte rodiny, které ztratily své blízké.

Foto: Archiv Poradna Vigvam

Akce Den s Vigvamem vám mimo jiné představí rituály, kterými lidé po světě uctívají své zemřelé – a mezi ně patří i ty indiánskéFoto: Archiv Poradna Vigvam

Nemáte náladu někam vyrážet, ale chcete si pěkně užít? Vyrobte si levný a jednoduchý podzimní věnec na dveře z vyšívacího rámu.

Reklama

Načítám