Hlavní obsah

Proti nudě: Spousta kultury a kapka dobrého vína

Foto: Matyas Rehak, Shutterstock.com

Foto: Matyas Rehak, Shutterstock.com

Reklama

Táhne vás to do divadla a na koncert, nebo byste spíš poseděli u sklenky vína? Máme tipy pro všechny tyto směry a ještě i něco navíc.

Článek

Po čem se vám nejvíc stýskalo minulé měsíce? Jestli hlavně po nějaké společenské nebo kulturní akci, která by vás trochu vytrhla z každodenních starostí a povinností, jste tu správně. A nezapomněli jsme ani na trochu moravského vína!

Prožijte noc v muzeu

Báli jste se, že letos přijdete o možnost projít si oblíbené muzeum v atmosféře hluboké noci? Nemusíte se bát, v pátek startuje XVII. ročník Festivalu muzejních nocí. Muzea a galerie otevřou nočním návštěvníkům postupně, od dnešní noci až do 19. září. Kromě prohlídek stálých expozic se bude konat i mnoho doprovodných kulturních programů. Dnes večer festival začne v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích a zajít můžete i do muzeí v Litoměřicích, Blatné nebo v Tetíně. Na sobotu si lze naplánovat cestu do Hornického muzea v Příbrami nebo do Archeoparku Pavlov. Vzhledem k pandemii musíte sledovat aktuální opatření a podmínky účasti na plánovaných akcích.

Foto: Profimedia.cz

Hornické muzeum v Příbrami vás do svých expozic pustí i v noci. A rozhodně není samo!Foto: Profimedia.cz

Sledujte umělce při práci

Jste milovníky umění, ale nikdy jste neměli příležitost sledovat, jak umělecké dílo vzniká? Můžete být přitom: od 18. do 20. června se uskuteční první ročník akce Otevřené ateliéry Praha. Získáte šanci potkat se osobně s výtvarníky a designéry a nahlédnout do prostředí, kde pracují. A kteří umělci vás zvou na návštěvu a kam za nimi jít? To najdete na přehledných stránkách akce.

Foto: Hanuš Lamr Cereal

Šperky inspirované přírodou, konkrétně klasy obilí a travin, to je nejnovější projekt designéra a tvůrce netradičních šperků Hanuše Lamra, jehož ateliér můžete v rámci akce navštívitFoto: Hanuš Lamr Cereal

Spejbl a Hurvínek na letní scéně

Protože koronavirus uzavřel i Divadlo Spejbla a Hurvínka, rozhodli se jeho účinkující naplno zapojit do akce DejVícePraze a budou hrát od 19. června až do 5. září na zahradě hotelu International, kde vyroste letní divadelní scéna. Kromě dětské novinky Hurvínek a nezvaný host si můžete zajít i na jejich představení pro dospělé. Festival nabídne například i Dejvické divadlo, divadlo Sklep, Semafor a řadu dalších.

Foto: Divadlo Spejbla a Hurvínka

Spejbl a Hurvínek oželí letos prázdniny a budou pro své diváky hrát i na letní scéně na zahradě hotelu InternationalFoto: Divadlo Spejbla a Hurvínka

Klasika u Wericha

Koncert v překrásném romantickém prostředí – to je přesně to, co můžete zažít od 29. 6. do 7. 9. v zahradě Werichovy vily na pražském ostrově Kampa. Konají se tu hudební slavnosti Klasika u Wericha. Sólistou prvního koncertu (29. 6.) je houslista Jan Mráček (29), nejmladší sólista v historii Symfonického orchestru Českého rozhlasu, v jehož podání zazní za klavírního doprovodu Lukáše Klánského (32) pár pěkných hudebních kousků.

Foto: Klasika u Wericha

Klasika u Wericha je název hudebních slavností, které vás pozvou do krásných prostor zahrady Werichovy vily na KampěFoto: Klasika u Wericha

Víkend plný vína

Příznivci vína a moravského folkloru jistě uvítají možnost navštívit Festival otevřených sklepů – Jaro na Kyjovsku. Můžete vplout do světa lidových písniček, krojů, klasických řemesel a vína. V Kyjově, Vracově, Bzenci, Vlkoši nebo Miloticích najdete třicet otevřených sklepů. Začátek je v sobotu 19. června, sklepy se otevřou od 10 do 21 hodin, v neděli pak od 10 do 15 hodin. V ceně dvoudenní vstupenky získáte nejen degustaci všech vinných vzorků a degustační skleničku, ale také možnost využít festivalovou autobusovou dopravu a vstup na vybrané akce doprovodného programu zdarma.

Foto: otevrenesklepy.cz

Milujete víno? Pak si naplánujte cestu na Festival otevřených sklepů na KyjovskuFoto: otevrenesklepy.cz

Cestování s knihou v uších

Víte, že jako je březen měsíc knihy, tak je červen měsícem audioknih? Tak toho využijte, můžete je pořídit v akcích se slevou. Už nikdy pak neuslyšíte ze zadních sedaček klasickou otázku: Kdy už tam budeme? A nebudete se nudit ani během dlouhých hodin v letadle. Program vám zajistí kvalitní audioknihy. Postarají se o poučení i zábavu a pomůžou dětem dohnat povinnou četbu. Například na stránkách Audiotéka si lze vybrat z více než 6 500 titulů všemožných žánrů, které lze poslouchat on-line, nebo si je stáhnout jako MP3.

Foto: Flamingo Images, Shutterstock.com

Nuda v dopravním prostředku? To už nehrozí, když si pustíte do uší knihuFoto: Flamingo Images, Shutterstock.com

Reklama

Související témata:
Divadlo Spejbla a Hurvínka

Načítám