Článek
Čerstvé houby představují skvělou surovinu do sytých i lehkých polévek. A vůbec přitom nemusíte zůstávat pouze u klasické bramboračky. Vyzkoušejte i dalších recepty, které mohou rozšířit váš repertoár a potěší celou rodinu i případné hosty.
Skvělé polévky z čerstvých hub
Houby si samozřejmě můžete do polévek nebo omáček i nasušit, ale čerstvé jsou zkrátka nejlepší a nejvoňavější. Ale pokud je nemáte, nahraďte je v receptu sušenými, i tak si pochutnáte.
Jak dlouho vydrží čerstvé houby
Jak dlouho lze skladovat čerstvé houby? Čerstvé houby je samozřejmě nejlepší zpracovat hned. Pokud ale víte, že na ně dojde řada až druhý den, pak je neomývejte a jen z nich odstraňte jehličí nebo zeminu. Nedávejte je na sebe, rozložte je vedle sebe třeba na tácek. Tak je můžete skladovat den až dva, ale zásadně v chladu! Jsou-li vlhčí nebo už hodně vyzrálé, pak je raději zpracujte ihned, protože se v nich rychle množí mikroorganismy.
Nemáte rádi houby sušené ani nakládané? Čerstvé houby očistěte, krátce povařte či poduste v osolené vodě, slijte, rychle zchlaďte, osušte, naložte do dobře uzavíratelného a těsnicího obalu a dejte do mrazáku. Tam vydrží až do dalšího roku.
Houby na každém kroku
Houby jsou teď v plné sezoně! Košíky se plní, les voní a nastal ideální čas si je dopřát v co nejvíce podobách.
- Polévky: Kulajda | Krkonošské kyselo | Valašská kyselica | Bramboračka
- Omáčky: Nakyselo | Snadná smetanová | Z lišek | K masu i knedlíku
- Chutně po našem: Řízky | Karbanátky | Guláš | Hubník | Bramboráky | Smaženice