Článek
Polévky bývaly vedle chleba a brambor vlastně hlavním jídlem a podávaly se nejen k obědu a večeři, ale i k snídani. Vydatná horká polévka znamenala zejména v horských oblastech základ jídelníčku.
Postup
01.
Nejprve připravte cibulovou směs. Cibule oloupejte, nakrájejte a zalijte ji vodou jen tak, aby byla ponořená. Cibuli vařte do změknutí a pak ji tyčovým mixérem rozmixujte dohladka.
02.
Vajíčka dejte vařit zvlášť do vroucí vody asi na 10 minut. Pak je zchlaďte, oloupejte a dejte zatím stranou. V jiném hrnci v osolené vodě s trochou kmínu uvařte oloupané brambory doměkka.
03.
Ve větším hrnci dejte vařit mléko s předem namočenými sušenými houbami a kmínem, asi po pěti minutách přidejte rozmixovanou cibuli a dál vše vařte dalších pět minut. Nakonec do polévky nalijte smetanu a znovu provařte.
04.
Polévku dochuťte horkým octem, solí a cukrem. Servírujte ji s uvařenými bramborami, nakrájenými vajíčky a čerstvou pažitkou.
Houby na každém kroku
Houby jsou teď v plné sezoně! Košíky se plní, les voní a nastal ideální čas si je dopřát v co nejvíce podobách.
- Polévky: Kulajda | Krkonošské kyselo | Valašská kyselica | Bramboračka
- Omáčky: Nakyselo | Snadná smetanová | Z lišek | K masu i knedlíku
- Chutně po našem: Řízky | Karbanátky | Guláš | Hubník | Bramboráky | Smaženice