Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Kdo by neměl rád hrníčkové recepty! Tenhle je ryze podzimní a docela jednoduchý: nadýchaná bábovka, která voní kořením a má charakteristickou chuť i barvu díky dýňovému pyré.

10 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 bábovku
  • 1/2 hrnku dýňového pyré
  • 2 ks vejce
    3
  • 1/2 hrnku rozpuštěného másla
    7
  • 1/4 hrnku mléka
    7
  • 1/2 hrnku hnědého cukru
  • 1,5 hrnku hladké mouky
    1
  • 1 lžička dýňového koření
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 špetka soli
  • 1/2 lžíce másla na vymazání
    7
  • 1 lžíce moučkového cukru na posypání
    1
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

V tomto jednoduchém receptu je použita bábovková forma o objemu 1,4 l a hrnek o objemu cca 300 ml. Dýňové pyré snadno připravíte doma rozmixováním upečené nebo uvařené dýně hokaido, lze ho však už i koupit.

Postup

01.

Připravte si dvě mísy. V jedné rozmixujte dýňové pyré s hnědým cukrem, vejci, mlékem a rozpuštěným máslem.

Do druhé mísy prosejte mouku s jedlou sodou a špetkou soli. Přidejte i směs dýňového koření (pumpkin spice) a suroviny promíchejte.

02.

Troubu zapněte na 170 °C a formu na bábovku vymažte máslem. Pomocí elektrického šlehače postupně zašlehejte sypkou směs do tekuté. Vzniklé těsto nalijte do formy, vložte do rozehřáté trouby a pečte asi 40 minut. Zdali je bábovka upečená, vyzkoušejte špejlí: vtáhnete-li ji suchou, je hotovo.

Bábovku opatrně vyklopte na drátěnou mřížku a nechte zcela zchladnout. Nakonec ji poprašte moučkovým cukrem.

Foto: Svatava Vašková

Hrnková dýňová bábovkaFoto: Svatava Vašková

Dýně, královny podzimní kuchyně

Dýním se snad ani nelze vyhnout. Co z nich uvařit či upéct, aby chutnaly celé rodině?

Energetická hodnota celkem pro 1 bábovku
Energie10 058,34 kJ
Bílkoviny39,99 g
Tuky123,2 g
Sacharidy281,68 g
Sůl1,42 g
SAFA59,08 g
Vláknina8,86 g
Cukry134,38 g

Načítám