Článek
Na zavařování rajčat nasucho potřebujete opravdu jen rajčata a sůl. Ale můžete k nim přidat například i bazalku nebo plátky česneku, je to jen na vás. Než začnete, je zásadní dobře vymýt sklenice, abyste zabránili plesnivění obsahu. Zavařujte jen zdravá rajčata bez známek plísně či chorob.
Postup
01.
Rajčata omyjte a slupku nařízněte shora do kříže. Vložte je na minutu do vroucí vody, vyjměte a ihned zchlaďte ve studené vodě. Pak je oloupejte. Oloupaná rajčata nakrájejte zhruba na čtvrtiny. Napěchujte je do čistých, suchých a sterilizovaných sklenic. Plody trochu stlačte, aby z nich vytekla šťáva a nezůstal mezi nimi vzduch.
02.
Sklenice naplňte přibližně 1,5 až 2 cm pod okraj. Při plnění rajčata lehce osolte, okraje sklenice otřete papírovou utěrkou a pak zavíčkujte.
03.
Na dno hrnce položte utěrku (aby sklenice nepraskly), postavte na ni sklenice a zalijte je studenou vodou tak, aby dosahovala cca 2 až 3 cm nad víčka. Vodu pomalu zahřívejte a po dosažení bodu varu rajčata sterilujte přibližně 40 minut.
04.
Po zhruba 40 minutách vypněte sporák a sklenice opatrně (ideálně pomocí zavařovacích kleští) vyjměte, ponechte víčky nahoru a nechte zchladnout. Po vychladnutí zkontrolujte víčko: musí být pevně vtažené a nesmí při stisku „klikat“. Pokud tomu tak není, zopakujte sterilaci nebo uchovejte rajčata v lednici a co nejdříve je spotřebujte.
Tip: Pro dosažení nejlepšího výsledku se doporučuje sterilovat nadvakrát. Po první sterilaci se nechají rajčata vychladnout a maximálně do 48 hodin se postup sterilace zopakuje.
- Dříve se sklenice otáčely vzhůru nohama. Bylo to především kvůli vytvoření podtlaku (když víčka nebyla 100% spolehlivá) nebo při zavařování v troubě bez vody. S moderními víčky a správnou sterilací ve vodě to již není potřeba.
- Při otáčení by mohl naopak obsah sklenic vytékat do závitu víčka, znečistit jej a narušit těsnění. Mohlo by též dojít ke kontaktu se vzduchem a tím ke kontaminaci.
Rajčatové žně
Rajčata jsou v plné sezoně, tak je nenechte zahálet a využijte je do posledního kousku.
- Saláty: Retro | S cibulkou | Caprese
- Polévky: S parmazánovými chipsy | S kuřecím | S nočky
- Omáčky: Z čerstvých rajčat | S plněnými paprikami | Jemná i pro děti
- Pod víčkem: Kečup | Marmeláda |Sušená