Hlavní obsah

SOS do plavek: Zhubnout za měsíc? Jde to!

Foto: Svitlana-Sokolova, Shutterstock.com

Foto: Svitlana-Sokolova, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vaše letní dovolená je skoro na spadnutí – už za pár týdnů se budete promenádovat v plavkách po pláži. Máte ale pocit, že nejste ve formě? Chtělo by to aspoň trochu splasknout břicho a boky? Za měsíc se to ještě dá stihnout!

Článek

Abychom rovnou předešli nesrovnalostem, za měsíc hubnutí je možné dosáhnout jistých výsledků, nikoli však zázraku. Jestli potřebujete dopnout šortky, které jsou teď tak o číslo menší, nebo trošku zploštět břicho, můžete to za měsíc stihnout.

Pokud se ale potýkáte skoro s obezitou a chtěly byste dosáhnout toho, že se vám v létě nebudou bolestivě třít stehna o sebe, můžete to stihnout do příštího léta. Určitě ne za měsíc.

Měsíční hubnutí do plavek se týká především těch žen, které mají optimální váhu, případně slabou nadváhu, a ke štěstí jim chybí pouze jeden nebo dva krůčky. Například právě dopnout své oblíbené šaty z předloňska. Je tohle váš případ? Pak pokračujte dále ve čtení!

Dva přísné a dva ještě přísnější týdny

V případě, že se chcete zformovat do letní dovolené, doporučujeme následující postup:

  • První „nástupný“ týden - jezte dietně a vyváženě, více zeleniny a bílkovin, méně sacharidů a cukrů. Jídlo si během dne rozložte do čtyř až sedmi porcí. Zacvičit si během týdne běžte alespoň třikrát na 50 minut a více. Energetický příjem s ohledem na váš věk a aktivity: 1400 až 1650 kcal.
  • Dva „útočné“ týdny - plynně navažte na předchozí týden, ale buďte přísnější! Ještě o něco snižte příjem sacharidů, nejezte vůbec sladké, nepijte alkohol, naopak víc navyšte příjem bílkovin a zeleniny. Zacvičit si běžte aspoň pětkrát – pomůže, když navíc přidáte dvakrát 30minutový běh. Energetický příjem s ohledem na váš věk a aktivity: 1200 až 1400 kcal.
  • Poslední „srovnávací“ týden - stále jste na dietě, ale už se začněte pomalu adaptovat na normální režim. Sportovní aktivity zachovejte, ale příjem energie navyšte na úroveň prvního týdne. Dejte si klidně nějakou sladkost nebo skleničku vína, ale nezapomínejte, že pořád hubnete.
Foto: goodluz, Shutterstock.com

Léto je ideálním obdobím pro konzumaci čerstvého ovoce a zeleniny. Tepelné úpravy netřebaFoto: goodluz, Shutterstock.com

Pokud si nevíte rady s energetickým příjmem, tedy zatím moc netušíte, kolik která potravina má v sobě kalorií, čtěte obaly potravin, na kterých se udává, kolik energie daná potravina má, případně si čísla vyhledejte v kalorických tabulkách. Základem každého hubnutí už od nepaměti je totiž dosažení přiměřeného energetického deficitu. S tím se ale pracuje těžko, když nemáte o energii v potravinách představu.

Pro zajímavost – jogurt s hrstí müsli k snídani může mít přibližně 200 kcal, ale také 400 kcal. Je rozdíl, zda si dáte řecký jogur nebo klasický selský se 3,5 % tuku. A především je rozdíl, zda vaše müsli tvoří jen cereálie nebo spousta ořechů a semínek, které jsou sice zdravé, ale také velmi kalorické.

Možná se ptáte, proč svoji snahu takhle zvláštně stupňovat... Vysvětlení je prosté. Začátek by vždy měl být trošku mírnější, i když se jedná o „rychlohubnutí“. Pozvolný konec s povolením nějakého toho hříchu pak odůvodňuje skutečnost, že hubnete do dovolené.

Dá se totiž očekávat, že v těchto volných dnech budete hřešit. Kdybyste ale do poslední chvíle před dovolenou držely superpřísnou dietu, hřešily byste dvojnásob! V závěru by SOS plavkové hubnutí napáchalo více škody než užitku.

Na cheat day teď zapomeňte

U dlouhodobého hubnutí doporučujeme sem tam – zhruba jednou za čtrnáct dní – zařadit cheat day neboli „podváděcí“ den. V tento den nejste v energetickém deficitu a do jisté míry si můžete trochu vyhodit z kopýtka.

Čtyřtýdenní redukční program je ale velmi krátký na to, abyste si dopřávaly takové úlevy. V posledním týdnu si můžete dát jednu dvě dobroty, určitě ale stále udržujte režim s vyšším energetickým výdejem a nižším příjmem.

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Ranní 30minutový běh vás časově tolik nevytíží. Přitom hubnutí může velmi dobře podpořitFoto: nd3000, Shutterstock.com

Kardio může hodně pomoct

Výsledky krátkého hubnutí mohou velmi dobře podpořit kardio tréninky neboli cvičení zaměřené hlavně na spalování. Opět se v tomto případě volí trochu jiný přístup než u dlouhodobé redukce – během té taktéž zařazujete kardio, ale větší důraz kladete na silový trénink zaměřený na budování svalové hmoty.

Kardio volte nejrůznějšího rázu. Když budete zkoušet stále nové aktivity, které pro vaše tělo znamenají malý „šok“, uděláte jedině dobře. Jeden den si běžte zaběhat, druhý vyrazte na brusle, další na aerobic.

Jednou dvakrát do týdne také zajděte na lekci HIIT, což je krátký a náročný vysoce intenzivní trénink, který představuje výborný startér pro metabolismus.

Jaké máte do dovolené cíle vy?

Reklama

Načítám