Článek
Postup
01.
Jako první si připravte kapra. Filet rozdělte na hřbetní část a břicho. Hřbetní část pokrájejte nožem na tenké, nedokrojené řezy, jen tolik abyste přeřezali hřbetní kůstky. Na filetu ponechte kůži zbavenou šupin.
02.
Oloupané a na kostky nakrájené brambory (varný typ B, nejlépe odrůda Prima Rosa) dejte vařit do osolené vody
RÁDI KAPRA ČI BRAMBORY?
03.
Kapustu nakrájejte na proužky. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Menší houby rozkrojte napůl, větší houby na tři silnější plátky. Uzený bůček nebo slaninu zbavte kůže a nakrájejte na silnější plátky (3-5 mm).
04.
Jakmile jsou brambory uvařené, slijte polovinu vody a přidejte k bramborám kapustu. Nechte krátce spařit a slijte zbytek vody. Vařečkou rozbijte brambory a promíchejte je s kapustou.
05.
Na horké pánvi opečte plátky uzeného bůčku, až pustí sádlo. Opékejte z obou stran dozlatova, potom vyndejte z pánve a ponechte stranou.
06.
Na vypečené sádlo z uzeného bůčku dejte opéct plátky česneku. Jakmile zezlátnou, přidejte brambory s kapustou. Je zvykem z bramborové hmoty s kapustou tvořit silnější placičky a opékat je z obou stran dozlatova, nebo můžete brambory s kapustou opéct v celku jako naše šťouchané brambory.
07.
Na okraji pánve si zatím opečte osolené filety z kapra, napřed kůží dolů, jakmile zezlátne a je křupavý, otočte a dopečte z druhé strany. Stejně tak opečte plátky hub dozlatova a osolte je.
Tip: Rádi vaříte podle videa? Pořad Ze dvora s kuchařem Michalem „Hugo“ Hromasem najdete zde.
Houby na každém kroku
Houby jsou teď v plné sezoně! Košíky se plní, les voní a nastal ideální čas si je dopřát v co nejvíce podobách.
- Polévky: Kulajda | Krkonošské kyselo | Valašská kyselica | Bramboračka
- Omáčky: Nakyselo | Snadná smetanová | Z lišek | K masu i knedlíku
- Chutně po našem: Řízky | Karbanátky | Guláš | Hubník | Bramboráky | Smaženice
Jestli máte rádi brambory, tak musíte zkusit ty zapečené se sýrem a smetanou. Je to lahůdka za pár korun.