Článek
Vánoční purpura je aromatická směs sušených bylinek, květin, koření, pryskyřic i drobných třísek dřevin. Zahřívá se na plotně, kamnech nebo dnes také třeba v aroma lampě a nádherně provoní celý domov. Má dlouhou historii a její kouzlo láká i dnes.
Vánoční purpura: kde se vzala
Historie purpury sahá až do dob středověku, kdy lidé běžně pálili nejrůznější vonné směsi, zejména při náboženských obřadech nebo slavnostních rituálech. Postupně se tento zvyk rozšířil i do domácností: hlavně kvůli příjemné vůni, ale také jako ochrana před zlými silami a čištění vzduchu, když byl někdo nemocný.
Původně se používalo kadidlo, jalovec či myrha, časem se začaly přidávat další ingredience: skořice, hřebíček, sušené slupky citrusů, sušené růže nebo jehličí. Označení purpura se začalo používat v 19. století, kdy se z pálení purpury stala vánoční tradice, a to zejména v měšťanských domácnostech.
Přírodní vůně okouzlí i dnes
Purpuru si hospodyňky připravovaly samy, z přírodnin a přísad, které měly doma k dispozici nebo si je již během léta natrhaly na louce či v lese a usušily. Vůně drahého koření a citrusů byla považována za sváteční luxus a provoněný domov byl symbolem hojnosti, pohody a harmonie.
Až v průběhu 20. století se objevily první „průmyslově vyráběné“ vonné směsi balené v sáčcích a nazvané vánoční purpura. Její tradice se stále drží a mnoho lidí má právě její vůni spojenou s českými Vánocemi, s dětstvím, se vzpomínkami na babičku, která ji sypala na plotýnku u kamen…

Voňavá purpura má dlouhou a zajímavou historiiFoto: Alexey Vronsky, Shutterstock.com
Co obsahuje vánoční purpura
Konkrétní složení dnešní purpury není nijak striktně dané, v podstatě záleží na fantazii a osobních preferencích každého, čemu dává přednost. Purpura může obsahovat celou řadu ingrediencí, ovšem základem bývá hřebíček, skořice, muškátový oříšek a anýz. Dále se přidává meduňka či máta, tymián, šalvěj, levandule, mateřídouška, vřes, heřmánek, jehličí, túje, eukalyptus a mnoho dalších bylin.
Jak vyrobit domácí vánoční purpuru
Chcete si namíchat vlastní vonnou směs? Popusťte uzdu kreativitě. Do větší misky nasypejte suroviny, které hodláte použít, tedy například drcenou skořici, hřebíček a badyán, suché a nadrobno nastříhané jehličí (smrk, jedle, borovice nebo túje, která je výrazně aromatická), sušené květy růže, měsíčku lékařského a levandule, které rozemnete mezi prsty.
Přidat lze také podrcené usušené šípky, brusinky nebo lístky maliníku, případně i kousky santalového dřeva a pár kapek vonné esence. Na závěr vše dobře promíchejte, přesypejte do uzavíratelné dózy, případně rozdělte do malých sáčků, ozdobte stuhou – a na světě je roztomilý a osobní minidárek.
Jak se správně pálí purpura
Purpura se zahřívá nebo nechává doutnat, vlivem tepla se intenzivně rozvoní. Dříve se pálila na plátu kamen, což už dnes většinou není možné, využít se dá litinový plát, který položíte na plotýnku plynového sporáku, nebo alobalová mistička na sklokeramickém sporáku (nastaveném na nízkou teplotu).
Hrstku purpury v kousku látky můžete položit na radiátor, vonná směs se dá pálit také v aromalampě – purpuru v nádobce zalijte trochou vody a poté zapalte svíčku ve spodní části lampy. Ať již zvolíte jakýkoli způsob, vždy je potřeba dávat pozor, aby se směs jen zahřívala, purpura nikdy nesmí hořet, nezapalujte ji přímo!
Vše o Vánocích
Vrchol českých Vánoc připadá na Štědrý den 24. prosince, kterému předchází období adventu. V kruhu rodinném trávíme i první a druhý svátek vánoční. Máte vánoční dárky? Upečte si vánoční cukroví a připravte štědrovečerní večeři podle našich receptů. Víte, jak uplést vánočku?
Recepty na cukroví
Vanilkové rohlíčky • Linecké • Perníčky • Vosí hnízda • Rumové kuličky • Raffaello kuličky • Pracny • Kokosky • Nepečené • Zdravé • Cukroví z bílků








