Hlavní obsah

Vyletněte ložnici: Jak ji připravit na horké měsíce?

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Jaro je v plném proudu a léto se neúprosně blíží. Stejně jako se na teplé období připravujeme my lidé, ať už odhozením nadbytečných svršků, nebo kilogramů, je dobré přichystat trochu i interiér. Na co se zaměřit v ložnici?

Článek

Ložnice by měla být oázou klidu. Jenže během letních měsíců to tak nemusí vypadat a zejména tam, kde okna směřují na jih či západ, se z osvěžujícího útočiště stává vyprahlá poušť. Kromě běžných triků, které pomohou vedro zvládnout, můžete pro svůj spánek a odpočinek udělat ještě něco navíc. Co byste mohli vyzkoušet?

Povlékněte bavlněné ložní prádlo

Nejspíš jen málokdo chodí po celý rok oblečený stejně a platit by to mělo i pro vaše ložní prádlo. Nemluvíme teď o jeho pravidelném převlékání, ale o volbě materiálů. U povlečení a prostěradel vsaďte na čistě přírodní, vhodná je především 100% bavlna. Je prodyšná, příjemná na dotek a dobře saje, jen se poměrně snadno mačká a je třeba ji žehlit.

Vyzkoušejte bavlněný satén: má výborné termoregulační vlastnosti a zatímco v létě ochladí, v zimě dokáže naopak zahřát. Nic nezkazíte ani s bavlněným žerzejem – je prodyšný a dobře absorbuje pot, mimo to je pružný a není potřeba ho žehlit.

Vyzkoušejte len nebo bambus

Další skvělou volbou je tradiční len. Odolává plísním i pylům a nepřitahuje prach, takže ho ocení alergici, astmatici a osoby s kožními problémy. V létě chladí a je příjemný na dotek, jen musíte počítat s tím, že se více mačká. Na prostěradla je výbornou volbou také antibakteriální bambus. Zvládne pohltit více vlhkosti než bavlna a také se hodí pro alergiky.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Při vybírání letního povlečení se soustřeďte na přírodní materiály. Ideální je bavlna, len nebo bambusFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Vyměňte přikrývky

Vyletnit je dobré i přikrývky. Oblíbené jsou především ty s výplní z dutého vlákna, které drží tvar a mají skvělé termoregulační vlastnosti. Na teplé měsíce je nejvhodnější plošná gramáž výplně kolem 150 g/m². Připadá vám i letní pokrývka příliš teplá? Řešením může být spánek pod prostěradlem nebo odložení pyžama. Spaní naostro můžete zvážit kdykoliv, má totiž celou řadu zdravotních benefitů.

Zajistěte v noci tmu a ve dne stín

Úplná tma je pro kvalitní spánek nezbytná. Při dlouhých letních nocích jí ale může být těžké docílit, zkuste proto zapřemýšlet nad lepším zatemněním oken. Nejefektivnějším řešením jsou venkovní žaluzie, levnější a schůdnější variantou je těžší nepropustný závěs.

Okna byste měli chránit i přes den. Dostatek přirozeného světla je sice důležitý, pokud ale místnost celodenně vystavujete přímým slunečním paprskům, bude se přehřívat. Zkuste během horkých dnů, v hodinách, kdy do oken praží nejvíce, zatáhnout závěsy či žaluzie.

Foto: l i g h t p o e t, Shutterstock.com

Na léto jsou ideální lehké přikrývky s výplní z dutého vlákna. Ve dnech, kdy jsou noci krátké, je nutné zařídit dostatečné zatemněníFoto: l i g h t p o e t, Shutterstock.com

Vsaďte na bílou a ochlazovací barvy

Hledáte způsob, jak místnost projasnit a zároveň pocitově ochladit? Odpovědí je bílá barva. O jejích přednostech se toho namluvilo už mnoho – interiér opticky zvětšuje, příjemně ho ochlazuje, navozuje pocit čistoty, elegance i jednoduchosti a dá se kombinovat s jakoukoliv barvou či vzorem.

Přestože v létě více než kdy jindy oceníte bílé stěny, není samozřejmě nutné okamžitě bílit. Poslouží totiž i bílé doplňky, třeba bavlněné povlečení. Pocitově ochladit dokážou i některé barvičky, například levandulová, tyrkysová, mentolová a šedá.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Bílá barva a jemné květinové vzory? Během jarních a letních měsíců naprosto ideální!Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Nechte ložnici rozkvést

Nebylo by to jaro a léto bez květin a rostlin. Řezané dodají ložnici romantickou a útulnou atmosféru, solitéry v květináči pomohou k lepšímu spánku. Do polostínu se hodí například monstera nebo maranta, na sluníčku se bude dařit rýmovníku, ledviníku a kořenokvětci. Oživit místnost lze i něžnými květinovými motivy. Hodí se na větší plochy jako jsou povlečení, závěsy či tapety, ale i na menší dekorace a doplňky. S jejich množstvím a kombinací vzorů to ale raději nepřehánějte.

Reklama

Související témata:

Načítám