Hlavní obsah

Atkinsonova dieta moderně: Má pár vylepšených pravidel, se kterými zhubnete, ale zdravěji

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atkinsonova dieta byla jedním z prvních nízkosacharidových dietních programů a dodnes patří patří mezi nejoblíbenější, ač je současně velmi kontroverzní. Zhubnete sice rychle, ale s velkým rizikem jojo efektu. To by ovšem nemuselo platit, pokud si ji trochu přizpůsobíte podle nejnovějších výživových poznatků.

Článek

Popularita diety, kterou doktor Robert Atkinson vymyslel v 70. letech minulého století, tkví především v tom, že nezakazuje žádné potraviny, omezuje pouze jejich množství. Není ale vhodná k dlouhodobému držení, protože při ní musíte příjem sacharidů snížit pod zdravou míru. Dnes se ovšem již ví, že v dietním programu, který hodláte držet dlouhodobě, by neměla chybět žádná ze základních živin. To si uvědomili i následovníci doktora Atkinsona a jeho program upravili podle nejnovějších nutričních trendů.

Co je Atkinsonova dieta

V případě Atkinsonovy diety se nic přímo nezakazuje, výrazně se ale omezují veškeré sacharidy. Doktor Atkinson radil snížit příjem sacharidů v počátku diety na dvacet gramů denně. To je pro představu jediný krajíc chleba. V běžném jídelníčku byste přitom měli zkonzumovat 3-5 gramů na kilo váhy, více potřebují sportovci, fyzicky pracující a těhotné a kojící ženy.

Proto se v roce 2015 objevila méně drastická verze diety nazvaná Atkins 40, při které smíte denně zkonzumovat 40 gramů sacharidů, což je pro představu plný talíř těstovin. S dalšími poznatky dopadu nízkosacharidových diet na zdraví se později objevil ještě přijatelnější program Atkins 100, který povoluje sto gramů sacharidů za den. Do tohoto limitu už se vejdete s ovesnou kaší ke snídani, kouskem ovoce ke svačině, plátkem masa s bramborovo-mrkvovým pyré k obědu a velkým míchaným salátem k večeři.

Foto: Tatjana Baibakova, Shutterstock.com

Vzdát se zcela pečiva, těstovin, ovoce i zeleniny vás rychle zbaví kil, ale i energie a dobré náladyFoto: Tatjana Baibakova, Shutterstock.com

Slabina nízkosacharidových diet

Od dob doktora Atkinsona se populárních nízkosacharidových diet objevila celá vlna. Nesou s sebou ale bohužel i řadu rizik. S přísným omezením sacharidů, nebo dokonce jejich vyloučením, je vaše strava závislá na vyšším podílu tuků a bílkovin, které jsou pro organismus hůře stravitelné. Hrozí tak zácpa, ale i zanesení těla toxiny, které tělo nebude stíhat vylučovat.

K těmto potížím přispívá i absence ovoce, zeleniny, luštěnin a celozrnného pečiva s vysokým podílem vlákniny, nezbytné pro zdravé trávení. Objevit se mohou potíže s padáním vlasů, zápachem z úst z nadmíry bílkovin, časté jsou bolesti hlavy, změny nálad a sklony k depresím. Vyloučení sacharidů zvyšuje ale i riziko rozvoje dny nebo osteoporózy. Proto i následovníci Atkinsonova hubnoucího programu hledali vyhovující kompromis mezi zdravým a dietním. Pochopili také, že není důležité hlídat si jen množství sacharidů, ale hlavně vybírat zdravější zdroje. Než bílé pečivo a těstoviny bude lepší pečivo celozrnné nebo luštěniny.

Foto: Anna Shkuratova, Shutterstock.com

S jídelníčkem založeným na bílkovinách a tucích hlady netrpíte, trávení ale nemusí takto náročné pokrmy stíhat zpracovat a hrozí zácpaFoto: Anna Shkuratova, Shutterstock.com

Zelená zelenině

Aby se podle Atkinsonových rad dalo jíst dlouhodobě, rozhodně se nevyhýbejte ovoci a zelenině tolik, jako tomu bylo v původní verzi diety, ať vám nechybí vláknina, vitaminy a minerály. Z ovoce se ovšem doporučuje to s nižším obsahem cukru, jako je meloun, grep, bobulové ovoce nebo jablka.

Zeleniny si pak dopřejte tři misky denně. Jednu může tvořit libovolná zelenina, klidně i druhy bohaté na sacharidy, jako je mrkev, řepa nebo kukuřice. Druhé dvě ale naplňte jen listovou zeleninou nebo druhy hodně vodnatými (papriky, okurka, rajče). Zelenina by měla co nejvíce nahradit na talíři klasické přílohy.

Brambory, rýži nebo pečivo si dopřejte ideálně jen jednou týdně, porci zhruba o velikosti dlaně. Místo nich zkuste dýňové cuketové špagety, pyré z hrášku nebo fazolí, květákovou rýži nebo celerové hranolky.

Tuky a bílkoviny zdravěji

Inovativní přístup zvolte i v případě bílkovin a tuků. Maso, mléčné výrobky nebo vejce dříve dieta neomezovala vůbec, s dnešními poznatky ale můžete vybírat zdravěji. „Zdravé tuky najdete v avokádu, oříšcích, semínkách a olivovém oleji,“ radí Jiří Skála, výživový poradce společnosti KetoDiet.

„Klíčové jsou ale především bílkoviny. Podpoříte jimi výživu svalové hmoty, která zrychluje metabolismus a díky níž lépe využíváte energii z uložených tuků,“ dodává Jiří Skála. Dopřejte si ryby a vejce bez omezení, z masa volte drůbeží a hovězí, mléčné výrobky vybírejte plnotučné a fermentované. Vsaďte i na rostlinné zdroje bílkovin.

Zdravější, ale stále ne pro každého

Atkinsonova dieta se doporučovala držet jen tři až čtyři týdny, s upravenou verzí se nemusíte bát ani dlouhodobého stravování. „Určité omezení sacharidů ve stravě a zvýšený příjem tuků je typ stravování, který můžete dodržovat celoživotně a je zdraví prospěšný,“ potvrzuje Monika Bartolomějová.

Pro koho nízkosacharidová dieta není

Vyhýbat by se jí ale měli lidé s diabetem nebo srdečním onemocněním. Není ideální ani pro sportovce a lidi tvrdě fyzicky pracující, kteří potřebují více rychlé energie. Máte-li potíže s trávením nebo ledvinami, nebude ani pro vás, trávení tuků a bílkovin je totiž náročnější.

Reklama

Načítám