Hlavní obsah

Hubnutí v obličeji? Zjistěte si, zda nezadržujete vodu kvůli slanému jídlu či lékům

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Motivace k hubnutí bývají různé. Někomu vadí špek na břiše, dalšímu povolené a povislé paže a vás možná nejvíc trápí pohled na obličej, protože byste ho chtěli mít štíhlejší. Něco se pro to rozhodně udělat dá.

Článek

Nejspíše už jste někdy slyšeli o tom, že není možné zhubnout jednu vybranou část těla. A na tom se nic nemění. Když se dáte do hubnutí, budete to vidět na všech partiích vašeho těla a určitě se to projeví i na obličeji. Dokonce možná dříve, než si toho pořádně všimnete třeba v oblasti břicha.

Pozor na vodu

Platí také, že na obličeji se víc než jinde projevuje třeba to, že vaše tělo nadmíru zadržuje vodu. Pokud se zaměříte na tento problém, odměnou vám budou mimo jiné právě štíhlejší tváře. Důvodem nadměrného zavodnění je třeba přehnané solení nebo také příliš časté pití alkoholu. Zrovna tak může být jistá odulost vašeho obličeje být spojená s otoky kvůli nekvalitnímu spánku či užívání některých léků.

Pokud bojujete s otoky obličeje, které vás dříve netrápily, možná byste to měli probrat s lékařem. Může jít o projev zdravotních potíží. „Otoky v obličeji spolu s otoky rukou a nohou mohou být známkami chronického onemocnění ledvin,“ varuje před jedním takovým problémem Tomáš Zahradníček, primář dialyzačního střediska Fresenius Medical Care v Pardubicích. Mezi další příznaky patří například snížené množství moči a únava. Otoky v obličeji se může projevit také nedostatek hormonů štítné žlázy, spolu například se zimomřivostí.

Pokud jste však zdraví a chcete mít hubenější obličej, má smysl zkombinovat úsilí vedoucí k celkové štíhlosti s pár změnami ve svém životném stylu. Na co se zaměřit?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Zásady zdravé výživy platí vždy, bez ohledu, jestli chcete zhubnout nebo ne. Foto: fizkes, Shutterstock.com

Hlídejte si, kolik toho sníte a spálíte

Abyste zhubli třeba v obličeji, musíte se snažit o celkové snížení váhy a aby vaše váha šla dolů, musíte vydat více energie, než kolik jí přijmete. Pokud nemáte představu, jak jste na tom, zkuste nějakou aplikaci, která vám to bude počítat – stačí do ní zadávat, jak se během dne hýbete a co sníte nebo vypijete.

Zaměřte se na své léky

Některé léky přispívají k tomu, že člověka trápí otoky. Typicky to způsobují celkově užívané kortikosteroidy, ale může jít také o léky užívané při nemocích srdce a cév (ACE inhibitory) či o léky snižující vysoký krevní tlak. Pokud máte pocit, že se vás právě tohle týká, sami léky nevysazujte ani neměňte dávkování, ale proberte se svým lékařem, zda k předepsaným přípravkům neexistuje nějaká jiná alternativa.

Někdy se bohužel stane, že lékaři řeší samotné otoky léky na ně – jak dokládají i odborné studie. Přitom by stačilo vyměnit preparáty, které je způsobují.

Jezte dost vlákniny

Vlákninu najdete v ovoci, zelenině, luštěninách a celozrnných výrobcích a je skvělá v tom, že dokáže zasytit a většině lidí také pomáhá dostat pod kontrolu trávení, takže je netrápí zácpa či nadýmání. Pokud jíte dost vlákniny, klesne riziko, že budete zahánět mlsnou třeba nevhodnými sladkostmi.

Cvičte

Ideální je kombinovat rychlé pohybové aktivity s posilováním, obojímu byste se měli věnovat zhruba dvakrát až třikrát týdně, aby to mělo požadovaný efekt, vždy alespoň půl hodiny. Pozor, mnoho lidí si myslí, že když se nějakým způsobem hýbou, nemusí už moc řešit, kolik a čeho snědí a vypijí, nicméně není tomu tak.

Hlídejte si příjem soli

Vysoké hladiny sodíku v krvi mohou způsobit zadržování vody a otoky v obličeji. Pokud spotřebu soli omezíte, naučí se vaše tělo lépe hospodařit s tekutinami a jedním z výsledků by měl být i štíhlejší obličej. Nesolte moc a už vůbec nejezte různé průmyslově vyráběné polotovary, velice často je v nich nadbytek soli. Pozor v tomto ohledu také na asijskou kuchyni se spoustou glutamátu.

Foto: Slawomir Fajer, Shutterstock.com

Příliš slané jídlo zadržuje vodu v těle.Foto: Slawomir Fajer, Shutterstock.com

Pít více vody

Vypadá to trochu jako protimluv, když je jedním z důvodů oteklého obličeje zadržování vody v těle, ale nebojte se pít dostatečně, pokud to zároveň nepřeháníte se solí. Příjem dvou až tří litrů tekutin denně pomáhá například tělu zpracovat vlákninu, sklenička vody dokáže zahnat pocit hladu, a navíc jedním z důvodů, proč tělo zadržuje vodu, je dehydratace.

Nebuďte ve stresu

Chronický stres může vést k hormonální nerovnováze, a vy tak budete mít například zvýšenou hladinu kortizolu, což mimo jiné způsobuje otoky obličeje. Kortizol, respektive jeho nadbytek, navíc způsobuje zvýšené ukládání tuku v těle. Začlenění technik na snižování stresu, jako je meditace, jóga nebo hluboké dýchání, vám tím pádem může pomoci i ke štíhlejšímu obličeji.

Potřebujete sedm až osm hodin spánku

Nedostatek spánku může narušit produkci hormonů, jako je ghrelin, které regulují signály informující nás o pocitu hladu, takže když špatně spíme, můžeme o to více jíst. K tomu nakonec může vést i samotná únava související s nedostatkem nočního odpočinku. Nekvalitní spánek navíc rovněž sám o sobě může vést k tomu, že jsme neodpočatí a oteklí.

Omezte množství alkoholu

Alkohol přispívá k dehydrataci organismu a k tomu, že tělo zadržuje vodu, výsledkem čehož bývá mimo jiné oteklý obličej. Nestává se to úplně všem, ale citliví jedinci to pociťují už po vypití jedné dvou sklenek vína. Mírně zlepšit to jde, pokud k alkoholu zároveň pijeme dostatek vody.

Načítám