Hlavní obsah

Vynecháním pečiva a běháním spíše nezhubnete. Raději omezte cereálie a vsaďte na rotoped či chůzi

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Spousta z nás toho o hubnutí více docela hodně. A spousta z nás bohužel dělá i na základě těchto znalostí i věci, které nám přitom s hubnutím nijak nepomohou. Chybou může být třeba vynechávání pečiva a běhání.

Článek

Typickým hříchem, který si přitom předávají už celé generace žen, je vynechávání pečiva, potažmo příloh. Samozřejmě, není nejlepší nápad dopřát si k snídaní dva bílé rohlíky s máslem a marmeládou, protože takové jídlo obsahuje poměrně dost kalorií, a přitom nám po něm brzy vyhládne. Ale pokud zvolíte celozrnné pečivo, přímo děláte něco pro své zdraví a hubnutí. Jaké další chyby dělají lidé nejčastěji?

Pečivo? Rozhodně ano

Jak vysvětluje Hana Málková ze sdružení Stop obezitě (STOB), zrovna celozrnné potraviny člověka dokáží dobře zasytit na docela dloubou dobu díky obsahu vlákniny, které je v kvalitním celozrnném pečivu mnohem víc než v ovoci či zelenině. Ty má samozřejmě také smysl jíst, i kvůli vláknině, ale jejich větší přínos je spíše v obsahu vitaminů a dalších zdravých látek.

Celozrnné těstoviny nebo tmavá rýže jsou rovněž vhodnou volbou, dietní a zároveň zdravou – pokud se přesto bojíte toho, že po nich přiberete, držte se osvědčeného doporučení: příloha by měla zabírat čtvrtinu vašeho talíře k obědu či večeři, čtvrtinu pak maso nebo nějaký jiný zdroj bílkoviny, půlka by měla připadat na zeleninu.

Uzeniny? Raději méně

Mnoho z těch, kdo vynechávají pečivo v domnění, že je to zlo a že naopak cokoli s bílkovinami je v pořádku, si dopřává třeba uzeniny nebo sýry, které jsou ovšem dost tučné a tím pádem kalorické. Navíc vzhledem k obsahu živočišného tuku ve větším množství i nezdravé.

Přibírat můžeme, i když se snažíme držet populárního, ale už překonaného doporučení, že jíst by se mělo pětkrát až šestkrát denně, tedy tři hlavní jídla a nějaké ty svačiny – většině lidé stačí jíst třikrát denně, někteří odborníci mluví dokonce o pouhých dvou jídlech denně.

A pak existují samozřejmě celé skupiny jídel, která prostě moc dietní nejsou, ačkoli se to o nich traduje, případně je tak prezentují i sami výrobci – jde například o cereálie, zvláště pak třeba o různé křupavé müsli směsi či různé proteinové tyčinky, v nichž je ovšem krom bílkovin taky často například glukózo-fruktózový sirup. S hubnutím nemá nic společného ani bezlepková dieta, určená celiakům, či raw potraviny, v nichž sice není bílá mouka, ale zato často velmi mnoho tuku nebo cukru.

Foto: Crime Art, Shutterstock.com

Celozrnné potraviny rozhodně nevynechávejte, s hubnutím spíše pomáhajíFoto: Crime Art, Shutterstock.com

Na běh ani plavání nespoléhejte

A vůbec nejde jen o jídlo. Protože chyby děláme třeba i pokud jde o pohybové aktivity – v domnění, že zhubneme, se například snažíme běhat nebo dřeme na spinningu a ono to vůbec nemusí stačit, nebo to dokonce vůbec nefunguje.

Při hubnutí totiž není cílem co nejvyšší tempo, které se nedá vydržet moc dlouho a spíše se při něm spalují jen cukry. Abyste spalovali tuk, potřebujete tempo vyšší, ale ne příliš vysoké – při chůzi například takové, abyste při něm ještě dokázali mluvit, ale už jste se zadýchávali.

Foto: STOB

.Foto: STOB

Vyhněte se jednotvárnosti

A pak, jak ukazují výzkumy z posledních let, zásadní je kombinovat kardio cvičení v doporučeném tempu s posilováním, kterému se můžete věnovat i doma a měli byste tak činit třikrát až čtyřikrát týdně. „Je to důležité například pro ženy středního věku, kterým jinak svalové hmoty ubývá, přitom svaly potřebujeme i proto, že v klidu spalují více energie než tuky,“ říká odborník na výživu Pavel Suchánek ze společnosti FitBee. Nové studie navíc ukazují, že i samotné posilování může přímo vést ke spalování přebytečných kalorií, což se dříve moc nevědělo.

Naopak, dalším ne moc efektivním sportem, pokud jde o hubnutí, je plavání. Aby se skutečně mohlo projevit na váze směrem dolů, museli byste chodit do bazénu dvakrát nebo spíš třikrát týdně, plavat vyšším tempem nejméně 45 minut a voda by měla mít aspoň 26 stupňů. Pokud tohle splníte, váha dolů jít může, stejně jako si budete moci všimnout pevnějších svalů. Mnohem více funguje chůze a rotoped. I tak má ale plavání smysl jako zdravá pohybová aktivita, kterou se budete držet v kondici, zkuste se však naučit dýchat do vody a nedržet hlavu nad hladinou tak, aby pohyb v bazénu zároveň dělal dobře i vaší páteři.

Jak často a co cvičit, abyste zhubli

Pohyb je při hubnutí vaším velkým spojencem! Zjistěte, jak často při hubnutí cvičit. Hubnout se dá nejen ve fitku, ale i během, chůzí či plaváním. Mrkněte na nejlepší videa pro cvičení nejen na hubnutí doma!

Reklama

Načítám