Hlavní obsah

5 květin, které letos musíte vysadit! Znáte je?

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už také brousíte kolem zahradnictví a čekáte jen na to, až bude po „zmrzlých“, abyste mohli začít nakupovat a sázet? Poradíme vám, co byste letos rozhodně měli na zahrádce nebo v truhlíku mít!

Článek

Jsou krásné na pohled, ale ještě ke všemu mají spoustu dalších fascinujících vlastností, pro které se z nich nejen pro letošek vyplatí udělat hvězdy zahrádky či balkonu. Které rostliny to jsou?

Levandule lékařská

Jestli ji ještě nemáte na zahrádce ani v květináči, měli byste to napravit. Budete ji milovat nejen za její krásnou vůni a květy, ale také za schopnost přežít i na velmi slunečném místě, v písčité půdě a bez nutnosti velké zálivky. Je to prostě nenáročná kráska. Sušené květy využijete nejen k provonění šatníku a ochraně proti molům. Velmi široké využití má v kuchyni i při výrobě domácí kosmetiky.

Rozhodně vyzkoušejte levandulovou bábovku, za teplých letních dní oceníte levandulovou limonádu. Když pár kvítků přidáte do bylinkového čaje, pomůže vám s hubnutím i zklidněním. A jestli vám hezky a bohatě vykvete, můžete si vyrobit i levné dekorace z levandule.

Foto: Don Pablo, Shutterstock.com

Levandule je nenáročná na zálivku a vydrží i prudké slunce – a navíc, ta její vůně!Foto: Don Pablo, Shutterstock.com

Aksamitníky neboli afrikány

Od jara až do prvních mrazíků budou dělat parádu tyhle nenáročné a výrazné letničky. Ideální jsou pro ty, kdo jezdí na zahrádku nebo chalupu třeba jen na víkend a zalévají „do zásoby“. Snesou totiž přemokření i krátkodobé sucho, a když k tomu připočtete, že vydrží i na plném slunci, jsou skvělými kandidáty na osázení truhlíků.

Intenzivní a zcela specifická vůně afrikánů odpuzuje komáry i mšice, ale přitahuje motýly a včely. Pokud zahrada trpí nájezdy slimáků, můžete si být skoro jisti, že vám je sežerou – aksamitníky jim velmi chutnají. Dá se toho využít a nasadit je jako „hradbu“, která ochrání před nájezdy slimáků třeba zeleninu.

Zářivé květy lze využít jako dekoraci na koláč či do nápojů. Používají se jako surovina na výrobu potravinářského barviva a mají i zajímavou anýzovou chuť, kterou oceníte v salátech. Afrikán je také významná léčivka.

Foto: FunFamilyRu, Shutterstock.com

Afrikány jsou dobrou volbou na záhon i do truhlíkůFoto: FunFamilyRu, Shutterstock.com

Lichořeřišnice větší

Lichořeřišnici se někdy říkává kapucínka. Má nepřehlédnutelné žluté a oranžové květy a zvláštní, trochu štiplavou chuť, která se podobá řeřiše. Její mladé lístky i nasládlé květy můžete přidat do salátů.

Když ji vysázíte na zahrádku nebo do truhlíku, můžete ji konzumovat pravidelně třeba při zánětu močových cest a pomůže od akné nebo dalších kožních potíží. Lichořeřišnice patří mezi přírodní antibiotika a zlepšuje účinek těch, která vám předepíše lékař. Herbáře ji doporučovaly na chronické záněty. Spolu s listy kopřivy se lichořeřišnice přidávala do vlasové vody, která měla zabránit padání vlasů.

Foto: SANLYN, Shutterstock.com

Lichořeřišnici můžete přidávat do salátů. Je nejen chutná, ale má i antibiotické účinkyFoto: SANLYN, Shutterstock.com

Měsíček lékařský

Zářivě žluté a oranžové květy měsíčku lékařského jsou nejen krásné na pohled, ale mají i hojivé schopnosti. Rostlinu můžete během roku seřezávat, znovu obrazí a máte tak stálou zásobu květů, které byste měli určitě sbírat a využít: lze je louhovat v horké vodě (ne déle než dvě minuty) a popíjet jako čaj při problémech s játry a zažíváním. Nápoj funguje také proti parazitům, na bolestivou menstruaci a jako kloktadlo při zánětech dásní.

Podívejte se na jednoduchý recept, jak vyrobit měsíčkovou mast, která je skvělá při hojení ran a jizev, oděrek nebo i při zánětech žil.

Foto: Lui12, Shutterstock.com

Měsíček lékařský je znám jako skvělý pomocník při léčbě ran a hojení jizevFoto: Lui12, Shutterstock.com

Třapatka nachová

Trvalka s krásnými a barevně výraznými květy vyrůstá až do metrové výšky, takže ji v zahrádce opravdu nepřehlédnete. Třapatka, jinak echinacea nebo rudbekie, vydrží přímé slunce a sucho, daří se jí i v nádobách, lze ji řezat do vázy, ale také použít jako vyhledávanou bylinku.

Má antibiotické účinky a uleví při virové nebo bakteriální nákaze. Využívají se stonky, listy, květy i kořeny, šťáva z nati je základem sirupů, mastí a tinktur – oceníte je při infekci dýchacích i močových cest, ale i na celkové posílení imunity a jako prevenci chřipky. Přípravky s třapatkou pomáhají s nachlazením i při angíně.

Foto: Audrey Wilson1, Shutterstock.com

Třapatka neboli echinacea udělá na zahrádce velkou paráduFoto: Audrey Wilson1, Shutterstock.com

Nebojte se, že byste se nedokázali o vysazené rostlinky postarat. Bylinkovou zahrádku zvládne i začátečník. Jak na to? 

Reklama

Související témata:

Načítám