Hlavní obsah

Máte málo sexu: Jste asexuální, nebo v depresi?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Máte málo sexu, a nijak vás to netrápí? Přečtěte si, co může stát za nízkým (nebo také žádným) libidem. Je to přechodný jev, nebo vaše přirozenost?

Článek

Sexualita není jenom taková, nebo maková. Lidé už dávno nejsou jenom hetero-, bi- a homosexuální. V rámci svého cítění se i vy můžete přihlásit k demisexuálům, sapiosexuálům nebo třeba pansexuálům. A co asexuálové? Často se o nich říká, že nechtějí mít sex, ale to není tak docela není pravda. Nicméně vás už možná napadlo, jestli náhodou nepatříte mezi ně?

Jste asexuál, když máte málo sexu?

Asexuálové obecně pociťují malou až žádnou sexuální touhu, nicméně pohlavní styk uskuteční i navzdory svému línému libidu. Pravda je taková, že kupříkladu romantická přitažlivost nebo emocionální pouto s milencem pro ně může být velkou motivací pro dovádění v ložnici, byť se něco takového odehrává pouze výjimečně.

Také máte sex jen někdy, nepravidelně, nějak extra ho nevyhledáváte, ale když se naskytne příležitost, dáte si, často s trochou přemlouvání, říct? Pak si můžete myslet, že skutečně jste asexuální... Anebo vaše libido zmáhají docela jiné věci?

Foto: Liza888, Shutterstock.com

Máte málo sexu a nijak po něm netoužíte? Možná jste asexuální a možná je za tím něco docela jiného. Jak na to přijít?Foto: Liza888, Shutterstock.com

O sex opravdu nestojím, nebo mám depresi?

Existuje mnoho faktorů, které mohou přispět ke snížení sexuální touhy. Hormonální výkyvy, stres nebo deprese patří k běžným příčinám intimního útlumu. Ve skutečnosti se nízká sexuální touha někdy považuje za známku deprese a lidé se pak ptají: Jsem asexuální, nebo prostě jen vyšťavený a psychicky zdeptaný?

Sexuoložka Danielle Harel ze San Francisca říká, že pro nalezení odpovědi existuje jednoduchý klíč. Při pokusu o diagnostiku svého stavu zvažte, zda a jestli se váš vztah k sexu změnil. Pokud je nedostatek touhy konzistentní, dlouhodobě trvající a neměnný, pravděpodobně spadáte do spektra asexuality.

V případě, že jste sexuální touhu cítili a pak ji ztratili, zejména ve spojení s konkrétními depresivními epizodami, jako je třeba nový pracovní projekt či úmrtí člena rodiny, je pravděpodobnější, že nezájem o sex je způsoben depresí.

Foto: Evgenyrychko, Shutterstock.com

S lidmi, kteří o sex nestojí, není pro partnery jednoduché vyjít. I oni potřebují vědět, v čem je zakopaný pes a zda se s tím dá něco dělatFoto: Evgenyrychko, Shutterstock.com

O slovo se hlásí graysexualita

Máte-li otázky ohledně své sexuality, na které si nedokážete sami odpovědět a trápí vás, obraťte se na profesionála, který vám pomůže odkrýt vaši skutečnou sexuální identitu. I díky němu třeba zjistíte, že nepatříte k asexuálům ani právě neprocházíte depresí či nějakou nemocí, nýbrž jste greysexuál (či graysexuál).

Tento termín, který odborníci zařazují k „šedé asexualitě“, se používá k označení lidí, kteří jsou někde na škále mezi typickou sexualitou a asexualitou a touhu po sexu zažívají velmi zřídka nebo s omezenou intenzitou a v porovnání s „klasickou“ formou asexuality i za specifických okolností. S nadsázkou řečeno, sex se odehrává jednou za půl roku, vždy ve středu v 18 hodin, pokaždé u něj musí hrát pomalá hudba, začíná se polibkem na levé oko a končí misionářskou polohou. No a? Když to někomu vyhovuje, není co řešit.

Reklama

Související témata:

Načítám