Hlavní obsah

Problémy s játry, ledvinami, vysoký tlak. V očích vyčtete nejen únavu, ale i zatím skryté choroby

Foto: the stock company, Shutterstock.com

Foto: the stock company, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oko, do duše okno, praví přísloví a můžeme dodat, že nejen do duše. Při pohledu do očí se dá poznat únava, nálada, ale také neduhy, které jsou jinak zatím skryté.

Článek

Oko a jeho bezprostřední okolí dokáže prozradit mnohé z toho, co se ve vás děje – a to jak z hlediska emocí, tak i po zdravotní stránce. Někteří dokonce tvrdí, že barva očí předurčuje, ke kterým nemocem budete mít sklony.

Co říkají oči o nemocech?

O tom, jakou máte barvu očí, rozhodují geny. A ty mají vliv i na vaše dispozice, co se týče zdraví. U modrookých lidí se častěji objevuje oční melanom. Světlé oči mají totiž méně pigmentu, který před nebezpečným UV zářením chrání. Nejméně ohroženou skupinou jsou tak lidé s hnědýma očima. Modroocí lidé mají také častěji poruchy řeči oproti lidem s tmavýma očima. Světloocí lidé mají také podle výzkumů větší sklon k závislostem. Podle studie z roku 2001 stačí pro dosažení účinků hnědookým lidem menší množství alkoholu než modrookým. Celkově tedy pijí méně a proto trvá delší dobu, než si vypěstují závislost.

Lidé s modrýma očima bývají náchylnější k onemocněním dýchacích cest, ledvin či srdce a také k revmatickým a alergickým potížím. Hnědoocí zase mají predispozice k oslabení nervového systému, onemocněním trávicích orgánů, žaludečním vředům, zácpě, nadýmání, zánětům žlučníku a apendixu. Stejně tak mají 1,5krát až 2,5krát větší riziko šedého zákalu než světloocí.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Zdravotní problémy mohou naznačit i oči a jejich okolíFoto: New Africa, Shutterstock.com

Náhlá změna barvy očí

Ačkoli je barva duhovky vrozená, může se měnit její odstín, stejně jako zabarvení bělma. Bývají za tím zdravotní příčiny. Žluté bělmo ukazuje na žloutenku nebo problémy s játry, začervenalé zas na alergii nebo únavu. Změna barvy duhovky může signalizovat zánět, ale i šedý zákal nebo třeba rakovinu oka.

Poruchy vidění

Zdravotní problémy ohlašují i změny vidění. Samozřejmě, že oko stárne, zrak slábne a brýlím na čtení se vyhne málokdo, ale měli byste si všímat náhlejších změn.

Dvojité vidění nebo výpadek v zorném poli: pokud se přidají i bolesti hlavy nebo závratě, může jít o příznaky mozkové cévní příhody.

Zhoršené, deformované vidění: výpadek v centru vidění, rozostřený nebo zprohýbaný obraz. „Jde o makulární degeneraci oka. Závažnější forma tohoto onemocnění je pak nejčastější příčinou ztráty zraku,“ říká primářka brněnské Oční kliniky NeoVize Šárka Skorkovská.

Vidění „přes igelit“: nejasné barvy a citlivost na světlo jsou projevy šedého zákalu.

Světloplachost a bolest očí se zarudnutím a slzením: příznak zánětu duhovky i autoimunitních onemocnění, např. Bechtěrevovy nemoci.

Foto: Mladen Mitrinovic, Shutterstock.com

Kruhy pod očima mohou být důsledkem nevyspání, ale třeba i nedostatku vitaminů a minerálůFoto: Mladen Mitrinovic, Shutterstock.com

Co sledovat na očích a v jejich okolí

Kromě změny barvy očí byste si měli všímat i dalších změn, které mohou být signálem onemocnění v těle. Není to samozřejmě vždy jediné vysvětlení, ale mohlo by vás to nasměrovat.

Zarudnutí v bělmu, červené žilky: únava z námahy očí, ale třeba i alergie, nedostatek spánku nebo syndrom suchého oka.

Pálení, řezání v očích: projev syndromu suchého oka, ale příznak revmatoidní artritidy, tedy onemocnění kloubů.

Popraskané žilky, krevní skvrny: mohou ukazovat na vyšší krevní tlak, horší krevní srážlivost nebo zánět spojivek, mohou varovat před kardiovaskulárními chorobami.

Váčky pod očima: důsledek únavy i stárnutí a ochabování kůže. Mohou signalizovat i problémy s ledvinami, na ty ukazují i otoky kolem očí.

Pokleslá horní víčka: nejčastěji jsou důsledkem stárnutí kůže, který byste měli řešit. „Oči se rychleji unaví, slzí, zhorší se periferní vidění. Víčka jsou těžká a jejich namáhavějším zvedáním si přiděláváte vrásky na čele,” říká plastický chirurg Zdeněk Pros z Perfect Clinic. V důsledku únavy očí váš může častěji bolet hlava můžete mít pocit, že hůř vidíte a potřebujete brýle.

Pokleslé jedno víčko: příčinou může být mozková mrtvice, roztroušená skleróza, ale třeba i výduť cévy v mozku či nádor v mozku. Ten provází i pocit zhoršeného pohybu oka.

Kruhy pod očima: tmavé kruhy ohlašují zhoršenou činnost jater, cirhózu nebo problémy se žlučníkem. Mohou být důsledkem únavy chronické únavy, ale i nedostatečného přísunu vitaminů a minerálů, hlavně železa. Doprovázejí i některé alergie.

Nažloutlé skvrny kolem očí: může to být známka zvýšené hladiny cholesterolu.

Reklama

Související témata:

Načítám