Hlavní obsah
3,3
(7)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Znáte těstoviny paccheri? Krátké široké trubky, které jsou ideální k plnění a zapékání, podobně jako velké těstovinové mušle, cannelloni nebo lasagne. S pomalu dušeným hovězím masem, rajčatovým sugem a bešamelovou omáčkou jsou neodolatelné.

20 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 zapékací mísu
Masová omáčka
  • 500 g hovězího mletého masa
  • 1 ks cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 250 g rajčat
  • 300 g rajčatové passaty
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Bešamel
  • 2 lžíce másla
  • 1,5 lžíce hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 lžička soli
K zapečení a podávání
  • 300 g těstovin
  • 1/2 hrnku mozzarelly
  • 2 snítky čerstvé bazalky
  • 1 lžíce másla
Článek

Postup

01.

Na oleji orestujte nasekanou cibuli a po chvíli i na plátky nakrájený česnek. Asi po dvou minutách přidejte mleté maso a zprudka ho orestujte. Přidejte oregano, maso zalijte sekanými rajčaty a passatou a nechte pod pokličkou dusit asi 40 minut.

02.

Zatímco se dusí maso s omáčkou, z másla a mouky si udělejte světlou jíšku a zalijte ji mlékem. Pak za stálého míchání ruční metlou nechte mléko zhoustnout do konzistence omáčky. Bešamel osolte, dochuťte čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem a zamíchejte.

03.

Suché těstoviny paccheri dejte předvařit do osolené vroucí vody do poloměkka. Pak je slijte. Zapékací mísu lehce vymažte máslem a na dno dejte vrstvu masové omáčky. Na ni pak vyrovnejte vedle sebe předvařené těstoviny, tak jak vidíte na fotografii.

Foto: Svatava Vašková

Předvařené těstoviny vyrovnejte do vymazaného pekáčku, naplňte masovým ragú a zalijte bešamelemFoto: Svatava Vašková

04.

Trubky naplňte zbylou masovou omáčkou. Když je hotovo, naplněné těstoviny přelijte bešamelem a dejte je zapéct do předehřáté trouby na 180 stupňů asi na 30 minut.

05.

Na posledních asi 10 minut povrch posypejte strouhanou mozzarellou a dejte znovu zapéct. Hotové těstoviny podávejte s čerstvou bazalkou.

Foto: Svatava Vašková

Porce voňavých těstovin můžete ozdobit čerstvou bazalkouFoto: Svatava Vašková

Nemusíte maso, ale milujete těstoviny s omáčkou boloňského typu? Překvapí vás výborná boloňská omáčka z červené čočky.

Reklama

Načítám