Hlavní obsah

Salát 10x jinak: Takhle vám bude pokaždé chutnat!

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Reklama

V letních dnech člověk mnohdy nemá chuť na nic kromě zeleniny. Ta je samozřejmě prospěšná, jíst denně totéž ale nikoho nebaví. Poradíme vám, jakými jednoduchými fígly mít salát každý den jiný.

Článek

Syrová zelenina je za letního počasí ideální jídlo – je lehká, a navíc tělu dodává potřebnou vodu. Nechte se inspirovat našimi tipy, jak si salát udělat pokaždé jinak. Jedině tak se vám nepřejí!

1. Obměňte zelenou

Je jedno, jakou převládající zelenou složku zvolíte, pokaždé může dát vašemu salátu jinou chuť. Jednou můžete použít polníček, jindy rukolu nebo natrhaný ledový či římský salát. Stejně tak můžete a nemusíte použít cibuli, někdy přijde vhod červená, jindy bílá, šalotka nebo jarní.

2. Střídejte oleje

Důležité vitaminy A, D, E a K jsou rozpustné jen v tucích, takže aspoň lžíce oleje nebo tuk v jiné podobě by na salátu neměly nikdy chybět. Extra panenský olivový olej je skvělá věc, i „oliváče“ ale mají různé chutě a jsou jinak výrazné. V některých obchodech vám je dají i ochutnat. Jiné jsou oleje ze Španělska, Itálie nebo Řecka.

Kromě olivového oleje vyzkoušejte také olej pistáciový (krásně voní po oříšcích), z vlašských ořechů (je velmi jemný), olej sezamový, arašídový… Různé oleje se také nakládají s bylinkami, zkuste to i vy!

Foto: thinkstock

I tak obyčejná věc jako olej dokáže váš salát udělat pokaždé jinýFoto: thinkstock

3. Opečte to

Skvělá vychytávka salátu je pečená nebo grilovaná zelenina. Na jednu porci stačí jedna větší pečená brambora, na pánvi ogrilovaná půlka červené papriky, na půlky rozkrojená a opečená rajčata nebo cuketa.

Novou bramboru odrhněte drátěnkou, nakrájejte na čtvrtiny, promíchejte s troškou oleje a hrubé soli, případně s nějakou nahrubo nasekanou bylinkou (Tyhle bylinky můžete pěstovat doma celý rok). Vše vložte do zapékací misky a v troubě vyhřáté na 200 stupňů pečte asi 40 minut do měkka.

4. Přidejte maso

Na ozvláštnění můžete použít grilovaná (nebo podstatně méně zdravá smažená) kuřecí prsa nebo vepřovou panenku (vyzkoušejte salát s panenkou a švestkami), postačí i jemně nakrájená šunka nebo prosciutto. Skvěle se hodí i ryby.

Foto: thinkstock

Plátky kuřecího masa dodají salátu šmrnc, nejsou ale nutnostíFoto: thinkstock

5. Sýry vládnou světu

Někdo ocení méně výraznou goudu či ementál, jiný výrazné sýry typu čedar nebo roquefort. Salát ale můžete posypat také na kostičky nakrájeným salátovým sýrem či fetou, hoblinkami parmezánu nebo kozím či ovčím sýrem. Kdo se toho nebojí (a nehubne!), může klidně použít kousky obaleného a osmaženého sýru. Nebo udělejte parmezánové chipsy!

6. Nebojte se nezvyklého

Jednou za čas použijte netradiční suroviny a kombinace. Ke kuřecímu masu nebo roquefortu se hodí na kousky nakrájená hruška, jindy salát osvěží naslano možná trochu nezvyklá máta, ke kozímu sýru jsou perfektní jahody i meloun. Nevyhýbejte se ani nakládanému česneku, kaparům, odvážnějším doporučujeme papričky jalapeños nebo čerstvý fenykl.

7. Zálivka nemusí být jen olej

Na jednoduchý salát s polníčkem přidejte balzamiko – klasické di Modena můžete vyměnit za bílé nebo ovocné (hruškové, datlové...). Někdy salátu přijde vhod zálivka z jogurtu, zakysané smetany, kefíru nebo smetanového sýru, jindy neuškodí lžíce hrubozrnné nebo dijonské hořčice.

8. Posypte to

Pokud máte po ruce oříšky nebo semínka, dejte je tam! Mohou to být vlašské ořechy, nasucho opražené mandlové lupínky či loupaná dýňová semínka. Nepodceňujte ani loupanou slunečnici nebo makadamové či piniové oříšky.

Foto: thinkstock

Nasekané oříšky pomohou salát ozvláštnit, dejte ale pozor na příliš velké kusy, ať si někdo nevylomí zubFoto: thinkstock

9. Bílkoviny potřebujete

Zejména pokud nepoužijete sýry ani maso, je salát potřeba doplnit bílkovinami – vhodné je natvrdo uvařené vajíčko nebo šmakoun, luštěniny či tofu. Luštěniny můžete koupit sterilované v plechovce – cizrnou, fazolemi nebo čočkou chybu neuděláte.

10. Nevynechávejte ryby

Ať už si opečete steak z lososa, použijete plechovku dobrého tuňáka nebo lososa uzeného, pochutnáte si. Naše redaktorka zdraví doporučuje kombinaci uzeného lososa, fenyklu, ledového salátu a balzamika.

Jak si vylepšujete a obměňujete saláty vy? A který je váš nejoblíbenější?

Reklama

Související témata:

Načítám