Hlavní obsah

Margarín z ropy a taveňák plný nebezpečných solí: Zažité mýty o potravinách, kterým nemusíte věřit

Foto: Oksana Mizina, Shutterstock.com

Foto: Oksana Mizina, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mléko zahleňuje, ořechy zvyšují cholesterol, margarín se vyrábí z ropy. Také věříte těmto mýtům a ve snaze o co nejzdravější životosprávu se určitým potravinám vyhýbáte? Možná věříte jen nepodloženým strašákům a zbytečně svému jídelníčku ubíráte na pestrosti.

Článek

Dáváte-li přednost potravinám čerstvým, lokálním a jednoduchým před zpracovanými, polotovary v krabičce a pytlíky plnými soli a glutamátu, rozhodně je to pro vaše zdraví dobře. Možná se ale kvůli „zaručeným pravdám“ o škodlivosti některých potravin vzdáváte významných zdrojů bílkovin nebo kvalitních tuků. Které mýty stále přežívají?

Trvanlivé mléko

O prospěšnosti mléka v jídelníčku dospělých není pochyb. Pro určité procento populace sice může být kvůli obsahu mléčného tuku a cukru hůře stravitelné, většině lidí ale ničím neškodí. Naopak, může být cenným zdrojem bílkovin, tuku a vápníku, nezbytného pro zdraví kostí a zubů. Pokud vždy sáhnete po čerstvém mléku v obavě, že to trvanlivé je spíše jen bílá voda, věříte jen zažitému bludu. „Při zpracování mléka dochází na začátku celého výrobního postupu k odstředění, při němž je z mléka separován tuk. Ten se pak na základě požadované tučnosti výrobku do mléka zase zpátky přidává. Rozhodně se však nepřidává voda,“ vysvětluje Ing. Jiří Kopáček, CSc., předseda Českomoravského svazu mlékárenského.

Nemusíte mít obavy ani z přidané chemie. Mléko v krabici, které vydrží čerstvé až 6 měsíců, se nekazí díky tepelné úpravě a obalu, který zabraňuje vstupu světla, vzduchu i mikroorganismům. „Při zahřátí mléka po dobu několika sekund dojde ke zničení téměř všech mikroorganismů, ale ke znehodnocení vitaminů v podstatě nedojde,“ prozrazuje Jiří Kopáček. Testy opakovaně ukazují, že čerstvé i trvanlivé mléko mívá srovnatelně vitaminů i minerálů. Časem může ale vlivem dlouhého skladování postupně ztrácet vitaminy rozpustné v tucích. Hodnoty vápníku zůstávají stejné. Spotřebitelé ale nejen v testech udávají, že mléko v krabici má občas méně plnou chuť.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Trvanlivé mléko rozhodně nepřichází o látky prospěšné pro zdravíFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Ořechová másla

Ořechy jsou z nutričního hlediska koktejl cenných živin. Skrývají bílkoviny, které zahání hlad, ale i zinek, hořčík, železo a další minerály nezbytné pro obranyschopnost. Najdete v nich i tuky, jde ovšem o omega-3 kyseliny, které pomáhají snižovat riziko infarktu, vysoký tlak i hodnoty zlého cholesterolu. Samozřejmě je lepší jíst ořechy nesolené a nepražené, hlídejte si také, aby nebyly plesnivé. Denně si jich můžete dopřát hrst, nebo si dejte jednu až dvě lžíce ořechového másla.

Říká se jim také krémy, spready, pomazánky. Kvalitní produkty obsahují minimum ingrediencí, klidně si vystačí pouze s ořechy, rozhodně se vyhněte těm s přidaným palmovým tukem, éčky, dochucovadly a stabilizátory. „Proto dobře čtěte složení. Mohly by vás překvapit i přidané cukry. Nejlepší volbou je doma připravené ořechové máslo. Stačí vám k tomu kvalitní mixér,“ doporučuje nutriční specialistka Ing. Monika Bartolomějová ze sítě výživových poraden Nutriadapt. Zkuste másla do kaší, na lívance, jako dip k ovoci, ale i ke steakům.

Foto: Julia Sudnitskaya, Shutterstock.com

Ořechová másla jsou sice tučná, dvě lžíce denně jsou ale naprosto v pořádkuFoto: Julia Sudnitskaya, Shutterstock.com

Tavené sýry

Sýry jsou významným zdrojem bílkovin i vápníku a neměly by chybět ve zdravém jídelníčku. Některé druhy jsou opravdu tučné, jiné zas hodně slané, jako například sýry ve slaném nálevu, korbáčiky a podobně. Ani v jednom případě není nutné se jich vzdávat a totéž platí i v případě sýrů tavených. Pokud máte rádi jejich chuť nebo se vám hodí na celodenní výlet, dopřejte si je. Obsahují sice více soli, to vám ale zrovna na výletě pomůže doplnit deficit sodíku, který ztrácíte pocením. Podle výzkumů jsou stále dobrý zdrojem vápníku (jehož biologická využitelnost je jen mírně nižší než u mléka a fermentovaných výrobků), tavicí soli nepředstavují žádné zdravotní riziko. Nemáte-li je na stole na denní bázi, rozhodně se jim nevyhýbejte.

Pozor jen na výrobky, které nesou název jako „tavené dílky“ nebo „tavený sýrový výrobek“. To znamená, že část mléčného tuku je nahrazena rostlinným, čímž výrobek značně ztrácí na obsahu zdraví prospěšných látek.

Margarín

Česká kuchyně je bohatá na živočišné tuky, není proto divu, že bojujeme s kardiovaskulárními chorobami, cukrovkou a epidemií obezity. Nebylo by proto od věci hledat v kuchyni i jiné alternativy. Neznamená to, že byste se měli vzdát másla, je to kvalitní přírodní produkt, bohatý na vitaminy. Zkuste ho ale čas od času doplnit margarínem. Skutečně se nevyrábí z ropy, ale z rostlinných tuků, obsah nasycených mastných kyselin je v nich oproti máslu asi třetinový, navíc jsou zdrojem omega-3 kyselin, kterých máme ve stravě nedostatek.

Reklama

Načítám